Sernik z ricottą i polewą czekoladową
Witajcie!
Uwielbiam serniki z dodatkiem różnych serów. W tym połączyłam klasyczny twaróg z ricottą. Dzięki temu jest bardzo delikatny. Myślę, że świetnie pasowałyby do niego świeże owoce, które niestety teraz ciężko dostać. Na pewno powtórzę ten przepis w lecie, a na wierzchu ułożę maliny, borówki i jeżyny. Już nie mogę się doczekać! :)
Jestem zwolenniczką zdrowej i lekkiej kuchni. Ten sernik może nie ma najmniej kalorii, ale przecież nie zjadamy na raz połowy (choć ciężko się jest przed tym powstrzymać).
Przepis:
500g białego twarogu
350g ricotty
1 szklanka cukru
1 opakowanie cukru wanilinowego
4 jajka
1 łyżeczka startej skórki z cytryny
1 tabliczka czekolady
dwie garści płatków migdałów
Do przygotowania sernika przyda się dobry mikser kuchenny (ja mam thermomix). Do miksera wrzucam ser biały i ricottę, mieszam na wysokich obrotach ok 6 min. Następnie dodaję cukier i mieszam kolejne 6 min. Co minutę dodaję po jednym jajku. Na końcu wsypuję startą skórkę cytryny.
Przygotowuję formę okrągłą: Na spód wykładam papier i zapinam formę tak, żeby papier pokrywał tylko dno. Smaruję formę masłem.Zewnętrzne boki formy obkładam folią aluminiową. Okrągłą formę wkładam po prostokątnej. Masę serową wlewam do tortownicy, a do prostokątnej formy wlewam wodę.
Sernik piekę w temperaturze 160 stopni ok 55 min.
Wskazówki:
1. Sernik należy studzić bardzo powoli.
2. Najlepiej smakuje po nocy spędzonej w lodówce.
Smacznego!
Uwielbiam serniki z dodatkiem różnych serów. W tym połączyłam klasyczny twaróg z ricottą. Dzięki temu jest bardzo delikatny. Myślę, że świetnie pasowałyby do niego świeże owoce, które niestety teraz ciężko dostać. Na pewno powtórzę ten przepis w lecie, a na wierzchu ułożę maliny, borówki i jeżyny. Już nie mogę się doczekać! :)
Jestem zwolenniczką zdrowej i lekkiej kuchni. Ten sernik może nie ma najmniej kalorii, ale przecież nie zjadamy na raz połowy (choć ciężko się jest przed tym powstrzymać).
Przepis:
500g białego twarogu
350g ricotty
1 szklanka cukru
1 opakowanie cukru wanilinowego
4 jajka
1 łyżeczka startej skórki z cytryny
1 tabliczka czekolady
dwie garści płatków migdałów
Do przygotowania sernika przyda się dobry mikser kuchenny (ja mam thermomix). Do miksera wrzucam ser biały i ricottę, mieszam na wysokich obrotach ok 6 min. Następnie dodaję cukier i mieszam kolejne 6 min. Co minutę dodaję po jednym jajku. Na końcu wsypuję startą skórkę cytryny.
Przygotowuję formę okrągłą: Na spód wykładam papier i zapinam formę tak, żeby papier pokrywał tylko dno. Smaruję formę masłem.Zewnętrzne boki formy obkładam folią aluminiową. Okrągłą formę wkładam po prostokątnej. Masę serową wlewam do tortownicy, a do prostokątnej formy wlewam wodę.
Sernik piekę w temperaturze 160 stopni ok 55 min.
Wskazówki:
1. Sernik należy studzić bardzo powoli.
2. Najlepiej smakuje po nocy spędzonej w lodówce.
Smacznego!
Uwielbiam sernik z ricottą! Twój wygląda pięknie :)
OdpowiedzUsuńZakochałam się w tym Twoim serniczku :) Ja robiłam swój ostatni ricottowy jeszcze w wakacje... Kawał czasu. Czas do niego wrócić, wybieram Twoją odsłonę. Wierzę, że będę wniebowzięta :)
OdpowiedzUsuńmożemy sobie podać ręce, bo ja też uwielbiam serniki i mam wielką ochotę upiec pełnowymiarową wersję z ricottą! wygląda po prostu rewelacyjnie i wyobrażam sobie jak cudnie smakuje :)
OdpowiedzUsuńjeszcze nie robiłam sernika z ricottą - chyba czas to zmienić!
OdpowiedzUsuńAle pyszności tutaj proponujesz:D
OdpowiedzUsuńzjadłabym <3
OdpowiedzUsuńOj pyszności. Serniki uwielbiam, wszystkie rodzaje :)
OdpowiedzUsuńTeż uwielbiam sernika, choć taki z mixem różnych serów jeszcze przede mną :)
OdpowiedzUsuńSerniczek uwielbiam najbardziej!!! :-)
OdpowiedzUsuńDawno temu robiłam podobny sernik pieczony w kąpieli wodnej i tylko mój piekarnik i ja wiemy ile było prób zanim dobrze otulona forma pozwoliła upiec ciasto. Dobrze, że opisałaś sposób na zabezpieczanie formy. Szkoda, że przepis z którego kiedyś korzystałam pominął ten istotny szczegół. Gdybym trafiła na Twój oszczędziłoby mi to nerwów i zmarnowania masy serowej.
OdpowiedzUsuń