Krem z ciecierzycy
Witajcie!
Sezam i ciecierzyca to ostatnio bardzo częste połączenie w mojej kuchni. Dziś w formie zupy- kremu. Bardzo smaczna i sycąca propozycja na obiad.
Przepis (3 porcje):
2 szklanki ugotowanej ciecierzycy
1 cebula
1/2 łyżeczki masła
1 ziemniak
1l bulionu warzywnego lub drobiowego
2 łyżeczki przecieru pomidorowego
1 łyżeczka pasty sezamowej- tahini
sól, pieprz do smaku
Cebulkę kroję w kostkę i szklę na maśle, po chwili wrzucam pokrojonego w kostkę ziemniaka. Do garnka wlewam bulion, wrzucam ciecierzycę, dodaję cebulę i ziemniaka. Całość gotuję ok. 20 minut. Następnie odkładam część ciecierzycy na bok, resztę zupy blenduję, tak aby uzyskać konsystencję kremu. Wrzucam odłożoną ciecierzycę, dodaję przecier pomidorowy. Całość gotuję ok. 2-3 minuty. Zupę podaję polaną pastą sezamową. Smacznego!
Wskazówki:
1. Do zupy możecie dodać też marchewkę i pietruszkę.
2. Tahini nie jest obowiązkowym składnikiem, niemniej jednak bardzo wzbogaca smak zupy.
Sezam i ciecierzyca to ostatnio bardzo częste połączenie w mojej kuchni. Dziś w formie zupy- kremu. Bardzo smaczna i sycąca propozycja na obiad.
Przepis (3 porcje):
2 szklanki ugotowanej ciecierzycy
1 cebula
1/2 łyżeczki masła
1 ziemniak
1l bulionu warzywnego lub drobiowego
2 łyżeczki przecieru pomidorowego
1 łyżeczka pasty sezamowej- tahini
sól, pieprz do smaku
Cebulkę kroję w kostkę i szklę na maśle, po chwili wrzucam pokrojonego w kostkę ziemniaka. Do garnka wlewam bulion, wrzucam ciecierzycę, dodaję cebulę i ziemniaka. Całość gotuję ok. 20 minut. Następnie odkładam część ciecierzycy na bok, resztę zupy blenduję, tak aby uzyskać konsystencję kremu. Wrzucam odłożoną ciecierzycę, dodaję przecier pomidorowy. Całość gotuję ok. 2-3 minuty. Zupę podaję polaną pastą sezamową. Smacznego!
Wskazówki:
1. Do zupy możecie dodać też marchewkę i pietruszkę.
2. Tahini nie jest obowiązkowym składnikiem, niemniej jednak bardzo wzbogaca smak zupy.
Dzięki za komentarz ;)
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo smacznie :)
http://mademoisellejuliet.blogspot.com/
Mmm... uwielbiam ciecierzycę. Twój krem zapowiada się znakomicie :)
OdpowiedzUsuńWspaniały krem ! Kupiłam ciecierzycę ale nie miałam na nią pomysłu. Teraz już mam ;)
OdpowiedzUsuńNigdy nie jadłam takiego kremu. Chętnie bym spróbowała!
OdpowiedzUsuńwww.brulionspadochroniarza.pl
Smaczna, sycąca, ale też i urodziwa. Muszę zatem namoczyć moją suszoną cieciorkę kiedy pogoda zmieni swoje oblicze na nieco mniej upalne.
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawy przepis :D Oj, zjadło by się :D
OdpowiedzUsuńWygląda wyśmienicie :)) ja bardzo lubię kremowe zupy :))
OdpowiedzUsuńIdealna zupka dla mnie :)
OdpowiedzUsuńNie jadłam nigdy, ale może być smaczne. :)
OdpowiedzUsuńStarczy pewnie za dwa dania, pycha:)
OdpowiedzUsuńIdealna :)
OdpowiedzUsuń