czwartek, 27 lutego 2014

Koktajl szpinakowy

Witajcie!
Mój tłustoczwartkowy protest trwa. Zamiast pączków proponuję zdrowy, słodki i orzeźwiający koktajl. Nie obawiajcie się szpinaku, ma piękną zieloną, wiosenną barwę i same zdrowe substancje!



 A Wy ile dziś zjedliście pączków??


Przepis:
2 garści świeżego szpinaku
1 banan
1 pomarańcza
1 plasterek cytryny
pół szklanki wody

Wszystkie składniki umieścić w blenderze i zmiksować. Podawać od razu :) Smacznego!

Wskazówki:

1. Polecam dodać kiwi.


poniedziałek, 24 lutego 2014

Babeczki bananowe

Witajcie!
Zapraszam na babeczki bananowe. Są świetną bazą do eksperymentów. Możecie dodać do nich co tylko Wam się zamarzy. Polecam kawałki czekolady :)

 

Na blogach kulinarnych królują pączki. Rok temu Tłusty Czwartek zrujnował moją dietę i próby zdrowego odżywiania na tyle, że przez pół roku próbowałam wrócić na odpowiednią drogę, dlatego w ramach osobistego protestu pączków nie będzie. Polecam za to zrobić te bananowe babeczki- zawierają tylko 3 łyżeczki tłuszczu, a smakują wyśmienicie!


Przepis: (ok. 10 szt)
2 banany
3 łyżeczki roztopionego masła
1 jajko
1/3 szklanki mleka
1/3 szklanki cukru
1 opakowanie cukru waniliowego
1 szklanka mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia 
szczypta soli

Piekarnik nastawiam na 180 stopni. W czasie gdy się nagrzewa przygotowuję ciasto: banana miażdżę widelcem. W misce miksuję jajko, banany, mleko i masło. W drugiej misce łączę suche składniki, które następnie przesypuję do miski z mokrymi i miksuję razem, aż uzyskam jednolite ciasto.
Gotowe ciasto powinno być dość gęste. Przekładam je do foremek na muffiny i piekę ok 20 min.
Smacznego!

Wskazówki:
1. Babeczki możecie piec w silikonowej, bądź teflonowej formie. Tą drugą należy wyłożyć papilotkami bądź wysmarować masłem i posypać bułką tartą. Do formy silikonowej nakładam ciasto bezpośrednio.

2. Piekarnik nastawcie na funkcję pieczenia od dołu. Włączony termoobieg spowoduje, że babeczki będą skrzywione lub wyrosną nierównomiernie (tak jak się stało w moim przypadku;P)

wtorek, 18 lutego 2014

Sałatka z selera naciowego

Witajcie!
Nieczęsto zdarza się, że robię sałatki. Nie mam do nich cierpliwości, a krojenie wszystkich składników wydaje mi się strasznie monotonne. Nie wiem co się dziś stało, że naszła mnie ochota na chrupiącą sałatkę z selerem naciowym, tym bardziej że nie bardzo za nim przepadam. Może to przez tą piękną oknem :) Przeszukałam internet i znalazłam kilka ciekawych przepisów. Po konfrontacji z zawartością lodówki i asortymentem najbliższego sklepu wyczarowałam pyszną sałatkę.


Jestem pod ogromnym wrażeniem połączenia orzechów włoskich, selera naciowego i żurawiny. Czuję, że ta sałatka będzie pojawiać się znacznie częściej w moim menu!


Przepis:
1 seler naciowy
garść żurawiny
garść orzechów włoskich
100g ulubionej szynki
4 plastry sera żółtego
1 łyżeczka majonezu
2 łyżki jogurtu greckiego

Seler naciowy, ser żółty i szynkę kroję w kostkę. Dodaję posiekane orzechy włoskie. Z majonezu i jogurtu robię sos i dolewam go do pozostałych składników. Mieszam i gotowe! :D

Wskazówki:

1. Możecie dodać sól lub pieprz, ale moim zdaniem nie ma takiej potrzeby.

2. Orzechy włoskie możecie zastąpić płatkami migdałów.

Smacznego!

niedziela, 16 lutego 2014

Szybkie ciasteczka amarantusowe bez cukru i bez tłuszczu

Witajcie!
Zaczynam moją przygodę w kuchni z amarantusem. Zawsze uważałam, że zdrowa żywność, mimo, że dobra, jest mniej smaczna niż to co jemy powszechnie. Dlatego tez bardzo się zdziwiłam, gdy spróbowałam amarantusa. Odkryła go przypadkiem moja siostra szukając zamiennika dla płatków owsianych na śniadanie. Amarantus to jedno z najstarszych zbóż, ze względu na brak glutenu stosowany jest w diecie osób z celiakią i przez wegetarian. Zawiera dużo błonnika i łatwo przyswajalnego żelaza i wapnia.

