piątek, 19 września 2014

Wegetariański kapuśniak

Witajcie!
Jakie macie plany na weekend? Zapowiada się piękna pogoda! Ja całą sobotę spędzę pisząc jeden z ważniejszych egzaminów, o ile nie najważniejszy. Zakresem obejmuje prawie cały materiał z 6-letnich studiów, więc jestem bardzo zestresowana. Mam nadzieję, że wszystko się uda, a tymczasem zapraszam was na pyszną, rozgrzewającą zupę w jesiennych kolorach. Jest szybka i łatwa w przygotowaniu, a do tego sycąca. Idealna na stresujący dzień przed egzaminem ;)




Przepis:

500 g świeżej kapusty
2 l bulionu
1/2 cebuli
4 średnie ziemniaki
1 marchewka
1 pietruszka
1 łyżka oleju
2 łyżki przecieru pomidorowego
szczypta cukru
chili
pieprz
sól

Warzywa kroję w kostkę. Do gotującego bulionu wrzucam marchewkę i pietruszkę. Gotuję kilka minut. Następnie wrzucam ziemniaki i gotuję kolejne kilka minut. Kapustę kroję i wrzucam do bulionu. Całość gotuję, a w międzyczasie kroję drobno cebulę i szklę ją na łyżce oleju. Gdy się zarumieni przekładam ją do zupy. Dodaję przyprawy i przecier pomidorowy i gotuję jeszcze ok 15 minut, do momentu aż wszystkie warzywa będą miękkie. Smacznego!

Wskazówki:

1. Bulion najlepiej ugotować wcześniej w większej ilości i zamrozić. W ostateczności możecie skorzystać z gotowych kostek.

Polecam też:



11 komentarzy:

  1. taki kapuśniak bez mięsa chętnie bym zjadła, prawdziwie jesienna zupka :-) no i trzymam kciuki za Twój egzamin! :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Powodzenia na egzaminie :)
    Jak zrobi się chłodniej kapuśniak będzie jak znalazł :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Mniam, idealna na chłodne dni, rozgrzewająca i pożywna:) jak to dobrze, że ja juz nie muszę pisać egzaminów:P ale trzymam kciuki i powodzenia w sobotę:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Oooo na pewno zrobię, ale poczekam na jesień ;D

    OdpowiedzUsuń
  5. Dobry pomysł na piątkowy (i nie tylko) obiad :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Kapuśniaczek pierwsza klasa. Aż mi się zachciało jeść! Powodzeni na egzaminie :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Lubię kapuśniaczek i taki wegetariański mógłby być ciekawą i smaczną odmianą. :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Zapisany do zrobienia ku wielkiej uciesze domowej wegetarianki. A sezon na zupy własnie się zaczyna więc na 100% sie przyda :)

    OdpowiedzUsuń
  9. To jest jedna z moich ulubionych zup!

    OdpowiedzUsuń