Zapiekanka z kurczaka, ziemniaków i czerwonej fasoli
Witajcie!
Lubicie dania jednogarnkowe? Ja zdecydowanie za rzadko je robię. Są nie tylko praktyczne, ale też smaczne i sycące. Przygotowanie tej zapiekanki zajmuje kilkanaście minut, a pieczenie trochę ponad godzinę. Za jednym zamachem mamy mięso, ziemniaki i fasolkę.
Połączenie tymianku, cynamonu, chili i cytryny świetnie pasuje do kurczaka, który dzięki temu, że dusi się w bulionie jest miękki i soczysty. Szczerze polecam Wam wypróbować ten przepis na obiad. Ja jestem zachwycona :)
Lubicie dania jednogarnkowe? Ja zdecydowanie za rzadko je robię. Są nie tylko praktyczne, ale też smaczne i sycące. Przygotowanie tej zapiekanki zajmuje kilkanaście minut, a pieczenie trochę ponad godzinę. Za jednym zamachem mamy mięso, ziemniaki i fasolkę.
Połączenie tymianku, cynamonu, chili i cytryny świetnie pasuje do kurczaka, który dzięki temu, że dusi się w bulionie jest miękki i soczysty. Szczerze polecam Wam wypróbować ten przepis na obiad. Ja jestem zachwycona :)
4 udka z kurczaka (pałki)
4 podudzia z kurczaka
6 średnich ziemniaków
3 cebule
1 puszka czerwonej fasolki
ok. 300 ml bulionu
1 cytryna
1/2 łyżeczki cynamonu
1 łyżeczka suszonego tymianku
1/2 łyżeczki suszonego chili
2 łyżki oliwy
1 łyżka cukru
olej do smażenia
W dużej misce przygotowuję marynatę: mieszam oliwę, cynamon, tymianek, chili i sok z połowy cytryny. Mięso płuczę, wycinam zbędny tłuszcz i wkładam do miski z marynatą. Całość dokładnie mieszam i odstawiam na min. 30 min (najlepiej na całą noc).
Ziemniaki obieram i kroję w grube plastry. Cebulę obieram i kroję w ósemki. Fasolkę odsączam z zalewy. Na dużej patelni rozgrzewam 2 łyżki oleju, wrzucam ziemniaki i cebulę i smażę na dużym ogniu ok. 6 minut. Całość przekładam do naczynia żaroodpornego, a na patelnię dodaję trochę oleju i wykładam mięso. Smażę z każdej strony ok. 3 minuty. Na koniec dodaję fasolkę. Mięso i fasolkę układam w naczyniu żaroodpornym na wcześniej podsmażonych ziemniakach.
Naczynie przykrywam pokrywką lub folią aluminiową i piekę ok. 60 minut w temperaturze 200 stopni. Po tym czasie ściągam folię, a na wierzchu układam resztę cytryny pokrojoną na mniejsze części i obtoczoną w cukrze. Piekę jeszcze 15 minut i podaję.
Wskazówki:
1. Czerwoną fasolkę możecie zastąpić białą.
Inne dania jednogarnkowe z kurczakiem:
Jasne że uwielbiam dania jednogarnkowe. Są bardzo praktyczne. Wszystko przygotowujesz w jednym czasie i potem tylko myk do piekarnika i pyszny obiad jak znalazł :)
OdpowiedzUsuńPysznie i szybko :)
OdpowiedzUsuńświetna zapiekanka :-)
OdpowiedzUsuńTakie danie są idealne w ciągu tygodnia, i jakie smaczne :)
OdpowiedzUsuńAle pycha. Aż zgłodniałam :( Piękny kurczaczek. :)
OdpowiedzUsuńAkurat ten nawierzchniowy pasował mi do wybranej podstawy kolorystycznej, czyli ciemniejszego turkusu. Ale mam mnóstwo lakierów GR, w tym topów - to jedna z moich ulubionych kosmetycznych marek :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie obiadki:)
OdpowiedzUsuńPysznie się zapowiada, uwielbiam takie zapiekanki :)
OdpowiedzUsuńJednogarnkowe są pyszne i mało mycia po nich:))) same plusy:)
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie dania, pyszne i sycące :)
OdpowiedzUsuńJa siedzę taka głodna,a tu takie pyszności na Twoim blogu! *o*
OdpowiedzUsuńUwielbiam ziemniaki w każdej postaci <3
Pysznie wygląda. Może bym zrobiła ?
OdpowiedzUsuńmacchiatooo.blogspot.com
mniam! zrobie chyba taką!
OdpowiedzUsuńchetnie bede czytać Cię dalej !<3
Mój blog - KLIK ♥
Ciekawy przepis. Może kiedyś z mamą na obiad to zrobię. ;)
OdpowiedzUsuńhttp://justdaaria.blogspot.com/
Super przepis. Bardzo lubię takie jednogarnkowe dania :)
OdpowiedzUsuńteż zdecydowanie zbyt rzadko robię takie jednogarnkowe dania, a bardzo je lubię. ;) Twój pomysł szalenie mi się podoba, chłopak mi przez ramię zerka teraz przy pisaniu i domaga się zrobienia tego na obiad w najbliższym czasie, więc podejrzewam, że niedługo to zagości na naszym stole. ;)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam.
Kawał mięcha i do tego pyszne pieczone warzywka - to co lubię :D
OdpowiedzUsuńLubię zapiekanki ale w wersji vege ;)
OdpowiedzUsuńZ przyjemnością bym zjadła :)
OdpowiedzUsuńdodałam Cię do obserwowanych, tak na marginesie :)
Dzięki za komentarz ;)
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie zapiekanki! Moja ulubiona to ziemniaki, boczek, biały przyprawiony ser, a na samej gorze zapiekany żółty ser! Mniam :)
My również lubimy zapiekanki, chętnie spróbuję Twojej wersji :)
OdpowiedzUsuńPycha! Lubię takie obiady! :)
OdpowiedzUsuńFajna zapiekanka :)
OdpowiedzUsuń