niedziela, 16 lutego 2014

Szybkie ciasteczka amarantusowe bez cukru i bez tłuszczu

Witajcie!
Zaczynam moją przygodę w kuchni z amarantusem. Zawsze uważałam, że zdrowa żywność, mimo, że dobra, jest mniej smaczna niż to co jemy powszechnie. Dlatego tez bardzo się zdziwiłam, gdy spróbowałam amarantusa. Odkryła go przypadkiem moja siostra szukając zamiennika dla płatków owsianych na śniadanie. Amarantus to jedno z najstarszych zbóż, ze względu na brak glutenu stosowany jest w diecie osób z celiakią i przez wegetarian. Zawiera dużo błonnika i łatwo przyswajalnego żelaza i wapnia.

 


O zaletach amarantusa mogłabym się rozpisywać jeszcze długo, dlatego zachęcam Was do wypróbowania mojego przepisu na szybkie, łatwe i zdrowe ciasteczka. Nie zawierają tłuszczu, ani cukru, przygotowanie ich nie zajmuje więcej niż 15 minut. Od dziś to moje ulubione zdrowe ciasteczka!


Przepis (ok 12 szt)
1 szklanka amarantusa ekspandowanego
1/3 szklanki wiórków kokosowych
1/4 szklanki ziaren słonecznika
1 jajko
1/2 łyżeczki cynamonu
2 łyżki miodu

Piekarnik nagrzewam do temperatury 180 stopni. W tym czasie łączę w misce wszystkie składniki. Blachę do pieczenia wykładam papierem. Z powstałej masy formuję ciasteczka i układam je na blaszce. Ciasteczka piekę 8-10 min. Studzę na kratce.

Wskazówki:

1. Aby nadać ciasteczkom kształt serduszek używam foremki. Kładę ją bezpośrednio na papierze do pieczenia, do środka nakładam łyżkę masy i ugniatam. Następnie lekko unoszę foremkę, tak aby na blaszce zostało ciasteczko.

2. Amarantus ekspandowany jest dość łatwo dostępny w dużych miastach. Ja kupiłam mój w careffurze.

Smacznego!

21 komentarzy:

  1. Wow, wyglądają slicznie! Zaciekawił mnie ten amarantus... Swoją drogą to uwielbiam zdrową i smaczną kuchnię :)

    OdpowiedzUsuń
  2. wyobrażam sobie jak chrupiące są te ciasteczka i do tego pełne zdrowia :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ale smakowicie wyglądają! <3
    Podoba mi się ten blog. Dziękuję za odwiedziny i dodam tylko, że zaobserwowałam Cię, bo mam ochotę tutaj wracać. :)

    www.ajnidju.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  4. Śliczne ciasteczka i do tego zdrowe. Obowiązkowo muszę zrobić i napełnić nimi puszkę na ciasteczka do podjadania. :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wygląda nieskomplikowanie , nawet jak na mnie :-)) Pozdrawiam :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ale bosko wyglądają :) jadłam kiedyś amarantusowe ciasteczka, zdecydowanie jestem na tak! :D

    OdpowiedzUsuń
  7. Wjechaly do piekarnika, choc zmienilam lekko proporcje pod to, co mam w kuchni :-) Tylko nie ma informacji czy piekarnik na termoobiegu czy tylko grzalki :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. zazwyczaj używam termoobiegu :)

      Usuń
  8. Dzisiaj je zrobiłam- w smaku super i bardzo zdrowe, tylko przykleily się do papieru; ( Polecam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Następnym razem, po ostudzeniu ciasteczek podważ je lekko nożem, powinny bez problemu odejść od papieru :)

      Usuń
  9. Wspaniałe ciasteczka, leciutkie i smaczne! A jakie proste. Na pewno wrócę na Twojego bloga :-)

    OdpowiedzUsuń
  10. Najpyszniejsze ciasteczka! Robiłam dzisiaj rano, przecudowne!

    OdpowiedzUsuń
  11. Pyszne :) robilam nieraz, znowu mam na nie ochote, niestety nie mam słonecznika, ale czymś je spróbuję zastąpić. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Może dynia, albo lekko pokruszone orzechy włoskie?

      Usuń
  12. Upiekłam, wyszły rewelacyjnie. Dziękuję za ten przepis

    OdpowiedzUsuń
  13. Czym można zastąpić miód? Może syropem klinowy?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Niestety nie próbowałam tego przepisu bez miodu, ale myślę, że powinno się udać.

      Usuń