Pizza- przepis podstawowy
Witajcie!
Gdy dowiedziałam się, że dziś Międzynarodowy Dzień Pizzy wiedziałam, że to będzie dobry dzień. W mojej kuchni to jedno z podstawowych dań weekendowych. Wypróbowałam wiele przepisów, dopiero niedawno udało mi się odnaleźć ten jedyny, wyjątkowy. To naprawdę proste, jeśli nie piekliście nigdy pizzy, musicie koniecznie zacząć. Gwarantuję, że ta zamawiana przez telefon nigdy już nie będzie smakować tak samo.
Gdy dowiedziałam się, że dziś Międzynarodowy Dzień Pizzy wiedziałam, że to będzie dobry dzień. W mojej kuchni to jedno z podstawowych dań weekendowych. Wypróbowałam wiele przepisów, dopiero niedawno udało mi się odnaleźć ten jedyny, wyjątkowy. To naprawdę proste, jeśli nie piekliście nigdy pizzy, musicie koniecznie zacząć. Gwarantuję, że ta zamawiana przez telefon nigdy już nie będzie smakować tak samo.
Przepis (na 2 pizze):
Ciasto:
500g mąki pszennej
15g świeżych drożdży
2 łyżki oliwy z oliwek
woda
1 łyżeczka soli
oregano, bazylia lub zioła prowansalskie
szczypta cukru
Ciasto:
500g mąki pszennej
15g świeżych drożdży
2 łyżki oliwy z oliwek
woda
1 łyżeczka soli
oregano, bazylia lub zioła prowansalskie
szczypta cukru
Do miseczki wlewam pół szklanki letniej wody (bardzo ważne żeby nie była za ciepła, drożdże tego nie lubią), dodaję drożdże, łyżkę mąki i szczyptę cukru. Mieszam wszystko, przykrywam ściereczką i odkładam w ciepłe miejsce na 10 min. W tym czasie w większej misce przygotowuję pozostałe składniki. Gdy drożdże urosną wlewam je do miski i mieszam wszystko. Mozecie uzyć miksera z końcówką do ciast, ale ja preferuję własne ręce. Gęstość i strukturę ciasta reguluję wodą. Wyrabiam wszystko ok 10 min. Ciasto powinno być elastyczne. Nacieram je oliwą, wkładam do miski i odstawiam na 2 godziny.
Po tym czasie dzielę ciasto na pół i każdy kawałek rozwałkowuję cieńko tworząc dwa spody na pizzę.
Na wierzchu rozsmarowuję sos pomidorowy, posypuję serem żółtym, mozarellą i dodaję pozostałe składniki.
Piekę 8 min w temp 230 stopni.
Po tym czasie dzielę ciasto na pół i każdy kawałek rozwałkowuję cieńko tworząc dwa spody na pizzę.
Na wierzchu rozsmarowuję sos pomidorowy, posypuję serem żółtym, mozarellą i dodaję pozostałe składniki.
Piekę 8 min w temp 230 stopni.
Wskazówki:
1. Aby drożdże szybciej urosły wkładam miskę z ciastem do ciepłej wody.
2. Pizzę najlepiej piec w specjalnym piecu, lub chociaż na kamieniu. Nie mam ani jednego, ani drugiego. Podobny efekt uzyskacie kładąc blachę z pizzą na samym dnie piekarnika z włączonym grzaniem od dołu.
3. Aby pizza była chrupiąca, podczas wałkowania podsypujcie ją kaszą manną.
Smacznego!
1. Aby drożdże szybciej urosły wkładam miskę z ciastem do ciepłej wody.
2. Pizzę najlepiej piec w specjalnym piecu, lub chociaż na kamieniu. Nie mam ani jednego, ani drugiego. Podobny efekt uzyskacie kładąc blachę z pizzą na samym dnie piekarnika z włączonym grzaniem od dołu.
3. Aby pizza była chrupiąca, podczas wałkowania podsypujcie ją kaszą manną.
Smacznego!
Pyszności :)
OdpowiedzUsuńtak patrzę na tę pizzę, aż zgłodniałam :)
OdpowiedzUsuńprzepis zapisuję
Zabieram ten przepis :D
OdpowiedzUsuń