piątek, 1 sierpnia 2014

Galaretka z kurczaka

Witajcie!
Dziś zapraszam na galaretkę z kurczaka, którą zawsze robię przy okazji gotowania rosołu. To świetny sposób na wykorzystanie mięsa z zupy i smaczne śniadanie na następny dzień!


Przepis:

rosół
mięso z rosołu
marchewka i pietruszka z rosołu
żelatyna
garść świeżej pietruszki
(nie podaję ilości, bo to zależy od tego ile chcecie galaretek)

Kurczaka z rosołu obieram, marchewkę i pietruszkę kroję w kostkę. Mięso i warzywa wkładam na dno miseczek. Rosół zagotowuję, dodając żelatynę w zależności od ilości rosołu. Gdy żelatyna się rozpuści rozlewam rosół do przygotowanych miseczek. Posypuję posiekaną pietruszką.
Miseczki odstawiam do stężenia do lodówki.

Wskazówki

1. Możecie dodać zielony groszek.

2. Przed podaniem warto polać galaretkę octem lub sokiem z cytryny.

3 komentarze:

  1. Rzadko jadam,a lubię i chętnie bym się poczęstowała:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Taka domowa galaretka to pyszna rzecz. Ostatnio jadłam na Boże Narodzenie... :(

    OdpowiedzUsuń