Muffiny owsiane z gruszką i nasionami chia
Witajcie!
Zapraszam na obłędnie pyszne muffiny! Jestem oczarowana ich smakiem. Rzadko w kuchni używam gruszek i teraz już wiem, że to duży błąd. Świetnie pasują do wielu jesiennych wypieków, więc zachęcam do wypróbowania mojego przepisu. Do ciasta dodałam nasiona chia, jestem ostatnio ich wielką fanką. Nie tylko są pyszne, ale również bardzo zdrowe. Zawierają dużo kwasów omega-3, które mają między innymi pozytywny wpływ na gospodarkę lipidową organizmu. Są porównywane do siemienia lnianego, choć smakiem znacznie od niego odbiegają. Coraz łatwiej można je dostać na lokalnych targach i w sklepach ze zdrową żywnością. Ja moje znalazłam na Hali Mirowskiej.
Zapraszam na obłędnie pyszne muffiny! Jestem oczarowana ich smakiem. Rzadko w kuchni używam gruszek i teraz już wiem, że to duży błąd. Świetnie pasują do wielu jesiennych wypieków, więc zachęcam do wypróbowania mojego przepisu. Do ciasta dodałam nasiona chia, jestem ostatnio ich wielką fanką. Nie tylko są pyszne, ale również bardzo zdrowe. Zawierają dużo kwasów omega-3, które mają między innymi pozytywny wpływ na gospodarkę lipidową organizmu. Są porównywane do siemienia lnianego, choć smakiem znacznie od niego odbiegają. Coraz łatwiej można je dostać na lokalnych targach i w sklepach ze zdrową żywnością. Ja moje znalazłam na Hali Mirowskiej.
Przepis:
(ok.10-12 sztuk)
3/4 szklanki płatków owsianych
1 szklanka mąki pszennej
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
5 łyżek cukru
2 łyżeczki nasion chia
1/2 szklanki mleka
1/3 szklanki oleju
1 jajko
1 gruszka
Piekarnik nagrzewam do temperatury 200 stopni. W jednej misce mieszam suche składniki, a w drugiej mokre. Gruszkę obieram i kroję w kostkę. Mieszam zawartość obu misek, na końcu dodaję gruszkę. Ciasto przekładam do foremki na muffiny wyłożonej papilotkami. Całość piekę ok. 20 minut.
Podaję po ostudzeniu :) Smacznego!
Wskazówki:
1. Ziarna chia możecie zastąpić siemieniem lnianym.
2. Piekarnik najlepiej włączyć na funkcję grzania od dołu i od góry.
Polecam również inne owsiane wypieki:
Akcje kulinarne:
Nabrałam chęci na babeczki właśnie ;p
OdpowiedzUsuńUwielbiam muffinki, teraz nadchodzi czas na gruszki i jabłka, więc na pewno wypróbuję Twoj przepis:)
OdpowiedzUsuńNiebawem zakupię nasiona chia, naprawdę są bardzo zdrowe :) Świetne muffinki zrobiłaś! :)
OdpowiedzUsuńMuffinki uwielbiam! a że owsiane, to przepis zapisuję - idealna propozycja na śniadanie :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie muffiny! <3
OdpowiedzUsuńPierwszy raz słyszę o takich nasionach, ale chętnie bym je spróbowała :)
http://mademoisellejuliet.blogspot.com/
wyglądają cudownie! ja niestety nigdzie nie mogę znaleść chia :( mam nadzieję, że niedługo pojawią się gdzieś w sklepie.
OdpowiedzUsuńPorywam :)
OdpowiedzUsuńfajny przepis! :)
OdpowiedzUsuńSamo zdrowie :) Mniam!
OdpowiedzUsuńIdealne <3
OdpowiedzUsuńZdrowe i słodkie :) Można zajadać bez ograniczeń ;)
OdpowiedzUsuńPyszne i zdrowe. Świetne! :D
OdpowiedzUsuńTakiej wariacji jeszcze nie znałam, a płatki owsiane kocham :D
OdpowiedzUsuńwyglądają pysznie :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam muffiny - Twój przepis aż sam się prosi o wypróbowanie;)
OdpowiedzUsuńMuffiny uwielbian
OdpowiedzUsuńBardzo apetycznie się prezentują te muffinki :)
OdpowiedzUsuńOstatnio pokochałam chia! Do wypieków ich jednak jeszcze nie dodawałam :) Jeszcze...
OdpowiedzUsuńCudny blog, obserwujemy ? ;* sama słodycz ;)
OdpowiedzUsuńZapraszam na mojego:
http://lovekosmetics.blogspot.com/