Muffiny ze szpinakiem i płatkami owsianymi
Witajcie!
To już drugi przepis na muffiny ze szpinakiem na blogu. W tym mamy olej kokosowy zamiast oliwy, trochę płatków owsianych i ser feta. To jeden z moich ulubionych śniadaniowych przepisów. Problemem jest to, że nigdy nie wystarczają mi na długo, są tak dobre, że muszę je zjeść od razu :D W przeciwieństwie do słodkich babeczek, które szybko się nudzą i po jednej mam już dość słodkiego :)
Muffiny smakowały nawet przeciwnikom szpinaku :D Polecam wypróbować przepis!
Przepis (8 szt)
1 szklanka mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka soli
1/3 szklanki płatków owsianych
1/2 łyżeczki ziół prowansalskich
1/2 szklanki mleka
1 łyżka oleju kokosowego
dwie duże garści świeżego szpinaku
1 ząbek czosnku
ok. 50g sera feta
ser żółty do posypania
Do miski wrzucam suche składniki (mąkę, proszek, sól, płatki owsiane, przyprawy) i mieszam. W drugiej misce łączę mleko i rozpuszczony olej kokosowy, wlewam wszystko do miski z suchymi składnikami i mieszam. Na koniec dodaję zmiażdżony czosnek, ser feta pokrojony w kostkę i szpinak. Masę przekładam do foremek na muffiny, posypuję serem żółtym i piekę ok. 20-25 min w temperaturze 200 stopni.
Wskazówki:
1. Olej kokosowy możecie zastąpić oliwą z oliwek.
To już drugi przepis na muffiny ze szpinakiem na blogu. W tym mamy olej kokosowy zamiast oliwy, trochę płatków owsianych i ser feta. To jeden z moich ulubionych śniadaniowych przepisów. Problemem jest to, że nigdy nie wystarczają mi na długo, są tak dobre, że muszę je zjeść od razu :D W przeciwieństwie do słodkich babeczek, które szybko się nudzą i po jednej mam już dość słodkiego :)
Muffiny smakowały nawet przeciwnikom szpinaku :D Polecam wypróbować przepis!
Przepis (8 szt)
1 szklanka mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka soli
1/3 szklanki płatków owsianych
1/2 łyżeczki ziół prowansalskich
1/2 szklanki mleka
1 łyżka oleju kokosowego
dwie duże garści świeżego szpinaku
1 ząbek czosnku
ok. 50g sera feta
ser żółty do posypania
Do miski wrzucam suche składniki (mąkę, proszek, sól, płatki owsiane, przyprawy) i mieszam. W drugiej misce łączę mleko i rozpuszczony olej kokosowy, wlewam wszystko do miski z suchymi składnikami i mieszam. Na koniec dodaję zmiażdżony czosnek, ser feta pokrojony w kostkę i szpinak. Masę przekładam do foremek na muffiny, posypuję serem żółtym i piekę ok. 20-25 min w temperaturze 200 stopni.
Wskazówki:
1. Olej kokosowy możecie zastąpić oliwą z oliwek.
Jestem fanką i płatków owsianych, i szpinaku. Ale wytrawnych babeczek nie robiłam jeszcze nigdy... :)
OdpowiedzUsuńPrzepis bardzo ciekawy. :P
OdpowiedzUsuńPysznie i zdrowo :)
OdpowiedzUsuńWyglądają smakowicie <3
OdpowiedzUsuńPozdrawiam cieplutko i pozwolę sobie zaobserwować :)
www.nataliamajmonroe.blogspot.com
Miło mi :)
UsuńAle pyszności, bardzo lubię :)
OdpowiedzUsuńCiekawa propozycja :) Jeszcze nie robiłam wersji wytrawnej ale strasznie mnie kusi :)
OdpowiedzUsuńDzięki za komentarz ;)
OdpowiedzUsuńJeszcze nie jadłam babeczek w takiej postaci :)
http://mademoisellejuliet.blogspot.com/
Wyciągam po nie łapkę :-)
OdpowiedzUsuńSą urocze i muszą być pyszne!
OdpowiedzUsuńPozdrawiamy :)
Dziękuję za wzięcie udziału w konkursie. Bardzo tu smacznie, więc wpisuję się na listę obserwatorów bloga. Pozdrawiam :)))
OdpowiedzUsuńCieszę się, że Ci się tutaj podoba :))
UsuńBardzo ciekawy pomysł na muffiny :)
OdpowiedzUsuńwww.brulionspadochroniarza.pl
Poproszę kilka, bardzo ładnie wyglądają, takie śniadanko to chyba spełnienie marzeń :)
OdpowiedzUsuńSzpinak i płatki owsiane?niezła kompozycja:)
OdpowiedzUsuń