Muffiny jabłkowe
Witajcie!
Dziś zapraszam na muffiny z kawałkami jabłek. Są świetne na szybkie śniadanie i niespodziewaną wizytę znajomych. Ostatnio staram się odchudzać moje wypieki i zmniejszyłam ilość oleju. Trochę obawiałam się, ze będą suche, ale niepotrzebnie. Dodatek jogurtu naturalnego sprawia, że są miękkie i smaczne nawet następnego dnia.
Przepis:
1,5 szklanki mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki cynamonu
1/2-3/4 szklanki cukru
2 jajka
1/2 szklanki gęstego jogurtu naturalnego
1/4 szklanki mleka
1/4 szklanki oleju
1 jabłko
Włączam piekarnik, aby się nagrzewał- temp 180 stopni. W misce mieszam suche składniki. W drugiej misce mieszam mokre składniki. Jabłko obieram i kroję w kostkę. Mieszam wszystko. Ciasto nakładam do foremki na muffiny wyłożonej papilotkami. Piekę ok. 25min.
Wskazówki:
1. Jeśli lubicie cynamon, dodajcie go więcej. Ja tym razem nie chciałam aby za bardzo zdominował smak.
Smacznego!
Przepis:
1,5 szklanki mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki cynamonu
1/2-3/4 szklanki cukru
2 jajka
1/2 szklanki gęstego jogurtu naturalnego
1/4 szklanki mleka
1/4 szklanki oleju
1 jabłko
Włączam piekarnik, aby się nagrzewał- temp 180 stopni. W misce mieszam suche składniki. W drugiej misce mieszam mokre składniki. Jabłko obieram i kroję w kostkę. Mieszam wszystko. Ciasto nakładam do foremki na muffiny wyłożonej papilotkami. Piekę ok. 25min.
Wskazówki:
1. Jeśli lubicie cynamon, dodajcie go więcej. Ja tym razem nie chciałam aby za bardzo zdominował smak.
Smacznego!
Muffiny z jogurtem są pyszne, zawsze cudownie mięciutkie :)
OdpowiedzUsuńTwoje wyglądają wspaniale :)
Ja swoją przygodę z muffinkami zaczynałam właśnie od jabłkowych i bardzo często do nich wracam. Śliczne Ci wyszły :))
OdpowiedzUsuńPyycha, polecam przepis nawet laikom pieczenia slodkosci.
OdpowiedzUsuńTo prawda- muffiny są idealne na początek przygody w kuchni :)
UsuńIle ich wyszło? :)
OdpowiedzUsuń12
OdpowiedzUsuń