sobota, 18 stycznia 2014

Zupa koperkowa z ryżem

Witajcie!
Zima w końcu przyszła, za oknem zrobiło się biało. Szkoda, że tak późno, przydałoby się trochę śniegu na święta.
Gdy wracam do domu z takich mrozów najlepszą rzeczą jest ciepła zupa. Koperkowa to jedna z moich ulubionych :)



Przepis:
pęczek koperku
1/3 cebuli
1 marchewka
1 pietruszka
1 plasterek selera
2 małe ziemniaki
4 łyżki ryżu
1 litr bulionu
1 łyżka śmietany
1 ząbek czosnku
2 ziarenka ziela angielskiego
1 liść laurowy
sól, pieprz do smaku

Cebulkę siekam w kostkę i szklę na patelni aż lekko zbrązowieje. W tym czasie kroję wszystkie warzywa w kostkę, wrzucam do garnka i zalewam bulionem. Wszystko gotuję ok. 20 min. W tym czasie dodaję przyprawy i ryż. Pod koniec gotowania dodaję śmietanę. 

Smacznego!

Wskazówki:
1. Aby śmietana się nie zważyła należy ją "zahartować". Łyżkę śmietany przelewam do kubeczka, dolewam trochę wody z kranu i mieszam. Następnie dolewam po 1 łyżce gorącej zupy, aż śmietana stanie się ciepła. Wtedy dopiero wlewam ją do zupy.

2. Jeśli bulion nie jest na bazie mięsa zupę możecie przechowywać 3 dni w lodówce.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz