czwartek, 11 września 2014

Muffiny pszenno- żytnie z brzoskwinią

Witajcie! 
Co u Was słychać? Mój wrzesień wygląda bardzo naukowo. Ktoś by pomyślał, że po zakończeniu studiów skończą się egzaminy, a to wcale tak nie jest. Przygotowuję się właśnie do LEK, więc pieczenie i gotowanie spadło na drugi plan. Jak zwykle marzą mi się kuchenne podboje właśnie wtedy kiedy powinnam się uczyć :) Na pocieszenie piekę muffiny. Są smaczne, szybkie i pięknie wyglądają. 



Przepis:

(12 sztuk)
1,5 szklanki mąki pszennej
0,5 szklanki mąki żytniej razowej
0,5 szklanki cukru
0,5 łyżeczki cynamonu
1,5 łyżeczki sody
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
0,5 szklanki mleka
0,5 szklanki jogurtu naturalnego
3 łyżki roztopionego masła
1 jajko
1 duża brzoskwinia

Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 stopni. W jednej misce mieszam suche składniki, w drugiej mokre. Łączę zawartość obu misek. Brzoskwinię kroję w kostkę i dodaję do ciasta. Masę przekładam do formy na muffiny wyłożonej papilotkami i wkładam do piekarnika na 20-25 minut. Smacznego!

Wskazówki:

1. Możecie dodać więcej brzoskwiń, lub inne owoce. Świetnie będą pasować tu jabłka i gruszki.

2. Zamiast cukru możecie użyć miodu lub syropu z agawy.

Polecam również inne muffiny:






Akcje kulinarne:

Szkolne śniadaniaCiacho na widelcuCiasta bez miksera

19 komentarzy:

  1. Pyszne i tak pięknie wyglądają :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Dzięki za komentarz ;)
    Uwielbiam twoje przepisy! :D

    http://mademoisellejuliet.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  3. Oczywiście byłam na Cmentarzu Orląt Lwowskich, ale niestety nie miałam wtedy przy sobie aparatu... :(

    OdpowiedzUsuń
  4. ah te muffiny, szybkie i zawsze pyszne :-) powodzenia na egzaminie!

    OdpowiedzUsuń
  5. Zazdroszczę skończenia studiów medycznych :) Też zawsze chciałam iść na takie studia. Powodzenia na egzaminach. Muffinki wyglądają przepysznie!

    OdpowiedzUsuń
  6. Niebo w gębie !! Smakowicie wyglądają !

    OdpowiedzUsuń
  7. Bardzo chętnie wykorzystuje w kuchni mąkę żytnią. Ma swój oryginalny smak - na pewno było pysznie

    OdpowiedzUsuń
  8. Ale pięknie wyrośnięte :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Jakie wyrośnięte, piękne babunie. :)

    OdpowiedzUsuń
  10. świetne muffinki, na pewno smaczne:)

    OdpowiedzUsuń
  11. Jogurtowe muffinki z brzoskwiniami muszą być pyszne i delikatne :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Świetny przepis! Wypróbowałam już wiele przepisów na muffiny, jednak z takim jeszcze nie miałam do czynienia :) Czas wziąć się do pracy! ;)

    Pozdrawiam,
    ogurczak.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  13. Ale pyszności :-) zjadłabym jedną :-) pozdrawiam i zapraszam do siebie :-)

    OdpowiedzUsuń