Kruche ciasteczka marchewkowe
Witajcie!
Zapraszam na pyszne kruche ciasteczka w których główną rolę odgrywa marchewka! Idealnie pasują do jesiennego klimatu. Wspaniale urozmaicą popołudniową kawę lub wieczorne chai tea. Już pewnie zauważyliście, że uwielbiam połączenie marchewki i cynamonu w słodkich wypiekach. W formie kruchych ciasteczek też się sprawdziło.
Przepis:
230 g mąki pszennej
100 g masła
40 g cukru
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 jajko
1/2 łyżeczki cynamonu
2 marchewki
Mąkę i proszek przesiewam do miski, dodaję cukier, jajko, cynamon i masło pokrojone w kostkę. Marchewkę obieram, ścieram na tarce o małych oczkach i dodaję do miski. Zagniatam ciasto. Z gotowego ciasta formuję kulkę i wkładam na 15 minut do lodówki.
Blachę do pieczenia wykładam papierem. Piekarnik nagrzewam do temperatury 180 stopni. Ciasto rozwałkowuję na grubość ok 5 mm i wykrawam ciasteczka. Piekę ok. 15 minut.
Wskazówki:
1. Jeżeli chcecie uzyskać złocisty kolor posmarujcie ciasteczka przed pieczeniem roztrzepanym jajkiem.
2. Polecam dodać również imbir i gałkę muszkatołową.
Polecam również
oo nie wiedziałam, że marchewka nadaje się również do kruchych ciast! świetnie, na pewno wypróbuję :-)
OdpowiedzUsuńja też trochę w to wątpiłam, ale ciasteczka wyszły super!
UsuńCiasto marchewkowe już robiłam ale ciastek nie robiłam. :)
OdpowiedzUsuńKruchych marchewkowych nie jadłam, czuję się skuszona :)
OdpowiedzUsuńbardzo ciekawe kruche ciasteczka! Nie robiłam jeszcze takich. Piękne!
OdpowiedzUsuńi jabłuszka! bardzo jesienne: smak i kształt :)
OdpowiedzUsuńAle ładne maleństwa:)
OdpowiedzUsuńNo to mam plan na najlbiższe dnie-wspólne pieczenie tychże ciasteczek z moim dzieckiem:)
OdpowiedzUsuńTypowo jesienne smaki :)
OdpowiedzUsuńPyszny pomysł :)
OdpowiedzUsuńFantastyczny pomysł. Podkradam parę ciastek na spróbowania, zanim zrobię własne :)
OdpowiedzUsuńPo Twoim pysznym cieście marchewkowym na pewno skuszę się na nie ! :-)
OdpowiedzUsuńCieszę się, że smakowało!
UsuńUwielbiam kruche ciasteczka, sę takie bezproblemowe, na pewno wykorzystam przepis:)
OdpowiedzUsuńlekcjewkuchni.blogspot.com
wspaniałe ciasteczka, marchewkowych jeszcze nie jadłam ; )
OdpowiedzUsuńMniam :) marchewkowych jeszcze nie jadlam a Twoje wygladaja na bardzo kruche !!!! Super do kawki !!
OdpowiedzUsuńAle cudownie wyglądają. Mniam. Bardzo chciałabym zakosztować tych specjałów. Lubię ciasteczka marchewkowe, rogaliki o tym smaku. Nuta cynamonu świetnie podnosi walory tych wypieków. Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńZupełnie wyjątkowe te ciasteczka, podobają mi się ogromnie :)
OdpowiedzUsuńMarchewkowych nie jadłam. Muszę spróbować :)
OdpowiedzUsuńmarchewkowe wypieki bardzo lubię:) ciacho, muffinki, ciacha :D
OdpowiedzUsuńCiasto straszne mi się klei. Co mam zrobić?
OdpowiedzUsuńMoże dodaj więcej mąki :)
Usuń