 


O zaletach amarantusa mogłabym się rozpisywać jeszcze długo, dlatego zachęcam Was do wypróbowania mojego przepisu na szybkie, łatwe i zdrowe ciasteczka. Nie zawierają tłuszczu, ani cukru, przygotowanie ich nie zajmuje więcej niż 15 minut. Od dziś to moje ulubione zdrowe ciasteczka!


Przepis (ok 12 szt)
1 szklanka amarantusa ekspandowanego
1/3 szklanki wiórków kokosowych
1/4 szklanki ziaren słonecznika
1 jajko
1/2 łyżeczki cynamonu
2 łyżki miodu

Piekarnik nagrzewam do temperatury 180 stopni. W tym czasie łączę w misce wszystkie składniki. Blachę do pieczenia wykładam papierem. Z powstałej masy formuję ciasteczka i układam je na blaszce. Ciasteczka piekę 8-10 min. Studzę na kratce.

Wskazówki:

1. Aby nadać ciasteczkom kształt serduszek używam foremki. Kładę ją bezpośrednio na papierze do pieczenia, do środka nakładam łyżkę masy i ugniatam. Następnie lekko unoszę foremkę, tak aby na blaszce zostało ciasteczko.

2. Amarantus ekspandowany jest dość łatwo dostępny w dużych miastach. Ja kupiłam mój w careffurze.

Smacznego!

czwartek, 13 lutego 2014

Sernik z ricottą i polewą czekoladową

Witajcie!
Uwielbiam serniki z dodatkiem różnych serów. W tym połączyłam klasyczny twaróg z ricottą. Dzięki temu jest bardzo delikatny. Myślę, że świetnie pasowałyby do niego świeże owoce, które niestety teraz ciężko dostać. Na pewno powtórzę ten przepis w lecie, a na wierzchu ułożę maliny, borówki i jeżyny. Już nie mogę się doczekać! :)

Jestem zwolenniczką zdrowej i lekkiej kuchni. Ten sernik może nie ma najmniej kalorii, ale przecież nie zjadamy na raz połowy (choć ciężko się jest przed tym powstrzymać).


Przepis:
500g białego twarogu
350g ricotty
1 szklanka cukru
1 opakowanie cukru wanilinowego
4 jajka
1 łyżeczka startej skórki z cytryny
1 tabliczka czekolady
dwie garści płatków migdałów

Do przygotowania sernika przyda się dobry mikser kuchenny (ja mam thermomix). Do miksera wrzucam ser biały i ricottę, mieszam na wysokich obrotach ok 6 min. Następnie dodaję cukier i mieszam kolejne 6 min. Co minutę dodaję po jednym jajku. Na końcu wsypuję startą skórkę cytryny.

Przygotowuję formę okrągłą: Na spód wykładam papier i zapinam formę tak, żeby papier pokrywał tylko dno. Smaruję formę masłem.Zewnętrzne boki formy obkładam folią aluminiową. Okrągłą formę wkładam po prostokątnej. Masę serową wlewam do tortownicy, a do prostokątnej formy wlewam wodę.

Sernik piekę w temperaturze 160 stopni ok 55 min.

Wskazówki:

1. Sernik należy studzić bardzo powoli.

2. Najlepiej smakuje po nocy spędzonej w lodówce.

Smacznego!

Serniki dla Miksera - edycja 1.14

wtorek, 11 lutego 2014

Ciasteczka owsiane z rodzynkami

Witajcie!
Dziś zapraszam na przepyszne ciasteczka owsiane z rodzynkami.Wspaniale pasują do porannej kawy. Są słodkie, kruche i lekko maślane. W moim rankingu ciasteczek są na pewno w pierwszej trójce!

 Przepis:
125g masła
200g cukru
1 łyżeczka cynamonu
1 jajko
2 szklanki mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/3 szklanki mleka
45g płatków owsianych
150g rodzynek

Włączam piekarnik na 180 stopni. Płatki owsiane mielę na mniejsze kawałki. Masło kroję w kostkę. Mieszam wszystkie składniki poza rodzynkami i zagniatam z nich ciasto. Na końcu dodaję rodzynki. Z ciasta formuję kulki wielkości orzecha włoskiego i lekko spłaszczam. Ciasteczka wykładam na blachę do pieczenia przykrytą papierem i piekę 12-15min.

Wskazówki:
1. Masło powinno być lekko miękkie. 

2. Ciasteczka wkładajcie do dobrze nagrzanego piekarnika

Smacznego! :D


Drugie śniadanie w pracy

niedziela, 9 lutego 2014

Pizza- przepis podstawowy

Witajcie!
Gdy dowiedziałam się, że dziś Międzynarodowy Dzień Pizzy wiedziałam, że to będzie dobry dzień. W mojej kuchni to jedno z podstawowych dań weekendowych. Wypróbowałam wiele przepisów, dopiero niedawno udało mi się odnaleźć ten jedyny, wyjątkowy. To naprawdę proste, jeśli nie piekliście nigdy pizzy, musicie koniecznie zacząć. Gwarantuję, że ta zamawiana przez telefon nigdy już nie będzie smakować tak samo.







