niedziela, 28 września 2014

Kruche ciasteczka marchewkowe

Witajcie!
Zapraszam na pyszne kruche ciasteczka w których główną rolę odgrywa marchewka! Idealnie pasują do jesiennego klimatu. Wspaniale urozmaicą popołudniową kawę lub wieczorne chai tea. Już pewnie zauważyliście, że uwielbiam połączenie marchewki i cynamonu w słodkich wypiekach. W formie kruchych ciasteczek też się sprawdziło. 




Przepis:

230 g mąki pszennej
100 g masła
40 g cukru
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 jajko
1/2 łyżeczki cynamonu
2 marchewki

Mąkę i proszek przesiewam do miski, dodaję cukier, jajko, cynamon i masło pokrojone w kostkę. Marchewkę obieram, ścieram na tarce o małych oczkach i dodaję do miski. Zagniatam ciasto. Z gotowego ciasta formuję kulkę i wkładam na 15 minut do lodówki. 
Blachę do pieczenia wykładam papierem. Piekarnik nagrzewam do temperatury 180 stopni. Ciasto rozwałkowuję na grubość ok 5 mm i wykrawam ciasteczka. Piekę ok. 15 minut.

Wskazówki:

1. Jeżeli chcecie uzyskać złocisty kolor posmarujcie ciasteczka przed pieczeniem roztrzepanym jajkiem.

2. Polecam dodać również imbir i gałkę muszkatołową.


Polecam również




22 komentarze:

  1. oo nie wiedziałam, że marchewka nadaje się również do kruchych ciast! świetnie, na pewno wypróbuję :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja też trochę w to wątpiłam, ale ciasteczka wyszły super!

      Usuń
  2. Ciasto marchewkowe już robiłam ale ciastek nie robiłam. :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Kruchych marchewkowych nie jadłam, czuję się skuszona :)

    OdpowiedzUsuń
  4. bardzo ciekawe kruche ciasteczka! Nie robiłam jeszcze takich. Piękne!

    OdpowiedzUsuń
  5. i jabłuszka! bardzo jesienne: smak i kształt :)

    OdpowiedzUsuń
  6. No to mam plan na najlbiższe dnie-wspólne pieczenie tychże ciasteczek z moim dzieckiem:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Fantastyczny pomysł. Podkradam parę ciastek na spróbowania, zanim zrobię własne :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Po Twoim pysznym cieście marchewkowym na pewno skuszę się na nie ! :-)

    OdpowiedzUsuń
  9. Uwielbiam kruche ciasteczka, sę takie bezproblemowe, na pewno wykorzystam przepis:)

    lekcjewkuchni.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  10. wspaniałe ciasteczka, marchewkowych jeszcze nie jadłam ; )

    OdpowiedzUsuń
  11. Mniam :) marchewkowych jeszcze nie jadlam a Twoje wygladaja na bardzo kruche !!!! Super do kawki !!

    OdpowiedzUsuń
  12. Ale cudownie wyglądają. Mniam. Bardzo chciałabym zakosztować tych specjałów. Lubię ciasteczka marchewkowe, rogaliki o tym smaku. Nuta cynamonu świetnie podnosi walory tych wypieków. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Zupełnie wyjątkowe te ciasteczka, podobają mi się ogromnie :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Marchewkowych nie jadłam. Muszę spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  15. marchewkowe wypieki bardzo lubię:) ciacho, muffinki, ciacha :D

    OdpowiedzUsuń
  16. Ciasto straszne mi się klei. Co mam zrobić?

    OdpowiedzUsuń