Tarta z fetą i papryką
Tarta to taki mój imprezowy pewniak. Zawsze się sprawdzi i pasuje lepiej do alkoholu niż słodkie desery. Jest to też świetny sposób na wykorzystanie "resztek" pozostałych z innych dań. W mojej kuchni ostatnio dominują warzywa, więc taka jest ta tarta. Dodatkowo jest kolorowo i wiosennie. Polecam.
125 g mąki pszennej
75 g masła
1 jajko
1/2 łyżeczki soli
75 g masła
1 jajko
1/2 łyżeczki soli
farsz:
papryka (u mnie 1/2 czerwonej i 1/2 żółtej)
180g sera feta
200g jogurtu greckiego
1 pomidor
2 jajka
świeżo mielony pieprz
Masło kroję w drobną kostkę, dodaję do mąki. Wbijam jajko i dodaję sól. Ciasto szybko wyrabiam rękami. Początkowo rozcieram masło z mąką, a następnie ugniatam tworząc zbite ciasto. Dzielę je na dwie części. Jedną odkładam na zapas :) Pozostałą połowę rozwałkowuję na okrąg i przekładam na formę do tarty. Dokładnie wykładam spód ciastem. Przygotowane ciasto odkładam do lodówki na min 20 min, a najlepiej na kilka godzin.
Ciasto nakłuwam widelcem, na wierzch wykładam folię aluminiową i obciążam ją ryżem, aby ciasto podczas pieczenia nie urosło do góry. Piekę w temperaturze 190 stopni przez 15 minut, a następnie ściągam obciążenie i piekę jeszcze 10 minut.
Po tym czasie na upieczony spód wykładam warzywa, całość polewam masą z jogurtu i jajek. Całość piekę ok. 30 minut w temperaturze 190 stopni.
Po tym czasie na upieczony spód wykładam warzywa, całość polewam masą z jogurtu i jajek. Całość piekę ok. 30 minut w temperaturze 190 stopni.
Wskazówki:
1. Tartę możecie podawać na zimno i na ciepło.
ale pysznie wygląda:)
OdpowiedzUsuń