Jagodzianki
Witajcie!
Gdy czytacie tego posta ja już jestem w drodze na wakacje. Tym razem wybieram się na szalony wyjazd z rodziną na Węgry i Chorwację. Na drogę upiekłam jagodzianki. Zawsze dobrze jest zjeść coś smacznego gdy pędzimy autostradą na południe :)
Jagodzianki są wspaniałe! Ciasto drożdżowe jest bardzo delikatne i puszyste. Warto je upiec w sezonie borówkowym!
Przepis: (16 sztuk)
(inspiracja: Moje wypieki)
500 g mąki pszennej
30 g świeżych drożdży
szczypta soli
1 szklanka mleka (250 ml)
1 jajko
1/4 szklanki rozpuszczonego masła
1/2 szklanki cukru
1 opakowanie cukru waniliowego
szklanka jagód
3 łyżki cukru
1 łyżka mąki ziemniaczanej
cukier puder do posypania
Przygotowuję rozczyn: 1 łyżkę mąki mieszam z 1 łyżką cukru, mlekiem i drożdżami. Odstawiam na 15 minut w ciepłe miejsce.
Po tym czasie łączę rozczyn z pozostałymi składnikami, zagniatam ciasto i zostawiam do wyrośnięcia na ok 1-1,5h. Ciasto będzie dość rzadkie.
Gdy ciasto urośnie wyrabiam je krótko, dzielę na 16 części. Każdą część formuję w kulkę, którą następnie spłaszczam. Na środek nakładam łyżkę jagód wymieszanych z cukrem i mąką ziemniaczaną. Każdą jagodziankę zlepiam i formuję na kształt podłużnych bułeczek.
Jagodzianki układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w dość dużej odległości (u mnie po 8 szt na blaszkę). Tak przygotowane odstawiam do wyrośnięcia na około 45 minut. Po tym czasie wkładam do piekarnika nagrzanego do temp 200 stopni na ok 15-20 minut.
Smacznego!
Wskazówki:
1. Bułeczki układajcie miejscem zlepionym do dołu, wtedy będą ładniejsze.
2. Ciasto jest dość lepkie, musicie często posypywać je mąką, aby się nie przyklejało do wszystkiego. Nie jest najłatwiejsze w obróbce, ale warto się chwilę pomęczyć :)
(inspiracja: Moje wypieki)
500 g mąki pszennej
30 g świeżych drożdży
szczypta soli
1 szklanka mleka (250 ml)
1 jajko
1/4 szklanki rozpuszczonego masła
1/2 szklanki cukru
1 opakowanie cukru waniliowego
szklanka jagód
3 łyżki cukru
1 łyżka mąki ziemniaczanej
cukier puder do posypania
Przygotowuję rozczyn: 1 łyżkę mąki mieszam z 1 łyżką cukru, mlekiem i drożdżami. Odstawiam na 15 minut w ciepłe miejsce.
Po tym czasie łączę rozczyn z pozostałymi składnikami, zagniatam ciasto i zostawiam do wyrośnięcia na ok 1-1,5h. Ciasto będzie dość rzadkie.
Gdy ciasto urośnie wyrabiam je krótko, dzielę na 16 części. Każdą część formuję w kulkę, którą następnie spłaszczam. Na środek nakładam łyżkę jagód wymieszanych z cukrem i mąką ziemniaczaną. Każdą jagodziankę zlepiam i formuję na kształt podłużnych bułeczek.
Jagodzianki układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w dość dużej odległości (u mnie po 8 szt na blaszkę). Tak przygotowane odstawiam do wyrośnięcia na około 45 minut. Po tym czasie wkładam do piekarnika nagrzanego do temp 200 stopni na ok 15-20 minut.
Smacznego!
Wskazówki:
1. Bułeczki układajcie miejscem zlepionym do dołu, wtedy będą ładniejsze.
2. Ciasto jest dość lepkie, musicie często posypywać je mąką, aby się nie przyklejało do wszystkiego. Nie jest najłatwiejsze w obróbce, ale warto się chwilę pomęczyć :)
Polecam też drożdżówki z serem i z dżemem z czarnej porzeczki
Nieziemskie :) Czy tylko ja jeszcze tych bułeczek nie upiekłam?
OdpowiedzUsuńMmm, wyglądają kusząco :)
OdpowiedzUsuńUdanych wakacji!
Moje ulubione drożdżówki ;)) Idealne!
OdpowiedzUsuńJagodzianki-obowiązkowe podczas lata :)
OdpowiedzUsuńUdanych wakacji :)
Miłego wypoczynku, a jagodzianki sliczne :)
OdpowiedzUsuńWyglądają wspaniale <3 Udanego wypoczynku ;)
OdpowiedzUsuńKurczę aż mam na nie ochotę <3
OdpowiedzUsuńWęgry są piękne, a Budapeszt <3
OdpowiedzUsuńJagodzianki na droge-mniam! Szkoda, że nie jadę z Wami :(
Cudownie wyglądają :)
OdpowiedzUsuń