Domowa granola migdałowa z suszonymi śliwkami

Witajcie!
Jeśli lubicie słodkie i zdrowe śniadania zawierające płatki owsiane, to zachęcam was do przygotowania domowej granoli. Już od dłuższego czasu nie kupuję płatków czy sklepowego musli. Pełno w nich cukru i sztucznych dodatków. Zamiast tego sama przygotowuję granolę, w różnych wariantach, w zależności od tego co mam akurat w kuchni. Świetnie smakuje w połączeniu z jogurtem naturalnym i mlekiem.



Przepis:
1,5 szklanki płatków owsianych górskich
1 łyżeczka cynamonu
4 łyżki miodu
1 szklanka płatków migdałów
1 szklanka suszonych śliwek

W misce mieszam wszystkie składniki, poza suszonymi śliwkami. Trzeba to zrobić dokładnie, aby miód pokrył większość płatków. Przesypuję gotową mieszankę do naczynia żaroodpornego i zapiekam w temp 200 stopni, około 30 min. Co 10 minut mieszam granolę. Na ostatnie 10 minut dodaję suszone śliwki pokrojone na mniejsze kawałki. Po zakończeniu pieczenia wyciągam granolę i zostawiam do ostygnięcia.

Wskazówki:

1. Ilość miodu zależy od waszych preferencji, jeśli wolicie bardziej słodką granolę, dodajcie go więcej.

2. Zamiast miodu możecie użyć syropu z agawy lub syropu klonowego. 

3. Suszone śliwki dodajcie na końcu, jeśli będą zapiekane od początku staną się twarde jak kamień.

Smacznego!

Komentarze

  1. Domowa granola ... muszę się za nią zabrać :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Takie domowe są najlepsze <3
    pozdrawiam
    www.monikoza.blog.pl

    OdpowiedzUsuń
  3. Domowa - najlepsza. Sklepowe się umywają

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty