Dyniowe sernikobrownie
Częstujcie się!
Warto je upiec chociażby dla zapachu czekolady, który unosi się później w mieszkaniu!
Przepis:
(inspiracja: kuchniabakino)
masa serowa:
150 g sera
250 g pure z dyni
2 łyżki cukru
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1/2 łyżeczki cynamonu
1/2 łyżeczki imbiru
1 jajko
ciasto:
150 g gorzkiej czekolady
130 g masła
1 szklanka mąki
1/2 szklanki cukru
1 opakowaniu cukru waniliowego
3 łyżki kakao
szczypta soli
2 jajka
3 łyżki jogurtu naturalnego
1/2 łyżeczki cynamonu
Składniki na masę serową miksuję do uzyskania gładkiej masy, odstawiam. Czekoladę i masło rozpuszczam i lekko studzę. Do miski przesiewam mąkę, dodaję cukier, cukier waniliowy, kakao, sól, jajka, jogurt i cynamon. Na końcu wlewam czekoladę z mlekiem. Miksuję do połączenia składników.
Rozgrzewam piekarnik do temperatury 170 stopni. Spód tortownicy wykładam papierem do pieczenia, boki smaruję masłem. Wlewam 2/3 ciasta i rozprowadzam równomiernie. Następnie delikatnie wykładam masę serową i przykrywam ją resztą ciasta. Całość piekę ok. 35 minut i pozostawiam do ostygnięcia, najlepiej na całą noc w lodówce.
Wskazówki:
1. Najprostszy sposób na pure: Dynię dokładnie myję i kroję na mniejsze kawałki. Środek z nasionami wyrzucam. Kawałki dyni razem ze skórką wkładam do naczynia żaroodpornego i piekę ok. 40 min w temp 200 stopni w piekarniku z termoobiegiem. Zostawiam dynię w piekarniku do ostygnięcia, następnie obieram ze skórki i miksuję na gładką masę.
Czas najwyższy rozprawić się z jesiennymi ozdobami. Moje lądują w kuchni i przerabiam je na pyszne dania. Ostatnio był krem z dyni, a teraz przyszła pora na coś słodkiego. Sernikobrownie z dynią nie tylko pięknie wygląda, ale też smakuje. Najlepsze jest po nocy spędzonej w lodówce. Ma zbitą konsystencję i przypomina trochę czekoladowy batonik.
Warto je upiec chociażby dla zapachu czekolady, który unosi się później w mieszkaniu!
Przepis:
(inspiracja: kuchniabakino)
masa serowa:
150 g sera
250 g pure z dyni
2 łyżki cukru
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1/2 łyżeczki cynamonu
1/2 łyżeczki imbiru
1 jajko
ciasto:
150 g gorzkiej czekolady
130 g masła
1 szklanka mąki
1/2 szklanki cukru
1 opakowaniu cukru waniliowego
3 łyżki kakao
szczypta soli
2 jajka
3 łyżki jogurtu naturalnego
1/2 łyżeczki cynamonu
Składniki na masę serową miksuję do uzyskania gładkiej masy, odstawiam. Czekoladę i masło rozpuszczam i lekko studzę. Do miski przesiewam mąkę, dodaję cukier, cukier waniliowy, kakao, sól, jajka, jogurt i cynamon. Na końcu wlewam czekoladę z mlekiem. Miksuję do połączenia składników.
Rozgrzewam piekarnik do temperatury 170 stopni. Spód tortownicy wykładam papierem do pieczenia, boki smaruję masłem. Wlewam 2/3 ciasta i rozprowadzam równomiernie. Następnie delikatnie wykładam masę serową i przykrywam ją resztą ciasta. Całość piekę ok. 35 minut i pozostawiam do ostygnięcia, najlepiej na całą noc w lodówce.
Wskazówki:
1. Najprostszy sposób na pure: Dynię dokładnie myję i kroję na mniejsze kawałki. Środek z nasionami wyrzucam. Kawałki dyni razem ze skórką wkładam do naczynia żaroodpornego i piekę ok. 40 min w temp 200 stopni w piekarniku z termoobiegiem. Zostawiam dynię w piekarniku do ostygnięcia, następnie obieram ze skórki i miksuję na gładką masę.
Polecam też:
Apetycznie wygląda :)
OdpowiedzUsuńBardzo smakowicie wygląda:-)
OdpowiedzUsuńCóż ja mogę rzec wiece :Niebo w gębie :D
OdpowiedzUsuńZ chęcią zjadłabym takie brownie, pysznie wygląda:)
OdpowiedzUsuńAle apetyczne kostki brownie:)
OdpowiedzUsuńWygląda jak brownie z kajmakiem
OdpowiedzUsuńnie wpadłabym na dodanie dyni do brownie, musi fajne smakować :-)
OdpowiedzUsuńKRADNĘ!!
OdpowiedzUsuńWyglądają cudnie:)
OdpowiedzUsuńwygląda jak brownie z raju <3
OdpowiedzUsuńchociaż dodatek dyni bardzo mnie zaskoczył i zaintrygował.. ulala :)
Te warstwy <3 Zjadłoby się :D
OdpowiedzUsuńBrak mi słów *.*
OdpowiedzUsuńNo po prostu... Cudooo!
OdpowiedzUsuńWygląda fenomenalnie!!! Naprawdę działa na zmysły!! ;)
OdpowiedzUsuńO ja! A miałam przejść na dietę!
OdpowiedzUsuńDuuuużo czekolady czyli coś dla mnie ;D
OdpowiedzUsuńCo za pomysł! Fantastyczne! :)
OdpowiedzUsuńMmm, boskie :)
OdpowiedzUsuńPyszniasto wygląda :)
OdpowiedzUsuńJestem bardzo ciekaw połączenia tych smaków :D
OdpowiedzUsuńTo ja poproszę kawałek :) Niezwykle apetyczne ciasto!
OdpowiedzUsuńJakie piękne kolory. Wygląda baaaardzo apetycznie :)
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawa wersja ciasta, które łączy w sobie moje dwa ulubione :)
OdpowiedzUsuńSuper jest taka wersja ciasta, pomysłowa :)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię dynię i dodaję ją do wielu dań, w tym do ciast, ale takiego nigdy nie jadłam. Wygląda przepysznie :)
OdpowiedzUsuń