sobota, 17 stycznia 2015

Hummus z burakiem

Witajcie!
Ta niezwykle wyglądająca różowa pasta to hummus z dodatkiem buraków. Gdy zobaczyłam ten przepis na Pintreście uznałam, że muszę go zrobić. Bardzo lubię odnajdywać nowe zastosowania dla podstawowych warzyw. Jeśli lubicie hummus w klasycznym wydaniu ten też powinien Wam posmakować! 



Przepis:

2 szklanki ugotowanej ciecierzycy
2 średnie buraki
4 ząbki czosnku
sok z połowy cytryny
1 łyżka oliwy z oliwek
2 łyżki tahini
szczypta soli
szczypta pieprzu

Buraki gotuję i obieram. Wszystkie skladniki wkładam do blendera i miksuję na gładką masę. Jeśli wolicie gładszą konsystencję dolewam trochę wody i oliwy z oliwek. Ilość przypraw dostosujcie do własnych preferencji.

Wskazówki:
1. Przy słabszych blenderach buraka warto pokroić na mniejsze kawałki.

Polecam też:


Akcje kulinarne:
Niskokaloryczny styczeńNiskokaloryczny styczeń

15 komentarzy:

  1. też robiłam kiedyś buraczkowy hummus i naprawdę jest pyszny! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale piękny kolorek :D muszę w końcu dorwać tahini i zrobić swój hummur :)

    OdpowiedzUsuń
  3. hummus uwielbiam, taki z buraczkami musi byc obłędny :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Nigdy wcześniej nie jadłam takiej pasty! Kolor cudowny! :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Jaki piękny kolor! Tradycyjny hummus bardzo lubię, myślę że buraczany też przypadnie mi do gustu :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Hummus uwielbiam, ale z burakiem nigdy go nie robiłam :P Zawsze jem go w wersji naturalnej, po ugotowaniu, a takie cuda można z niego stworzyć - chyba dużo tracę :P

    OdpowiedzUsuń
  7. Z burakiem jeszcze nie jadłam :) Najbardziej lubię z suszonymi pomidorami :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Fajny kolor! muszę spróbować ;)

    OdpowiedzUsuń
  9. Ale ma piękny kolor! Muszę skorzystać z tego przepisu :)

    NOWY POST NA FABRYCE MIĘTY KLIK! :))

    OdpowiedzUsuń