Wegetariański kapuśniak
Witajcie!
Jakie macie plany na weekend? Zapowiada się piękna pogoda! Ja całą sobotę spędzę pisząc jeden z ważniejszych egzaminów, o ile nie najważniejszy. Zakresem obejmuje prawie cały materiał z 6-letnich studiów, więc jestem bardzo zestresowana. Mam nadzieję, że wszystko się uda, a tymczasem zapraszam was na pyszną, rozgrzewającą zupę w jesiennych kolorach. Jest szybka i łatwa w przygotowaniu, a do tego sycąca. Idealna na stresujący dzień przed egzaminem ;)
Przepis:
500 g świeżej kapusty
2 l bulionu
1/2 cebuli
4 średnie ziemniaki
1 marchewka
1 pietruszka
1 łyżka oleju
2 łyżki przecieru pomidorowego
szczypta cukru
chili
pieprz
sól
Warzywa kroję w kostkę. Do gotującego bulionu wrzucam marchewkę i pietruszkę. Gotuję kilka minut. Następnie wrzucam ziemniaki i gotuję kolejne kilka minut. Kapustę kroję i wrzucam do bulionu. Całość gotuję, a w międzyczasie kroję drobno cebulę i szklę ją na łyżce oleju. Gdy się zarumieni przekładam ją do zupy. Dodaję przyprawy i przecier pomidorowy i gotuję jeszcze ok 15 minut, do momentu aż wszystkie warzywa będą miękkie. Smacznego!
Wskazówki:
1. Bulion najlepiej ugotować wcześniej w większej ilości i zamrozić. W ostateczności możecie skorzystać z gotowych kostek.
Jakie macie plany na weekend? Zapowiada się piękna pogoda! Ja całą sobotę spędzę pisząc jeden z ważniejszych egzaminów, o ile nie najważniejszy. Zakresem obejmuje prawie cały materiał z 6-letnich studiów, więc jestem bardzo zestresowana. Mam nadzieję, że wszystko się uda, a tymczasem zapraszam was na pyszną, rozgrzewającą zupę w jesiennych kolorach. Jest szybka i łatwa w przygotowaniu, a do tego sycąca. Idealna na stresujący dzień przed egzaminem ;)
Przepis:
500 g świeżej kapusty
2 l bulionu
1/2 cebuli
4 średnie ziemniaki
1 marchewka
1 pietruszka
1 łyżka oleju
2 łyżki przecieru pomidorowego
szczypta cukru
chili
pieprz
sól
Warzywa kroję w kostkę. Do gotującego bulionu wrzucam marchewkę i pietruszkę. Gotuję kilka minut. Następnie wrzucam ziemniaki i gotuję kolejne kilka minut. Kapustę kroję i wrzucam do bulionu. Całość gotuję, a w międzyczasie kroję drobno cebulę i szklę ją na łyżce oleju. Gdy się zarumieni przekładam ją do zupy. Dodaję przyprawy i przecier pomidorowy i gotuję jeszcze ok 15 minut, do momentu aż wszystkie warzywa będą miękkie. Smacznego!
Wskazówki:
1. Bulion najlepiej ugotować wcześniej w większej ilości i zamrozić. W ostateczności możecie skorzystać z gotowych kostek.
Polecam też:
taki kapuśniak bez mięsa chętnie bym zjadła, prawdziwie jesienna zupka :-) no i trzymam kciuki za Twój egzamin! :-)
OdpowiedzUsuńPowodzenia na egzaminie :)
OdpowiedzUsuńJak zrobi się chłodniej kapuśniak będzie jak znalazł :)
Mniam, idealna na chłodne dni, rozgrzewająca i pożywna:) jak to dobrze, że ja juz nie muszę pisać egzaminów:P ale trzymam kciuki i powodzenia w sobotę:)
OdpowiedzUsuńOooo na pewno zrobię, ale poczekam na jesień ;D
OdpowiedzUsuńDobry pomysł na piątkowy (i nie tylko) obiad :)
OdpowiedzUsuńKapuśniaczek pierwsza klasa. Aż mi się zachciało jeść! Powodzeni na egzaminie :)
OdpowiedzUsuńLubię kapuśniaczek i taki wegetariański mógłby być ciekawą i smaczną odmianą. :)
OdpowiedzUsuńSmaczny,lekki:)
OdpowiedzUsuńSmaczny, lekki i zdrowy :)
OdpowiedzUsuńZapisany do zrobienia ku wielkiej uciesze domowej wegetarianki. A sezon na zupy własnie się zaczyna więc na 100% sie przyda :)
OdpowiedzUsuńTo jest jedna z moich ulubionych zup!
OdpowiedzUsuń