piątek, 2 stycznia 2015

Chrupiące ciasteczka owsiane

Witajcie w Nowym Roku!
Po krótkiej przerwie powracam do blogowania. Przez ostatni miesiąc nie udało mi się dodać żadnego przepisu głównie z przyczyn technicznych. Przy robieniu zdjęć korzystam ze światła dziennego i w grudniu nigdy nie zdążyłam go złapać. Piekłam tyle samo co zwykle i trochę szkoda mi było, że nie mogę się z Wami tym podzielić. W grudniu zrobiłam między innymi tort tiramisu, sernik z powidłami śliwkowymi i babeczki z żurawiną. Tradycyjne świąteczne pieczenie zostawiłam mamie.

Dziś zapraszam na szybkie, chrupiące i przepyszne ciasteczka owsiane z orzechami. Robiłam je pierwszy raz, ale już wiem, że na pewno nie ostatni. Są rewelacyjne, polecam od razu zrobić je z podwójnej porcji :)




Przepis:

1 szklanka płatków owsianych (błyskawicznych)
1/2 szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
100 g masła
50 g cukru brązowego
1 jajko
1 opakowanie cukru waniliowego
garść posiekanych orzechów włoskich

Na głębokiej patelni teflonowej rozpuszczam masło. Dodaję płatki owsiane i podgrzewam do momentu, aż się zaczną rumienić. Dodaję cukier i cukier waniliowy, mieszam do połączenia składników i rozpuszczenia cukru. Odstawiam do ostygnięcia.

W misce mieszam mąkę, proszek do pieczenia i orzechy. Dodaję płatki owsiane z masłem i cukrem oraz jajko. Mieszam do połączenia składników. Ręką formuję ciasteczka wielkości orzecha włoskiego, spłaszczam je i układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

Wkładam do rozgrzanego do 160 stopni piekarnika i piekę ok. 15 minut.
Po ostudzeniu przekładam do szczelnego pojemnika.

Polecam też:


19 komentarzy:

  1. Tak zachęcająco wyglądają,że na pewno na jednej porcji by się nie skończyło ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Koszula w rzeczywistości jest czarna, niestety nie było najlepszego światła do robienia zdjęć :)
    Twoje ciasteczka wyglądają (i na pewno smakują) bosko!! ;D

    OdpowiedzUsuń
  3. Zdjęcia zimą to niestety bolączka każdego blogera ze słabym aparatem - w tym i mnie. :( Wielu potraw nie wrzucam z powodu słabych zdjęć.

    Uwielbiam ciasteczka owsiane w każdej wersji. :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Robiłam podobne ciastka ! Fajnie wyszły ;)
    http://aniesx3.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam wszystkie ciastka owsiane i sama często je robię :) Twoje wyglądają przepysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Też znam ten ból związany ze światłem dziennym, a raczej jego brakiem...
    Rozwiązaniem tego problemu okazały się świetlówki studyjne. Kupiłam 2 ogromne energooszczędne żarówy o temperaturze barwowej światła dziennego i zamontowałam je w kuchni zamiast normalnych żarówek. Fakt, teraz moje okno jest najjaśniejszym w całym bloku, ale nie mam problemów z robieniem zdjęć nawet w środku nocy :)
    A ciasteczka owsiane uwielbiam, sama robię podobne. Twoje wyglądają bardzo apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Muszę poczytać na ten temat, bo Twoje zdjęcia są bardzo ładnie oświetlone :))

      Usuń
  7. Uwielbiam wszelkie kombinacje w kwestii zdrowych wypieków!
    Ale nigdy nie dodaję masła, a olej - w ostateczności - to ten z siemienia lnianego.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie do końca nazwałabym je zdrowymi, właśnie dlatego, ze są dość tłuste. Są niestety dość kaloryczne, ale przepyszne!

      Usuń
  8. Takie ciasteczka są najlepsze. Wyglądają pysznie :D

    OdpowiedzUsuń
  9. Ale dawno takich nie jadłam, narobiłaś mi smaka, chyba będzie dzisiaj pieczenie :D

    OdpowiedzUsuń
  10. Bardzo lubię takie ciasteczka :)

    OdpowiedzUsuń
  11. takie ciasteczka owsiane muszą być zawsze u mnie w kuchni gdy mam ochotę na małe co nieco :)
    Dodaje do nich mąkę razową aby były jeszcze zdrowsze :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. U mnie za szybko znikają :) Następnym razem dodam mąkę razową. Mogą być jeszcze lepsze :)

      Usuń