Zapiekanka z kurczaka, ziemniaków i czerwonej fasoli

Witajcie!
Lubicie dania jednogarnkowe? Ja zdecydowanie za rzadko je robię. Są nie tylko praktyczne, ale też smaczne i sycące. Przygotowanie tej zapiekanki zajmuje kilkanaście minut, a pieczenie trochę ponad godzinę. Za jednym zamachem mamy mięso, ziemniaki i fasolkę.
Połączenie tymianku, cynamonu, chili i cytryny świetnie pasuje do kurczaka, który dzięki temu, że  dusi się w bulionie jest miękki i  soczysty. Szczerze polecam Wam wypróbować ten przepis na obiad. Ja jestem zachwycona :)



Przepis:
(źródło: Kwestia Smaku)

4 udka z kurczaka (pałki)
4 podudzia z kurczaka
6 średnich ziemniaków
3 cebule
1 puszka czerwonej fasolki
ok. 300 ml bulionu

1 cytryna
1/2 łyżeczki cynamonu
1 łyżeczka suszonego tymianku
1/2 łyżeczki suszonego chili
2 łyżki oliwy
1 łyżka cukru
olej do smażenia

W dużej misce przygotowuję marynatę: mieszam oliwę, cynamon, tymianek, chili i sok z połowy cytryny. Mięso płuczę, wycinam zbędny tłuszcz i wkładam do miski z marynatą. Całość dokładnie mieszam i odstawiam na min. 30 min (najlepiej na całą noc).

Ziemniaki obieram i kroję w grube plastry. Cebulę obieram i kroję w ósemki. Fasolkę odsączam z zalewy. Na dużej patelni rozgrzewam 2 łyżki oleju, wrzucam ziemniaki i cebulę i smażę na dużym ogniu ok. 6 minut. Całość przekładam do naczynia żaroodpornego, a na patelnię dodaję trochę oleju i wykładam mięso. Smażę z każdej strony ok. 3 minuty. Na koniec dodaję fasolkę. Mięso i fasolkę układam w naczyniu żaroodpornym na wcześniej podsmażonych ziemniakach. 

Naczynie przykrywam pokrywką lub folią aluminiową i piekę ok. 60 minut w temperaturze 200 stopni. Po tym czasie ściągam folię, a na wierzchu układam resztę cytryny pokrojoną na mniejsze części i obtoczoną w cukrze. Piekę jeszcze 15 minut i podaję.

Wskazówki:

1. Czerwoną fasolkę możecie zastąpić białą.


Inne dania jednogarnkowe z kurczakiem:




Komentarze

  1. Jasne że uwielbiam dania jednogarnkowe. Są bardzo praktyczne. Wszystko przygotowujesz w jednym czasie i potem tylko myk do piekarnika i pyszny obiad jak znalazł :)

    OdpowiedzUsuń
  2. świetna zapiekanka :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Takie danie są idealne w ciągu tygodnia, i jakie smaczne :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ale pycha. Aż zgłodniałam :( Piękny kurczaczek. :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Akurat ten nawierzchniowy pasował mi do wybranej podstawy kolorystycznej, czyli ciemniejszego turkusu. Ale mam mnóstwo lakierów GR, w tym topów - to jedna z moich ulubionych kosmetycznych marek :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Pysznie się zapowiada, uwielbiam takie zapiekanki :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Jednogarnkowe są pyszne i mało mycia po nich:))) same plusy:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Uwielbiam takie dania, pyszne i sycące :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Ja siedzę taka głodna,a tu takie pyszności na Twoim blogu! *o*
    Uwielbiam ziemniaki w każdej postaci <3

    OdpowiedzUsuń
  10. Pysznie wygląda. Może bym zrobiła ?
    macchiatooo.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  11. mniam! zrobie chyba taką!
    chetnie bede czytać Cię dalej !<3
    Mój blog - KLIK ♥

    OdpowiedzUsuń
  12. Ciekawy przepis. Może kiedyś z mamą na obiad to zrobię. ;)

    http://justdaaria.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  13. Super przepis. Bardzo lubię takie jednogarnkowe dania :)

    OdpowiedzUsuń
  14. też zdecydowanie zbyt rzadko robię takie jednogarnkowe dania, a bardzo je lubię. ;) Twój pomysł szalenie mi się podoba, chłopak mi przez ramię zerka teraz przy pisaniu i domaga się zrobienia tego na obiad w najbliższym czasie, więc podejrzewam, że niedługo to zagości na naszym stole. ;)
    pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  15. Kawał mięcha i do tego pyszne pieczone warzywka - to co lubię :D

    OdpowiedzUsuń
  16. Lubię zapiekanki ale w wersji vege ;)

    OdpowiedzUsuń
  17. Z przyjemnością bym zjadła :)
    dodałam Cię do obserwowanych, tak na marginesie :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Dzięki za komentarz ;)
    Uwielbiam takie zapiekanki! Moja ulubiona to ziemniaki, boczek, biały przyprawiony ser, a na samej gorze zapiekany żółty ser! Mniam :)

    OdpowiedzUsuń
  19. My również lubimy zapiekanki, chętnie spróbuję Twojej wersji :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty