Domowa granola migdałowa z suszonymi śliwkami
Witajcie!
Jeśli lubicie słodkie i zdrowe śniadania zawierające płatki owsiane, to zachęcam was do przygotowania domowej granoli. Już od dłuższego czasu nie kupuję płatków czy sklepowego musli. Pełno w nich cukru i sztucznych dodatków. Zamiast tego sama przygotowuję granolę, w różnych wariantach, w zależności od tego co mam akurat w kuchni. Świetnie smakuje w połączeniu z jogurtem naturalnym i mlekiem.
Przepis:
1,5 szklanki płatków owsianych górskich
1 łyżeczka cynamonu
4 łyżki miodu
1 szklanka płatków migdałów
1 szklanka suszonych śliwek
W misce mieszam wszystkie składniki, poza suszonymi śliwkami. Trzeba to zrobić dokładnie, aby miód pokrył większość płatków. Przesypuję gotową mieszankę do naczynia żaroodpornego i zapiekam w temp 200 stopni, około 30 min. Co 10 minut mieszam granolę. Na ostatnie 10 minut dodaję suszone śliwki pokrojone na mniejsze kawałki. Po zakończeniu pieczenia wyciągam granolę i zostawiam do ostygnięcia.
Wskazówki:
1. Ilość miodu zależy od waszych preferencji, jeśli wolicie bardziej słodką granolę, dodajcie go więcej.
2. Zamiast miodu możecie użyć syropu z agawy lub syropu klonowego.
3. Suszone śliwki dodajcie na końcu, jeśli będą zapiekane od początku staną się twarde jak kamień.
Smacznego!
Jeśli lubicie słodkie i zdrowe śniadania zawierające płatki owsiane, to zachęcam was do przygotowania domowej granoli. Już od dłuższego czasu nie kupuję płatków czy sklepowego musli. Pełno w nich cukru i sztucznych dodatków. Zamiast tego sama przygotowuję granolę, w różnych wariantach, w zależności od tego co mam akurat w kuchni. Świetnie smakuje w połączeniu z jogurtem naturalnym i mlekiem.
Przepis:
1,5 szklanki płatków owsianych górskich
1 łyżeczka cynamonu
4 łyżki miodu
1 szklanka płatków migdałów
1 szklanka suszonych śliwek
W misce mieszam wszystkie składniki, poza suszonymi śliwkami. Trzeba to zrobić dokładnie, aby miód pokrył większość płatków. Przesypuję gotową mieszankę do naczynia żaroodpornego i zapiekam w temp 200 stopni, około 30 min. Co 10 minut mieszam granolę. Na ostatnie 10 minut dodaję suszone śliwki pokrojone na mniejsze kawałki. Po zakończeniu pieczenia wyciągam granolę i zostawiam do ostygnięcia.
Wskazówki:
1. Ilość miodu zależy od waszych preferencji, jeśli wolicie bardziej słodką granolę, dodajcie go więcej.
2. Zamiast miodu możecie użyć syropu z agawy lub syropu klonowego.
3. Suszone śliwki dodajcie na końcu, jeśli będą zapiekane od początku staną się twarde jak kamień.
Smacznego!
Domowa granola ... muszę się za nią zabrać :)
OdpowiedzUsuńTakie domowe są najlepsze <3
OdpowiedzUsuńpozdrawiam
www.monikoza.blog.pl
Domowa - najlepsza. Sklepowe się umywają
OdpowiedzUsuń