Szybkie ciasteczka amarantusowe bez cukru i bez tłuszczu
Witajcie!
Zaczynam moją przygodę w kuchni z amarantusem. Zawsze uważałam, że zdrowa żywność, mimo, że dobra, jest mniej smaczna niż to co jemy powszechnie. Dlatego tez bardzo się zdziwiłam, gdy spróbowałam amarantusa. Odkryła go przypadkiem moja siostra szukając zamiennika dla płatków owsianych na śniadanie. Amarantus to jedno z najstarszych zbóż, ze względu na brak glutenu stosowany jest w diecie osób z celiakią i przez wegetarian. Zawiera dużo błonnika i łatwo przyswajalnego żelaza i wapnia.
O zaletach amarantusa mogłabym się rozpisywać jeszcze długo, dlatego zachęcam Was do wypróbowania mojego przepisu na szybkie, łatwe i zdrowe ciasteczka. Nie zawierają tłuszczu, ani cukru, przygotowanie ich nie zajmuje więcej niż 15 minut. Od dziś to moje ulubione zdrowe ciasteczka!
Zaczynam moją przygodę w kuchni z amarantusem. Zawsze uważałam, że zdrowa żywność, mimo, że dobra, jest mniej smaczna niż to co jemy powszechnie. Dlatego tez bardzo się zdziwiłam, gdy spróbowałam amarantusa. Odkryła go przypadkiem moja siostra szukając zamiennika dla płatków owsianych na śniadanie. Amarantus to jedno z najstarszych zbóż, ze względu na brak glutenu stosowany jest w diecie osób z celiakią i przez wegetarian. Zawiera dużo błonnika i łatwo przyswajalnego żelaza i wapnia.
O zaletach amarantusa mogłabym się rozpisywać jeszcze długo, dlatego zachęcam Was do wypróbowania mojego przepisu na szybkie, łatwe i zdrowe ciasteczka. Nie zawierają tłuszczu, ani cukru, przygotowanie ich nie zajmuje więcej niż 15 minut. Od dziś to moje ulubione zdrowe ciasteczka!
Przepis (ok 12 szt)
1 szklanka amarantusa ekspandowanego
1/3 szklanki wiórków kokosowych
1/4 szklanki ziaren słonecznika
1 jajko
1/2 łyżeczki cynamonu
2 łyżki miodu
Piekarnik nagrzewam do temperatury 180 stopni. W tym czasie łączę w misce wszystkie składniki. Blachę do pieczenia wykładam papierem. Z powstałej masy formuję ciasteczka i układam je na blaszce. Ciasteczka piekę 8-10 min. Studzę na kratce.
Wskazówki:
1. Aby nadać ciasteczkom kształt serduszek używam foremki. Kładę ją bezpośrednio na papierze do pieczenia, do środka nakładam łyżkę masy i ugniatam. Następnie lekko unoszę foremkę, tak aby na blaszce zostało ciasteczko.
2. Amarantus ekspandowany jest dość łatwo dostępny w dużych miastach. Ja kupiłam mój w careffurze.
Smacznego!
Muszą być pyszne. *-*
OdpowiedzUsuńWow, wyglądają slicznie! Zaciekawił mnie ten amarantus... Swoją drogą to uwielbiam zdrową i smaczną kuchnię :)
OdpowiedzUsuńwyobrażam sobie jak chrupiące są te ciasteczka i do tego pełne zdrowia :)
OdpowiedzUsuńJakie śliczne ciasteczka.
OdpowiedzUsuńAle smakowicie wyglądają! <3
OdpowiedzUsuńPodoba mi się ten blog. Dziękuję za odwiedziny i dodam tylko, że zaobserwowałam Cię, bo mam ochotę tutaj wracać. :)
www.ajnidju.blogspot.com
Śliczne ciasteczka i do tego zdrowe. Obowiązkowo muszę zrobić i napełnić nimi puszkę na ciasteczka do podjadania. :)
OdpowiedzUsuńWygląda nieskomplikowanie , nawet jak na mnie :-)) Pozdrawiam :-)
OdpowiedzUsuńAle smaka robić (:
OdpowiedzUsuńcudne!
OdpowiedzUsuńAle bosko wyglądają :) jadłam kiedyś amarantusowe ciasteczka, zdecydowanie jestem na tak! :D
OdpowiedzUsuńWjechaly do piekarnika, choc zmienilam lekko proporcje pod to, co mam w kuchni :-) Tylko nie ma informacji czy piekarnik na termoobiegu czy tylko grzalki :-)
OdpowiedzUsuńzazwyczaj używam termoobiegu :)
UsuńDzisiaj je zrobiłam- w smaku super i bardzo zdrowe, tylko przykleily się do papieru; ( Polecam!
OdpowiedzUsuńNastępnym razem, po ostudzeniu ciasteczek podważ je lekko nożem, powinny bez problemu odejść od papieru :)
UsuńWspaniałe ciasteczka, leciutkie i smaczne! A jakie proste. Na pewno wrócę na Twojego bloga :-)
OdpowiedzUsuńNajpyszniejsze ciasteczka! Robiłam dzisiaj rano, przecudowne!
OdpowiedzUsuńPyszne :) robilam nieraz, znowu mam na nie ochote, niestety nie mam słonecznika, ale czymś je spróbuję zastąpić. :)
OdpowiedzUsuńMoże dynia, albo lekko pokruszone orzechy włoskie?
UsuńUpiekłam, wyszły rewelacyjnie. Dziękuję za ten przepis
OdpowiedzUsuńCzym można zastąpić miód? Może syropem klinowy?
OdpowiedzUsuńNiestety nie próbowałam tego przepisu bez miodu, ale myślę, że powinno się udać.
UsuńA czy zamiast jajka można użyć banana ?
OdpowiedzUsuń