Przepis (na 2 pizze):
Ciasto:
500g mąki pszennej
15g świeżych drożdży
2 łyżki oliwy z oliwek
woda
1 łyżeczka soli
oregano, bazylia lub zioła prowansalskie
szczypta cukru


Do miseczki wlewam pół szklanki letniej wody (bardzo ważne żeby nie była za ciepła, drożdże tego nie lubią), dodaję drożdże, łyżkę mąki i szczyptę cukru. Mieszam wszystko, przykrywam ściereczką i odkładam w ciepłe miejsce na 10 min. W tym czasie w większej misce przygotowuję pozostałe składniki. Gdy drożdże urosną wlewam je do miski i mieszam wszystko. Mozecie uzyć miksera z końcówką do ciast, ale ja preferuję własne ręce. Gęstość i strukturę ciasta reguluję wodą. Wyrabiam wszystko ok 10 min. Ciasto powinno być elastyczne. Nacieram je oliwą, wkładam do miski i odstawiam na 2 godziny.

Po tym czasie dzielę ciasto na pół i każdy kawałek rozwałkowuję cieńko tworząc dwa spody na pizzę.


Na wierzchu rozsmarowuję sos pomidorowy, posypuję serem żółtym, mozarellą i dodaję pozostałe składniki.

Piekę 8 min w temp 230 stopni.

Wskazówki:

1. Aby drożdże szybciej urosły wkładam miskę z ciastem do ciepłej wody.


2. Pizzę najlepiej piec w specjalnym piecu, lub chociaż na kamieniu. Nie mam ani jednego, ani drugiego. Podobny efekt uzyskacie kładąc blachę z pizzą na samym dnie piekarnika z włączonym grzaniem od dołu.


3. Aby pizza była chrupiąca, podczas wałkowania podsypujcie ją kaszą manną.


Smacznego!

czwartek, 6 lutego 2014

Ciasto marchewkowe

Witajcie! Powracam po dość długiej przerwie. Sesja zakończyła się sukcesem, więc mogę spokojnie wziąć się za pieczenie i gotowanie. Jak na złość większość moich kuchennych szaleństw kończyła się ostatnio niepowodzeniem. Może dlatego, że miałam trochę zbyt ambitne plany. Dziś postawiłam na ciasto marchewkowe. To musiało się udać!


Kiedy po raz pierwszy usłyszałam o ciastach z dodatkiem warzyw bardzo się zdziwiłam. Nie mogłam uwierzyć, że to może smakować. Postanowiłam to sprawdzić. To była miłość od pierwszego spróbowania. Marchewka, orzechy włoskie, pomarańcza i ananas to połączenie idealne.



Przepis:

Ciasto:
550g mąki pszennej
300g startej marchewki
250g cukru
2 łyżeczki cynamonu
3 łyżeczki proszku do pieczenia
4 jajka
200ml śmietany 18%
50ml mleka
120ml oleju
150g ananasa (ok 5 kawałków z puszki)
70g orzechów włoskich + połówki orzechów do dekoracji
łyżeczka masła i łyżka bułki tartej do wysmarowania i wysypania tortownicy

Krem:
400g serka Philadelfia (lub innego podobnego, np. z Piątnicy)
sok z 1/2 pomarańczy
6 łyżek cukru pudru

Przygotowanie:
W dużej misce łączę mąkę, marchewkę, cukier, cynamon i proszek do pieczenia. W drugiej misce łącze jajka, śmietanę, mleko i olej. Mieszam łyżką zawartość obu misek. Pod koniec dodaję posiekane orzechy włoskie i ananasa pokrojonego w kostkę. 

Piekarnik nagrzewam do temp 160 stopni. Ciasto przekładam do okrągłej tortownicy wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą. Po nagrzaniu wkładam ciasto do piekarnika na ok. 90-100 minut.  

W misce mieszam serek, sok z pomarańczy i cukier puder. Gdy ciasto wystygnie przekrawam je na pół, przekładam połową masy. Resztą kremu smaruję wierzch ciasta i dekoruję połówkami orzechów. 

Wskazówki:

1. Aby sprawdzić czy ciasto jest gotowe używam długich wykałaczek. Nakłuwam nią ciasto. Jeśli po wyciągnięciu wykałaczka jest sucha, oznacza to, ze ciasto jest gotowe.

2. Świetnie pasują tu też inne bakalie: rodzynki, orzechy laskowe, kokos.

Smacznego!