czwartek, 9 stycznia 2014

Muffiny jabłkowe

Witajcie! Dziś zapraszam na muffiny z kawałkami jabłek. Są świetne na szybkie śniadanie i niespodziewaną wizytę znajomych. Ostatnio staram się odchudzać moje wypieki i zmniejszyłam ilość oleju. Trochę obawiałam się, ze będą suche, ale niepotrzebnie. Dodatek jogurtu naturalnego sprawia, że są miękkie i smaczne nawet następnego dnia.



Przepis: 
1,5 szklanki mąki pszennej 
2 łyżeczki proszku do pieczenia 
1/2 łyżeczki cynamonu 
1/2-3/4 szklanki cukru 

2 jajka 
1/2 szklanki gęstego jogurtu naturalnego 
1/4 szklanki mleka 
1/4 szklanki oleju 
1 jabłko 

Włączam piekarnik, aby się nagrzewał- temp 180 stopni. W misce mieszam suche składniki. W drugiej misce mieszam mokre składniki. Jabłko obieram i kroję w kostkę. Mieszam wszystko. Ciasto nakładam do foremki na muffiny wyłożonej papilotkami. Piekę ok. 25min. 

Wskazówki: 

1. Jeśli lubicie cynamon, dodajcie go więcej. Ja tym razem nie chciałam aby za bardzo zdominował smak.

Smacznego!

6 komentarzy:

  1. Muffiny z jogurtem są pyszne, zawsze cudownie mięciutkie :)
    Twoje wyglądają wspaniale :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja swoją przygodę z muffinkami zaczynałam właśnie od jabłkowych i bardzo często do nich wracam. Śliczne Ci wyszły :))

    OdpowiedzUsuń
  3. Pyycha, polecam przepis nawet laikom pieczenia slodkosci.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To prawda- muffiny są idealne na początek przygody w kuchni :)

      Usuń