Kakaowa tarta z jabłkami i gruszkami
Witajcie!
Przepis:
ciasto:
150 g mąki pszennej
50 g mąki pszennej pełnoziarnistej
2 łyżki cukru
2 łyżki kakao
100 g masła
1 jajko
szczypta soli
nadzienie:
4 jabłka
2 gruszki
1/2 łyżeczki przyprawy korzennej
1 opakowanie cukru waniliowego
Wskazówki:
1. Możecie użyć samych gruszek, świetnie będą pasować do kakaowego ciasta.
2. Zamiast przyprawy korzennej możecie użyć cynamon :)
Gdy na targu pojawiają się jabłka i gruszki wiadomo, że idzie jesień. Lato bezpowrotnie się kończy i czas na zmiany. Przejście pór roku to mój ulubiony czas w roku. Zawsze ekscytuję się nowymi sezonowymi produktami, zmianą garderoby i stylu życia. Polska jesień to jedna z najpiękniejszych pór roku. Zawsze cieszę się, gdy świat zmienia kolory. Już nie mogę doczekać się jabłek, gruszek, grzybów, dyni, cynamonu, imbiru i kardamonu- to moje kulinarne symbole jesieni :)
Zapraszam więc na pierwsze w tym sezonie ciasto z jabłkami i gruszkami. Kakaowy spód ciekawie komponuje się z owocami, poza walorami smakowymi powstaje iście jesienne połączenie kolorów :)
Przepis:
ciasto:
150 g mąki pszennej
50 g mąki pszennej pełnoziarnistej
2 łyżki cukru
2 łyżki kakao
100 g masła
1 jajko
szczypta soli
nadzienie:
4 jabłka
2 gruszki
1/2 łyżeczki przyprawy korzennej
1 opakowanie cukru waniliowego
Do miski przesiewam mąki, dodaję cukier, kakao, jajko, sól i masło pokrojone w kostkę. Zagniatam ciasto. Początkowo rozcieram masło z mąką, a kiedy się dobrze połączy ugniatam rękami do uzyskania jednolitego ciasta. Wykładam nim formę na tartę i wkładam ją do lodówki na minimum 30 minut.
Obieram owoce i kroję je w kostkę. Rozgrzewam patelnię i smażę je kilka minut, aby puściły trochę soku, ale się nie rozpadły. W międzyczasie posypuję je przyprawami i cukrem waniliowym. Odkładam na bok do przestygnięcia.
Piekarnik nagrzewam do temperatury 180 stopni, ciasto nakłuwam widelcem w kilku miejscach i piekę 15 minut. Po tym czasie wykładam owocowe nadzienie i piekę jeszcze 25 minut.
Smacznego!
Wskazówki:
1. Możecie użyć samych gruszek, świetnie będą pasować do kakaowego ciasta.
2. Zamiast przyprawy korzennej możecie użyć cynamon :)
Polecam również
Akcje kulinarne:
Łał! wygląda bajecznie! jestem niesamowicie ciekawa smaku!
OdpowiedzUsuńBosko wygląda :)
OdpowiedzUsuńWspaniała :)
OdpowiedzUsuńJestem chętna na taką :)
OdpowiedzUsuńMuszę w końcu zainwestować w taką foremkę do tartej. :)
OdpowiedzUsuńPrzyda się do wielu rzeczy :) Ja moją kupiłam w Tesco
Usuń:)
Piekłam kiedyś podobną tylko z gruszkami.... Twoja wygląda pysznie :)
OdpowiedzUsuńNigdy nie jadłam kakaowej tarty... :)
OdpowiedzUsuńChętnie bym jej spróbowała! <3
http://mademoisellejuliet.blogspot.com/
Wygląda pysznie :-) Jabłka są fenomenalne w każdej postaci.
OdpowiedzUsuńJa też z utęsknieniem wyczekiwałam jesiennych produktów - wreszcie dorwałam i upiekłam moją ukochaną dynię :-)
Będę piec :) chociaż rzadko się za to biorę. Dlaczego?
OdpowiedzUsuń1. Proste w wykonaniu
2. Ma mało cukru
3. Ale dużo owoców
4. Kakaowy spód :)
Juz się nie moge doczekać :)
Bardzo mi miło! Daj znać czy smakowało!
Usuńmiło czytać takie pozotywne nastawienie do jesieni wśród powszechenj do niej niechęci :-) Ja również staram się myśleć pozytywnie, szczególnie w kontekście kulinariów hehe ;-) tarta pysznie wygląda i rzeczywiście przywołuje jesień :-)
OdpowiedzUsuńFantastyczna tarta! Dodatek kakao - uwielbiam! :)
OdpowiedzUsuńrewelacyjna
OdpowiedzUsuńPrześliczna i na pewno przepyszna tarta :)
OdpowiedzUsuńMuszę w końcu zrobić ten krok i upiec pierwszą w swoim życiu tartę :)
OdpowiedzUsuńPyszności :-) rewelacyjna ta twoja tarta :-):-):-)
OdpowiedzUsuń