niedziela, 16 listopada 2014

Dyniowe sernikobrownie

Częstujcie się!
Czas najwyższy rozprawić się z jesiennymi ozdobami. Moje lądują w kuchni i przerabiam je na pyszne dania. Ostatnio był krem z dyni, a teraz przyszła pora na coś słodkiego. Sernikobrownie z dynią nie tylko pięknie wygląda, ale też smakuje. Najlepsze jest po nocy spędzonej w lodówce. Ma zbitą konsystencję i przypomina trochę czekoladowy batonik.




Warto je upiec chociażby dla zapachu czekolady, który unosi się później w mieszkaniu!


Przepis:

(inspiracja: kuchniabakino)

masa serowa:
150 g sera
250 g pure z dyni
2 łyżki cukru
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1/2 łyżeczki cynamonu
1/2 łyżeczki imbiru
1 jajko

ciasto:
150 g gorzkiej czekolady
130 g masła
1 szklanka mąki
1/2 szklanki cukru
1 opakowaniu cukru waniliowego
3 łyżki kakao
szczypta soli
2 jajka
3 łyżki jogurtu naturalnego
1/2 łyżeczki cynamonu

Składniki na masę serową miksuję do uzyskania gładkiej masy, odstawiam. Czekoladę i masło rozpuszczam i lekko studzę. Do miski przesiewam mąkę, dodaję cukier, cukier waniliowy, kakao, sól, jajka, jogurt i cynamon. Na końcu wlewam czekoladę z mlekiem. Miksuję do połączenia składników.

Rozgrzewam piekarnik do temperatury 170 stopni. Spód tortownicy wykładam papierem do pieczenia, boki smaruję masłem. Wlewam 2/3 ciasta i rozprowadzam równomiernie. Następnie delikatnie wykładam masę serową i przykrywam ją resztą ciasta. Całość piekę ok. 35 minut i pozostawiam do ostygnięcia, najlepiej na całą noc w lodówce.

Wskazówki:
1. Najprostszy sposób na pure: Dynię dokładnie myję i kroję na mniejsze kawałki. Środek z nasionami wyrzucam. Kawałki dyni razem ze skórką wkładam do naczynia żaroodpornego i piekę ok. 40 min w temp 200 stopni w piekarniku z termoobiegiem. Zostawiam dynię w piekarniku do ostygnięcia, następnie obieram ze skórki i miksuję na gładką masę.

Polecam też: 


25 komentarzy:

  1. Cóż ja mogę rzec wiece :Niebo w gębie :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Z chęcią zjadłabym takie brownie, pysznie wygląda:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ale apetyczne kostki brownie:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda jak brownie z kajmakiem

    OdpowiedzUsuń
  5. nie wpadłabym na dodanie dyni do brownie, musi fajne smakować :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. wygląda jak brownie z raju <3
    chociaż dodatek dyni bardzo mnie zaskoczył i zaintrygował.. ulala :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Te warstwy <3 Zjadłoby się :D

    OdpowiedzUsuń
  8. Wygląda fenomenalnie!!! Naprawdę działa na zmysły!! ;)

    OdpowiedzUsuń
  9. O ja! A miałam przejść na dietę!

    OdpowiedzUsuń
  10. Duuuużo czekolady czyli coś dla mnie ;D

    OdpowiedzUsuń
  11. Jestem bardzo ciekaw połączenia tych smaków :D

    OdpowiedzUsuń
  12. To ja poproszę kawałek :) Niezwykle apetyczne ciasto!

    OdpowiedzUsuń
  13. Jakie piękne kolory. Wygląda baaaardzo apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Bardzo ciekawa wersja ciasta, które łączy w sobie moje dwa ulubione :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Super jest taka wersja ciasta, pomysłowa :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Bardzo lubię dynię i dodaję ją do wielu dań, w tym do ciast, ale takiego nigdy nie jadłam. Wygląda przepysznie :)

    OdpowiedzUsuń