Czipsy z jarmużu
Witajcie!
Dzisiejszy przepis nie tylko spodoba się wszystkim liczącym kalorie :) Zapraszam na czipsy z jarmużu- zdrową i pyszną alternatywę dla czipsów ziemniaczanych.
Zawsze wydawało mi się, że jarmuż jest rodzajem sałaty, więc bardzo mnie zaskoczyło, że to odmiana kapusty. Co ciekawe nie występuje w środowisku naturalnym, a tylko w uprawach. Znana już była w średniowieczu, a dziś trochę zapomniana powoli powraca :) Od jakiegoś czasu zauważyłam, że pojawia się w marketach i na dobrze zaopatrzonych targach (tu jak zwykle polecam Halę Mirowską).
Przepis:
jarmuż (200g)
oliwa z oliwek
sól
pieprz
zioła prowansalskie
W dużej misce mieszam umyty i wysuszony jarmuż z przyprawami i oliwą. Blachę wykładam papierem do pieczenia, wysypuję jarmuż. Piekę ok. 10 minut w temperaturze 150 stopni w piekarniku z termoobiegiem.
Wskazówki:
1. Czas pieczenia podałam bardzo orientacyjnie, musicie często kontrolować stopień wypieczenia jarmużu, bo łatwo jest go spalić. Najlepiej co 2-3 minuty. Powinien być bardzo chrupiący i łatwo się kruszyć.
2. Polecam też ostrą wersję ze sproszkowaną papryczką chili.
Ja nie liczę kalorii, ale z chęcią spróbuję zdrowszego zamiennika chipsów ziemniaczanych :) Zwłaszcza, że uwielbiam jarmuż!
OdpowiedzUsuńRobiłam przedwczoraj, właśnie wersję z chilli, jest boska :)
OdpowiedzUsuńŚwietne są! Naczytałam się o jarmużu mnóstwa dobrych rzeczy, ale w sumie nie bardzo wiem, jak można go przyrządzić. Taki przepis jest idealny na coś i prostego, i dobrego jednocześnie :)
OdpowiedzUsuńoj musze się wybrac na tę Halę Mirowską! takie czipsy chodza już za mną od dawna!
OdpowiedzUsuńjak masz tam daleko, to polecam poszukać w Biedronce obok mieszanek sałat w worku :))
UsuńNigdy jeszcze ich nie robiłam ale czuję się zachęcona bo wyglądają bardzo pysznie :)
OdpowiedzUsuńJuż widziałam dziś ten przepis na jednym z blogów a Ty tylko mnie 'dochęciłaś' do ich zrobienia :)
OdpowiedzUsuńCieszę się :)) Daj znać czy smakowało :)
Usuńrobiłam, jadłam i uważam, ze bardzo dobra przekąska :))
OdpowiedzUsuńPrzyznam szczerze, że jarmuż do tej pory spożywałam tylko w koktajlach, ale jestem bardzo ciekawa wersji chrupiącej :D
OdpowiedzUsuńA ja jeszcze nie robiłam koktajlów z jarmużem, więc muszę jak najszybciej je wypróbować! :)
UsuńNie jadłam jeszcze jarmużu i jestem ciekawa jego smaku.
OdpowiedzUsuńnie jadłam jeszcze w swoim życiu jarmużu, a tutaj czipsy! Wow, super przekąska, ciekawe jak smakuje? :)
OdpowiedzUsuńSmak jest zaskakująco dobry! Wypróbuj sama!!
UsuńA ja już jakiś czas zabieram się za te chipsy i chyba jakoś nie mogę się przemóc. Może to mój błąd ;)
OdpowiedzUsuńJa tez podchodziłam do nich trochę sceptycznie, ale robiłam je już kilka razy i jeszcze nigdy mnie nie zawiodły!
UsuńMuszę kiedyś zrobić, jestem bardzo ciekawa ich smaku:)
OdpowiedzUsuńJak już zdobędę jarmuz to na bank zrobię te chipsy :)
OdpowiedzUsuńnigdy nie jadłam jarmużu i szczerze przyznam, że na placu targowym nigdzie go nie spotkałam... a szkoda, bo bym napewno coś z niego wykombinowala :)
OdpowiedzUsuńZ ciekawości muszę i ja zrobić :)
OdpowiedzUsuń