piątek, 24 stycznia 2014

Placuszki bananowe bez cukru i bez tłuszczu

Witajcie!
Mój maraton z nauką pediatrii trwa, nie mam czasu na pieczenie, choć pomysłów jest strasznie dużo. Za oknem piękna, zimowa pogoda, a ja przez cały tydzień nie wychylam się znad książek.


W ramach krótkiej i smacznej przerwy zrobiłam placuszki bananowe. Są świetne, bo nie zawierają cukru, szybko się je przygotowuje i obłędnie smakują! Koniecznie podawane na ciepło!


Przepis (ok. 8 małych szt):
3/4 szklanki mąki pszennej
1 jajko
1 łyżka miodu
1 łyżeczka cynamonu
1/2-3/4 szklanki mleka
1 banan

Wszystkie składniki, poza bananem mieszam w misce. Konsystencja ciasta powinna być podobna do gęstej śmietany. Jeśli jest za rzadka- dosypuję mąki, jeśli za gęsta- dolewam mleka. Na koniec wrzucam pokrojonego w plasterki banana.
Rozgrzewam patelnię teflonową, nakładam ciasto łyżką. Po chwili obracam na drugą stronę. Gotowe placuszki polewam miodem i posypuję domową granolą :)

Wskazówki:

1. Placuszki będą świetnie smakować z dżemem i bitą śmietaną :)

2. Miód możecie zastąpić cukrem, stewią albo syropem z agawy.

Smacznego!

14 komentarzy:

  1. takie placuszki mogłabym zajadać bez końca! <3 są proste, smaczne i wbrew pozorom zdrowe :)

    OdpowiedzUsuń
  2. u mnie też dziś placki- za to z jabłkami :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Jak miło zaczynać poranek takimi placuszkami ! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Mhmmm <3
    Może kiedyś zrobię,bo wyglądają pysznie!! <3

    http://loveinmyworlds.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  5. Placuszki uwielbiam. wszystkie i ze wszystkim. Najlepsze śniadanka, wraz z mleczkiem :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wyglądają smacznie, na pewno kiedyś spróbuję :*
    daydreamin-blog.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  7. Wszystko co jest związane z bananami mogłabym pochłaniać tonami :) ale mi się zrymowało!

    OdpowiedzUsuń
  8. Aż ślinka cieknie :)) Pięknie wyglądają, mam na nie ochotę, ale w moim domu za bananami nie przepadają :(

    Obserwuję i licze na rewanż

    OdpowiedzUsuń