Czipsy z jarmużu

Witajcie!
Dzisiejszy przepis nie tylko spodoba się wszystkim liczącym kalorie :) Zapraszam na czipsy z jarmużu- zdrową i pyszną alternatywę dla czipsów ziemniaczanych. 


Zawsze wydawało mi się, że jarmuż jest rodzajem sałaty, więc bardzo mnie zaskoczyło, że to odmiana kapusty. Co ciekawe nie występuje w środowisku naturalnym, a tylko w uprawach. Znana już była w średniowieczu, a dziś trochę zapomniana powoli powraca :) Od jakiegoś czasu zauważyłam, że pojawia się w marketach i na dobrze zaopatrzonych targach (tu jak zwykle polecam Halę Mirowską). 


Przepis:

jarmuż (200g)
oliwa z oliwek
sól
pieprz
zioła prowansalskie

W dużej misce mieszam umyty i wysuszony jarmuż z przyprawami i oliwą. Blachę wykładam papierem do pieczenia, wysypuję jarmuż. Piekę ok. 10 minut w temperaturze 150 stopni w piekarniku z termoobiegiem.

Wskazówki:

1. Czas pieczenia podałam bardzo orientacyjnie, musicie często kontrolować stopień wypieczenia jarmużu, bo łatwo jest go spalić. Najlepiej co 2-3 minuty. Powinien być bardzo chrupiący i łatwo się kruszyć. 

2. Polecam też ostrą wersję ze sproszkowaną papryczką chili.

Komentarze

  1. Ja nie liczę kalorii, ale z chęcią spróbuję zdrowszego zamiennika chipsów ziemniaczanych :) Zwłaszcza, że uwielbiam jarmuż!

    OdpowiedzUsuń
  2. Robiłam przedwczoraj, właśnie wersję z chilli, jest boska :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetne są! Naczytałam się o jarmużu mnóstwa dobrych rzeczy, ale w sumie nie bardzo wiem, jak można go przyrządzić. Taki przepis jest idealny na coś i prostego, i dobrego jednocześnie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. oj musze się wybrac na tę Halę Mirowską! takie czipsy chodza już za mną od dawna!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. jak masz tam daleko, to polecam poszukać w Biedronce obok mieszanek sałat w worku :))

      Usuń
  5. Nigdy jeszcze ich nie robiłam ale czuję się zachęcona bo wyglądają bardzo pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Już widziałam dziś ten przepis na jednym z blogów a Ty tylko mnie 'dochęciłaś' do ich zrobienia :)

    OdpowiedzUsuń
  7. robiłam, jadłam i uważam, ze bardzo dobra przekąska :))

    OdpowiedzUsuń
  8. Przyznam szczerze, że jarmuż do tej pory spożywałam tylko w koktajlach, ale jestem bardzo ciekawa wersji chrupiącej :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A ja jeszcze nie robiłam koktajlów z jarmużem, więc muszę jak najszybciej je wypróbować! :)

      Usuń
  9. Nie jadłam jeszcze jarmużu i jestem ciekawa jego smaku.

    OdpowiedzUsuń
  10. nie jadłam jeszcze w swoim życiu jarmużu, a tutaj czipsy! Wow, super przekąska, ciekawe jak smakuje? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Smak jest zaskakująco dobry! Wypróbuj sama!!

      Usuń
  11. A ja już jakiś czas zabieram się za te chipsy i chyba jakoś nie mogę się przemóc. Może to mój błąd ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja tez podchodziłam do nich trochę sceptycznie, ale robiłam je już kilka razy i jeszcze nigdy mnie nie zawiodły!

      Usuń
  12. Muszę kiedyś zrobić, jestem bardzo ciekawa ich smaku:)

    OdpowiedzUsuń
  13. Jak już zdobędę jarmuz to na bank zrobię te chipsy :)

    OdpowiedzUsuń
  14. nigdy nie jadłam jarmużu i szczerze przyznam, że na placu targowym nigdzie go nie spotkałam... a szkoda, bo bym napewno coś z niego wykombinowala :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Z ciekawości muszę i ja zrobić :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty