Tarta z jabłkami

Witajcie!
Zapraszam na tartę z jabłkami! Pachnącą cynamonem i wanilią. Dobra zarówno na ciepło jak i na zimno. Idealnie pasuje do lodów waniliowych. Prosta, klasyczna, bez zbędnych udziwnień. Jak nie macie pomysłu co upiec tarta z jabłkami sprawdzi się na pewno!




Przepis:
ciasto:
1 szklanka mąki
100g masła
1/2 szklanki cukru
szczypta soli
żółtko
1 łyżka wody

5 dużych jabłek
łyżeczka cynamonu
pół opakowania cukru waniliowego
garść rodzynek

tłuszcz i bułka tarta do wysmarowania formy

Masło kroję w kostkę, dodaję pozostałe składniki i szybko zagniatam ciasto. Wkładam je na godzinę do lodówki, aby się schłodziło. W tym czasie obieram jabłka, kroję na plasterki i wrzucam na patelnię. Lekko je podsmażam, ale tak, aby się nie rozpadły. W trakcie smażenia dodaję cynamon i rodzynki. Jabłka studzę.
Formę na tartę smaruję tłuszczem i obsypuję bułką tartą. Połowę ciasta rozwałkowuję i wyklejam nim spód formy. Następnie wykładam jabłka. Pozostałe ciasto ścieram na tarce na grubych oczkach i wysypuję na wierzch. Ciasto wkładam do rozgrzanego piekarnika i piekę ok 40 min w temp 180 stopni.

Wskazówki:

1. Rodzynki można pominąć, lub zastąpić suszoną żurawiną.

2. Jeśli jabłka są zbyt kwaśne możecie dodać trochę cukru.

Smacznego!

Komentarze

  1. Taka prosta i taka pyszna... Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

    OdpowiedzUsuń
  2. Trafiłaś w dziesiątkę z tą tartą. Uwielbiam! :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Taka tarta to mega pychotka :) Nie mogę się na patrzeć, a ślinka sama cieknie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo uroczy obrusik :)

    OdpowiedzUsuń
  5. świetna tarta! nie tylko pięknie wygląda i kusi zapachem, ale pewnie smakuje cudownie :) jabłkowe wypieki mogłyby u mnie gościć codziennie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Pysznie wygląda- bardzo delikatnie :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Takie proste ciacha bez udziwnień sprawdzają się najbardziej :) a ciasto z jabłkami to klasyk sam w sobie i zawsze wychodzi przepyszne :))

    OdpowiedzUsuń
  8. Ubóstwiam!
    http://mondemagiquee.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  9. Pyszny, prosty deser, a jak wygląda ;)

    OdpowiedzUsuń
  10. dziewczyny powiedzcie mi jaką ma konsystencję ciasto jak wkładacie do lodówki no i jak wyjmujecie?bo moje nie jest jedną masą a jakby okruszkami które ciężko połączyć

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dodaj łyżkę zimnej wody, jeśli ciasto nie chce się połączyć. Powinno być jednolite i mieć konsystencję gliny :)

      Usuń
  11. ciekawe żeby nie było zakalca czy tak bezpośrednio dawać jabłka na ciasto a może go podpiec

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Możesz podpiec spód osobno jeśli boisz się zakalca, ale nie ma takiej potrzeby ;)

      Usuń
  12. A jaką średnicę miała blacha :) ?

    OdpowiedzUsuń
  13. w przepisie jest dwa razy wymieniona jako składnik maka. Czy nie chodzi o pół szklanki cykru?
    Tarta wyglada znakomicie, chcę ją zaraz upiec.
    pozdrawiam
    Ola

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za uwagę :D W przepis rzeczywiście wkradł się błąd. Chodziło oczywiście o cukier :D

      Usuń
  14. Pyszny przepis :-) właśnie próbujemy. Dzieci zachwycone :-)))

    OdpowiedzUsuń
  15. Ile czasu wcześniej można ją zrobić żeby później przy podaniu nie byla zmięknięta i niesmaczna? Czy dwa dni może odczekać zanim zostanie zjedzona?

    OdpowiedzUsuń
  16. Moim zdaniem najlepsza jest na świeżo. U nas znika następnego dnia najpóźniej.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty