środa, 21 maja 2014

Krem z ciecierzycy

Witajcie!

Sezam i ciecierzyca to ostatnio bardzo częste połączenie w mojej kuchni. Dziś w formie zupy- kremu. Bardzo smaczna i sycąca propozycja na obiad.



Przepis (3 porcje):
2 szklanki ugotowanej ciecierzycy
1 cebula
1/2 łyżeczki masła
1 ziemniak
1l bulionu warzywnego lub drobiowego
2 łyżeczki przecieru pomidorowego
1 łyżeczka pasty sezamowej- tahini
sól, pieprz do smaku

Cebulkę kroję w kostkę i szklę na maśle, po chwili wrzucam pokrojonego w kostkę ziemniaka. Do garnka wlewam bulion, wrzucam ciecierzycę, dodaję cebulę i ziemniaka. Całość gotuję ok. 20 minut. Następnie odkładam część ciecierzycy na bok, resztę zupy blenduję, tak aby uzyskać konsystencję kremu. Wrzucam odłożoną ciecierzycę, dodaję przecier pomidorowy. Całość gotuję ok. 2-3 minuty. Zupę podaję polaną pastą sezamową. Smacznego!

Wskazówki:

1. Do zupy możecie dodać też marchewkę i pietruszkę.

2. Tahini nie jest obowiązkowym składnikiem, niemniej jednak bardzo wzbogaca smak zupy.

11 komentarzy:

  1. Dzięki za komentarz ;)
    Wygląda bardzo smacznie :)

    http://mademoisellejuliet.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. Mmm... uwielbiam ciecierzycę. Twój krem zapowiada się znakomicie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wspaniały krem ! Kupiłam ciecierzycę ale nie miałam na nią pomysłu. Teraz już mam ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Nigdy nie jadłam takiego kremu. Chętnie bym spróbowała!
    www.brulionspadochroniarza.pl

    OdpowiedzUsuń
  5. Smaczna, sycąca, ale też i urodziwa. Muszę zatem namoczyć moją suszoną cieciorkę kiedy pogoda zmieni swoje oblicze na nieco mniej upalne.

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo ciekawy przepis :D Oj, zjadło by się :D

    OdpowiedzUsuń
  7. Wygląda wyśmienicie :)) ja bardzo lubię kremowe zupy :))

    OdpowiedzUsuń
  8. Nie jadłam nigdy, ale może być smaczne. :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Starczy pewnie za dwa dania, pycha:)

    OdpowiedzUsuń