środa, 14 maja 2014

Hummus

Witajcie!
Hummus jest u nas coraz bardziej popularny. Dodaje się go do kanapek, warzyw czy chleba pita. Receptura pochodzi z kuchni arabskiej. Na nasze tereny zagościła za sprawą wegetarian i wegan, którzy pokochali połączenie ciecierzycy z sezamem. Pokochałam je również ja i od pierwszego spróbowania często powracam do hummusu. Najczęściej podaję go na kanapkach z awokado i pomidorem.



Przepis:
1,5 szklanki ugotowanej ciecierzycy
6 łyżeczek pasty sezamowej (tahini)
sok z 1/2 cytryny
2 łyżki oliwy z oliwek
1 ząbek czosnku
50-80 ml przegotowanej zimnej wody
sól
pieprz
kumin rzymski

Podane składniki wrzucam do blendera i miksuję do uzyskania konsystencji pasty. 

Wskazówki:

1. Możecie użyć ciecierzycy w puszce, jednak znacznie smaczniejsza jest gotowana samodzielnie.

2. Hummus można urozmaicać dodając inne przyprawy np. paprykę, pietruszkę. Akcja bez nabiału

21 komentarzy:

  1. Wygląda przepysznie!! Uwielbiam hummus, ale nigdy nie przygotowywałam go w domu ;) Muszę koniecznie nadrobić!

    OdpowiedzUsuń
  2. ...z papryką i kolor miałby bardziej atrakcyjny :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja robiłam raz sama hummus ale chyba mi nie wyszedł :P musiałabym właśnie spróbować oryginału albo robionego przez kogoś, wtedy mogłabym stwierdzić czy to moje smaki czy nie. Muszę przyznać że Twój bardzo fajnie się prezentuje i pewnie jest smaczniejszy niż ten mój ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Muszę w końcu spróbować! Jeszcze nigdy go nie jadłam! :(

    OdpowiedzUsuń
  5. a moje kanapki to tylko chleb, szynka i keczup haha

    OdpowiedzUsuń
  6. hummus-kochana.. wiedziałaś jak mnie zachęcić! :)
    Gdyby nie ta pasta tahini, która przeraża mnie swoją ceną.. pewnie robiła bym go raz w tygodniu!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pastę sezamową kupiłam w Kuchniach Świata za 13.90 za 400g. Do przepisu użyłam tylko kilka łyżek, więc sumarycznie nie wychodzi drogo :)

      Usuń
    2. ooo.. na prawdę? W moich kuchniach jest cholernie droga.. widziałam ją po ok 17zł.. :(

      Musze poszukać w takim razie :D

      Usuń
  7. Będę musiała wypróbować :D Wszystko co domowe jest najlepsze :D Zdjęcia - cudo :)

    OdpowiedzUsuń
  8. u mnie dziś hummus na kanapkach 'szkolnych' :) przepyszny i na pewno będzie gościł jak najczęściej!

    OdpowiedzUsuń
  9. Cały czas zbieramy się żeby zrobić hummus i cały czas odwlekamy to w czasie. Twój tak zachęca, ze chyba jednak w weekend spróbujemy :D
    Pozdrawiamy!

    OdpowiedzUsuń
  10. Dzięki za komentarz ;)
    Wygląda przepysznie! Muszę to wypróbować :)

    http://mademoisellejuliet.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  11. Mmmm humus :) Super wygląda. Ja robię bardzo często i różne smaki. Polecam czosnek niedźwiedzi. I nie dodaje wody tylko więcej oliwy, duuuuużo więcej :D Z ciepłą pitą najlepszy :)
    Pozdrawiam

    http://kuchniasancheza.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dziękuję za pomysły :D na pewno wykorzystam ten z czosnkiem niedźwiedzim :D

      Usuń
  12. Pierwszy raz słyszę o takim czymś. :P :) W ogóle nie mam pojęcia jak smakuje ciecierzyca.

    OdpowiedzUsuń
  13. Kochana zapraszam na rozdanko! Do wygrania ręcznie robione mydełka i możliwość zaprojektowania wymarzonego mydełka, które zostanie wykonane dla zwycięzcy. http://katewo.blogspot.co.uk/2014/05/giveaway-rozdanie-14052014-14072014.html
    Ściskam serdecznie

    OdpowiedzUsuń
  14. szczerze mówiąc, to nigdy nic z niego nie robiłam. :P

    OdpowiedzUsuń
  15. Muszę w końcu zrobić, wygląda genialnie :)
    www.brulionspadochroniarza.pl

    OdpowiedzUsuń