Pudding z tapioki z musem mango
Dziś zapraszam na deser :) Po ostatnich dwóch wegańskich przepisach czas na coś innego. Pudding z tapioki to ciekawy, ostatnio bardzo modny deser. Ja jak zwykle lubię wszelkie nowości przetestować w swojej kuchni. Do tapioki miałam kilka podejść, mniej lub bardziej udanych. Używałam zarówno dużych jak i małych kuleczek. Pudding z tapioki można podawać zarówno na ciepło jak i na zimno. W pierwszej wersji przypomina trochę budyń, natomiast w drugiej żelkę. Pod każdą postacią polecam! :)
Przepis:
1/2 szklanki tapioki
1 szklanka wody
1 szklanka mleka
2 łyżki syropu z agawy (lub innego słodzika)
mango
Tapiokę przez noc namaczam w wodzie. Następnego dnia wrzucam ją na gotujące się mleko z syropem z agawy i gotuję aż kuleczki zrobią się przeźroczyste. Tapiokę schładzam.
Mango obieram i blenduję na mus. Schłodzoną tapiokę przekładam do kieliszków, na wierzch nakładam mus z mango. Dekoruję borówkami. Schładzam w lodówce min 1h.
Wskazówki:
1. W wersji wegańskiej wystarczy zastąpić mleko krowie roślinnym. Polecam migdałowe i kokosowe.
Przepis:
1/2 szklanki tapioki
1 szklanka wody
1 szklanka mleka
2 łyżki syropu z agawy (lub innego słodzika)
mango
Tapiokę przez noc namaczam w wodzie. Następnego dnia wrzucam ją na gotujące się mleko z syropem z agawy i gotuję aż kuleczki zrobią się przeźroczyste. Tapiokę schładzam.
Mango obieram i blenduję na mus. Schłodzoną tapiokę przekładam do kieliszków, na wierzch nakładam mus z mango. Dekoruję borówkami. Schładzam w lodówce min 1h.
Wskazówki:
1. W wersji wegańskiej wystarczy zastąpić mleko krowie roślinnym. Polecam migdałowe i kokosowe.
Pychotka ☺
OdpowiedzUsuńmuszę spróbować, wygląda pysznie, tak słonecznie :)
OdpowiedzUsuń