Hummus
Witajcie!
Hummus jest u nas coraz bardziej popularny. Dodaje się go do kanapek, warzyw czy chleba pita. Receptura pochodzi z kuchni arabskiej. Na nasze tereny zagościła za sprawą wegetarian i wegan, którzy pokochali połączenie ciecierzycy z sezamem. Pokochałam je również ja i od pierwszego spróbowania często powracam do hummusu. Najczęściej podaję go na kanapkach z awokado i pomidorem.
Przepis:
1,5 szklanki ugotowanej ciecierzycy
6 łyżeczek pasty sezamowej (tahini)
sok z 1/2 cytryny
2 łyżki oliwy z oliwek
1 ząbek czosnku
50-80 ml przegotowanej zimnej wody
sól
pieprz
kumin rzymski
Podane składniki wrzucam do blendera i miksuję do uzyskania konsystencji pasty.
Wskazówki:
1. Możecie użyć ciecierzycy w puszce, jednak znacznie smaczniejsza jest gotowana samodzielnie.
2. Hummus można urozmaicać dodając inne przyprawy np. paprykę, pietruszkę.
Hummus jest u nas coraz bardziej popularny. Dodaje się go do kanapek, warzyw czy chleba pita. Receptura pochodzi z kuchni arabskiej. Na nasze tereny zagościła za sprawą wegetarian i wegan, którzy pokochali połączenie ciecierzycy z sezamem. Pokochałam je również ja i od pierwszego spróbowania często powracam do hummusu. Najczęściej podaję go na kanapkach z awokado i pomidorem.
Przepis:
1,5 szklanki ugotowanej ciecierzycy
6 łyżeczek pasty sezamowej (tahini)
sok z 1/2 cytryny
2 łyżki oliwy z oliwek
1 ząbek czosnku
50-80 ml przegotowanej zimnej wody
sól
pieprz
kumin rzymski
Podane składniki wrzucam do blendera i miksuję do uzyskania konsystencji pasty.
Wskazówki:
1. Możecie użyć ciecierzycy w puszce, jednak znacznie smaczniejsza jest gotowana samodzielnie.
2. Hummus można urozmaicać dodając inne przyprawy np. paprykę, pietruszkę.
Wygląda przepysznie!! Uwielbiam hummus, ale nigdy nie przygotowywałam go w domu ;) Muszę koniecznie nadrobić!
OdpowiedzUsuń...z papryką i kolor miałby bardziej atrakcyjny :)
OdpowiedzUsuńRobiłam, jadłam, zasmakował mi :)
OdpowiedzUsuńJa robiłam raz sama hummus ale chyba mi nie wyszedł :P musiałabym właśnie spróbować oryginału albo robionego przez kogoś, wtedy mogłabym stwierdzić czy to moje smaki czy nie. Muszę przyznać że Twój bardzo fajnie się prezentuje i pewnie jest smaczniejszy niż ten mój ;)
OdpowiedzUsuńMuszę w końcu spróbować! Jeszcze nigdy go nie jadłam! :(
OdpowiedzUsuńa moje kanapki to tylko chleb, szynka i keczup haha
OdpowiedzUsuńhummus-kochana.. wiedziałaś jak mnie zachęcić! :)
OdpowiedzUsuńGdyby nie ta pasta tahini, która przeraża mnie swoją ceną.. pewnie robiła bym go raz w tygodniu!
Pastę sezamową kupiłam w Kuchniach Świata za 13.90 za 400g. Do przepisu użyłam tylko kilka łyżek, więc sumarycznie nie wychodzi drogo :)
Usuńooo.. na prawdę? W moich kuchniach jest cholernie droga.. widziałam ją po ok 17zł.. :(
UsuńMusze poszukać w takim razie :D
Będę musiała wypróbować :D Wszystko co domowe jest najlepsze :D Zdjęcia - cudo :)
OdpowiedzUsuńu mnie dziś hummus na kanapkach 'szkolnych' :) przepyszny i na pewno będzie gościł jak najczęściej!
OdpowiedzUsuńCały czas zbieramy się żeby zrobić hummus i cały czas odwlekamy to w czasie. Twój tak zachęca, ze chyba jednak w weekend spróbujemy :D
OdpowiedzUsuńPozdrawiamy!
Pięknie wygląda. :)
OdpowiedzUsuńDzięki za komentarz ;)
OdpowiedzUsuńWygląda przepysznie! Muszę to wypróbować :)
http://mademoisellejuliet.blogspot.com/
Mmmm humus :) Super wygląda. Ja robię bardzo często i różne smaki. Polecam czosnek niedźwiedzi. I nie dodaje wody tylko więcej oliwy, duuuuużo więcej :D Z ciepłą pitą najlepszy :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
http://kuchniasancheza.blogspot.com/
dziękuję za pomysły :D na pewno wykorzystam ten z czosnkiem niedźwiedzim :D
UsuńPierwszy raz słyszę o takim czymś. :P :) W ogóle nie mam pojęcia jak smakuje ciecierzyca.
OdpowiedzUsuńKochana zapraszam na rozdanko! Do wygrania ręcznie robione mydełka i możliwość zaprojektowania wymarzonego mydełka, które zostanie wykonane dla zwycięzcy. http://katewo.blogspot.co.uk/2014/05/giveaway-rozdanie-14052014-14072014.html
OdpowiedzUsuńŚciskam serdecznie
szczerze mówiąc, to nigdy nic z niego nie robiłam. :P
OdpowiedzUsuńPycha, uwielbiam :D
OdpowiedzUsuńMuszę w końcu zrobić, wygląda genialnie :)
OdpowiedzUsuńwww.brulionspadochroniarza.pl