Hummus z burakiem
Witajcie!
Ta niezwykle wyglądająca różowa pasta to hummus z dodatkiem buraków. Gdy zobaczyłam ten przepis na Pintreście uznałam, że muszę go zrobić. Bardzo lubię odnajdywać nowe zastosowania dla podstawowych warzyw. Jeśli lubicie hummus w klasycznym wydaniu ten też powinien Wam posmakować!
Przepis:
2 szklanki ugotowanej ciecierzycy
2 średnie buraki
4 ząbki czosnku
sok z połowy cytryny
1 łyżka oliwy z oliwek
2 łyżki tahini
szczypta soli
szczypta pieprzu
Buraki gotuję i obieram. Wszystkie skladniki wkładam do blendera i miksuję na gładką masę. Jeśli wolicie gładszą konsystencję dolewam trochę wody i oliwy z oliwek. Ilość przypraw dostosujcie do własnych preferencji.
Wskazówki:
1. Przy słabszych blenderach buraka warto pokroić na mniejsze kawałki.
Polecam też:
Akcje kulinarne:
też robiłam kiedyś buraczkowy hummus i naprawdę jest pyszny! :)
OdpowiedzUsuńAle piękny kolorek :D muszę w końcu dorwać tahini i zrobić swój hummur :)
OdpowiedzUsuńŚwietny kolor! :D
OdpowiedzUsuńTen kolor-bajka :)
OdpowiedzUsuńZ buraczkami? Uwielbiam! :)
OdpowiedzUsuńhummus uwielbiam, taki z buraczkami musi byc obłędny :-)
OdpowiedzUsuńPrzepiekny kolor:)
OdpowiedzUsuńNigdy wcześniej nie jadłam takiej pasty! Kolor cudowny! :)
OdpowiedzUsuńJaki piękny kolor! Tradycyjny hummus bardzo lubię, myślę że buraczany też przypadnie mi do gustu :)
OdpowiedzUsuńKolor przyciąga wzrok:)
OdpowiedzUsuńMnie urzekła barwa :)
OdpowiedzUsuńHummus uwielbiam, ale z burakiem nigdy go nie robiłam :P Zawsze jem go w wersji naturalnej, po ugotowaniu, a takie cuda można z niego stworzyć - chyba dużo tracę :P
OdpowiedzUsuńZ burakiem jeszcze nie jadłam :) Najbardziej lubię z suszonymi pomidorami :)
OdpowiedzUsuńFajny kolor! muszę spróbować ;)
OdpowiedzUsuńAle ma piękny kolor! Muszę skorzystać z tego przepisu :)
OdpowiedzUsuńNOWY POST NA FABRYCE MIĘTY KLIK! :))