niedziela, 25 stycznia 2015

Pieczone frytki z batatów

Witajcie!
Moje eksperymenty z batatami nie trwają zbyt długo, ale od pierwszych prób coraz bardziej mnie do siebie przekonują. Najbardziej smakują mi w wersji pieczonej, choć na parze i gotowane też są dobre. Dziś zapraszam na frytki. Przepis jest powszechnie znany w internecie i bardzo łatwy. Jeśli znudziły Wam się tradycyjne ziemniaki, to koniecznie spróbujcie słodkich :)
Smak batatów porównałabym do czegoś pomiędzy ziemniakiem a dynią, z tym, że są słodsze. Świetnie pasują do dań rybnych i drobiu. Podawałam je już z kurczakiem i łososiem. Coraz częściej można je dostać w dużych marketach, ale ja kupuję swoje na Hali Mirowskiej, bo są tam najlepsze ceny (8zł/kg). Do batatów zrobiłam pyszną sałatkę z jarmużem.


Przepis:

sobota, 24 stycznia 2015

Naleśniki z kurczakiem, szpinakiem i serem pleśniowym

Witajcie!
Jeżeli tak jak ja jesteście fanami naleśników, to koniecznie wypróbujcie te z kurczakiem, serem pleśniowym i szpinakiem, bo to idealne połączenie smaków. Dzięki temu, że zapieka się je tuż przed podaniem ser wspaniale rozpływa się dopełniając smak pozostałych składników. To na pewno nie jest odkrywcze i oryginalne danie, ale jest przepyszne. Naleśniki możecie zrobić dzień wcześniej i raz podać je na słodko, a później w tym wydaniu. Zapewniam, że wstaniecie od stołu najedzeni :)




Przepis:

sobota, 17 stycznia 2015

Hummus z burakiem

Witajcie!
Ta niezwykle wyglądająca różowa pasta to hummus z dodatkiem buraków. Gdy zobaczyłam ten przepis na Pintreście uznałam, że muszę go zrobić. Bardzo lubię odnajdywać nowe zastosowania dla podstawowych warzyw. Jeśli lubicie hummus w klasycznym wydaniu ten też powinien Wam posmakować! 



Przepis:

niedziela, 11 stycznia 2015

Zupa cebulowa

Witajcie!
Zazwyczaj, jeśli wątpię w jakieś danie, a jest ono stosunkowo łatwe postanawiam je zrobić, żeby się przekonać jakie jest naprawdę. Tak też było z zupą cebulową. Nie bardzo wierzyłam, że kilogram cebuli, bulion i trochę białego wina może być dobre. Cieszę, się, że moja ciekawość wygrała i ugotowałam tą zupę. Nawet dokładnie pamiętam, że był to sylwester 2011/12. Od tego czasu zakochałam się w tym przepisie i często do niego wracam. To jedna z najlepszych zup jakie jadłam. Jest to danie bardzo wykwintne i eleganckie,  efektowne w podaniu i pyszne, a zarazem tanie i łatwe. Jeśli macie te kilka składników to jak najprędzej wypróbujcie tą zupę! Może pozostanie z Wami na dłużej, tak jak to się stało u mnie.




Przepis:

poniedziałek, 5 stycznia 2015

Zapiekanka z kurczaka, ziemniaków i czerwonej fasoli

Witajcie!
Lubicie dania jednogarnkowe? Ja zdecydowanie za rzadko je robię. Są nie tylko praktyczne, ale też smaczne i sycące. Przygotowanie tej zapiekanki zajmuje kilkanaście minut, a pieczenie trochę ponad godzinę. Za jednym zamachem mamy mięso, ziemniaki i fasolkę.
Połączenie tymianku, cynamonu, chili i cytryny świetnie pasuje do kurczaka, który dzięki temu, że  dusi się w bulionie jest miękki i  soczysty. Szczerze polecam Wam wypróbować ten przepis na obiad. Ja jestem zachwycona :)



Przepis:

piątek, 2 stycznia 2015

Chrupiące ciasteczka owsiane

Witajcie w Nowym Roku!
Po krótkiej przerwie powracam do blogowania. Przez ostatni miesiąc nie udało mi się dodać żadnego przepisu głównie z przyczyn technicznych. Przy robieniu zdjęć korzystam ze światła dziennego i w grudniu nigdy nie zdążyłam go złapać. Piekłam tyle samo co zwykle i trochę szkoda mi było, że nie mogę się z Wami tym podzielić. W grudniu zrobiłam między innymi tort tiramisu, sernik z powidłami śliwkowymi i babeczki z żurawiną. Tradycyjne świąteczne pieczenie zostawiłam mamie.

Dziś zapraszam na szybkie, chrupiące i przepyszne ciasteczka owsiane z orzechami. Robiłam je pierwszy raz, ale już wiem, że na pewno nie ostatni. Są rewelacyjne, polecam od razu zrobić je z podwójnej porcji :)




Przepis: