niedziela, 5 stycznia 2014

Dietetyczny krem z brokuła i szpinaku

Witajcie!
Czy u was też zapowiada się pracowity styczeń? U mnie ostatnia zimowa sesja, nowe postanowienia, dużo ćwiczeń i mało złego jedzenia. Wybaczcie więc, że będą się pojawiać głównie dietetyczne przepisy. Od razu zaznaczam, ze nie jestem na diecie. Po prostu jem zdrowo, bo zauważyłam, ze lekkie jedzenie + ćwiczenia to przepis na idealne samopoczucie.
Ten krem z brokuła i szpinaku jest przepyszny, lekki i wygląda cudownie wiosennie. Kiedy brak zielonego za oknem trzeba zwiększyć jego ilość na talerzu :)) Zapraszam!


Przepis: (trzy porcje)
1 brokuł
1 ziemniak 
1/2 cebuli
garść szpinaku
pół litra bulionu
1 łyżeczka oleju 
1-2 ząbki czosnku
pieprz ziołowy
2 łyżki słonecznika
oliwa z oliwek - opcjonalnie do polania przed podaniem

W garnku podgrzewam bulion. Cebulę kroję w kostkę i lekko podsmażam na patelni. Wrzucam do bulionu razem z brokułem podzielonym na małe kawałki. Ziemniaka obieram, kroję w kostkę i lekko podsmażam na patelni. Gdy ziemniak się przybrązowi wrzucam go do bulionu. Wszystko gotuję ok 15 min, dodając w międzyczasie szpinak, zmiażdżony czosnek i przyprawy,a następnie blenduję. Krem podaję z oliwą z oliwek i słonecznikiem.

Wskazówki:

1. Możecie zrobić wersję bez szpinaku- jest również bardzo dobra.

2. Możecie dodać jogurt naturalny aby trochę zabielić zupę i złagodzić smak.

Smacznego!

3 komentarze:

  1. oj tak, styczeń będzie baardzo ciężki. ale damy radę, no nie? :)
    jak zielono! uwielbiam warzywne kremy :)

    OdpowiedzUsuń
  2. zapraszam serdecznie do teczy smakow 3 - akcji konkursu :) kategoria zielona czeka

    OdpowiedzUsuń