sobota, 6 września 2014

Kakaowa tarta z jabłkami i gruszkami

Witajcie!
Gdy na targu pojawiają się jabłka i gruszki wiadomo, że idzie jesień. Lato bezpowrotnie się kończy i czas na zmiany. Przejście pór roku to mój ulubiony czas w roku. Zawsze ekscytuję się nowymi sezonowymi produktami, zmianą garderoby i stylu życia. Polska jesień to jedna z najpiękniejszych pór roku. Zawsze cieszę się, gdy świat zmienia kolory. Już nie mogę doczekać się jabłek, gruszek, grzybów, dyni, cynamonu, imbiru i kardamonu- to moje kulinarne symbole jesieni :)


Zapraszam więc na pierwsze w tym sezonie ciasto z jabłkami i gruszkami. Kakaowy spód ciekawie komponuje się z owocami, poza walorami smakowymi powstaje iście jesienne połączenie kolorów :) 


Przepis:
ciasto:
150 g mąki pszennej
50 g mąki pszennej pełnoziarnistej
2 łyżki cukru
2 łyżki kakao
100 g masła
1 jajko
szczypta soli

nadzienie:
4 jabłka
2 gruszki
1/2 łyżeczki przyprawy korzennej
1 opakowanie cukru waniliowego


Do miski przesiewam mąki, dodaję cukier, kakao, jajko, sól i masło pokrojone w kostkę. Zagniatam ciasto. Początkowo rozcieram masło z mąką, a kiedy się dobrze połączy ugniatam rękami do uzyskania jednolitego ciasta. Wykładam nim formę na tartę i wkładam ją do lodówki na minimum 30 minut.

Obieram owoce i kroję je w kostkę. Rozgrzewam patelnię i smażę je kilka minut, aby puściły trochę soku, ale się nie rozpadły. W międzyczasie posypuję je przyprawami i cukrem waniliowym. Odkładam na bok do przestygnięcia.

Piekarnik nagrzewam do temperatury 180 stopni, ciasto nakłuwam widelcem w kilku miejscach i piekę 15 minut. Po tym czasie wykładam owocowe nadzienie i piekę jeszcze 25 minut. 
Smacznego!

Wskazówki:

1. Możecie użyć samych gruszek, świetnie będą pasować do kakaowego ciasta.

2. Zamiast przyprawy korzennej możecie użyć cynamon :)

Polecam również


Akcje kulinarne:

  Ciacho na widelcu

17 komentarzy:

  1. Łał! wygląda bajecznie! jestem niesamowicie ciekawa smaku!

    OdpowiedzUsuń
  2. Muszę w końcu zainwestować w taką foremkę do tartej. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przyda się do wielu rzeczy :) Ja moją kupiłam w Tesco
      :)

      Usuń
  3. Piekłam kiedyś podobną tylko z gruszkami.... Twoja wygląda pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Nigdy nie jadłam kakaowej tarty... :)
    Chętnie bym jej spróbowała! <3

    http://mademoisellejuliet.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  5. Wygląda pysznie :-) Jabłka są fenomenalne w każdej postaci.
    Ja też z utęsknieniem wyczekiwałam jesiennych produktów - wreszcie dorwałam i upiekłam moją ukochaną dynię :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Będę piec :) chociaż rzadko się za to biorę. Dlaczego?
    1. Proste w wykonaniu
    2. Ma mało cukru
    3. Ale dużo owoców
    4. Kakaowy spód :)
    Juz się nie moge doczekać :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo mi miło! Daj znać czy smakowało!

      Usuń
  7. miło czytać takie pozotywne nastawienie do jesieni wśród powszechenj do niej niechęci :-) Ja również staram się myśleć pozytywnie, szczególnie w kontekście kulinariów hehe ;-) tarta pysznie wygląda i rzeczywiście przywołuje jesień :-)

    OdpowiedzUsuń
  8. Fantastyczna tarta! Dodatek kakao - uwielbiam! :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Prześliczna i na pewno przepyszna tarta :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Muszę w końcu zrobić ten krok i upiec pierwszą w swoim życiu tartę :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Pyszności :-) rewelacyjna ta twoja tarta :-):-):-)

    OdpowiedzUsuń