Mazurek migdałowo- chałwowy
Wesołych Świąt Wielkanocnych! Smacznego jajka, udanych wypieków i spokojnego czasu spędzonego w gronie rodziny. Mam nadzieję, że zajadacie same pyszności i nie macie z tego powodu wyrzutów sumienia :))
Ten mazurek jest dokładnie taki, jak powinny być wypieki tego typu: bardzo słodki, pyszny, ciężki i pełen kalorii. Nie jestem największą fanką tego typu ciast, ale tradycje trzeba podtrzymywać :) Jest bardzo szybki i łatwy w przygotowaniu.
Ten mazurek jest dokładnie taki, jak powinny być wypieki tego typu: bardzo słodki, pyszny, ciężki i pełen kalorii. Nie jestem największą fanką tego typu ciast, ale tradycje trzeba podtrzymywać :) Jest bardzo szybki i łatwy w przygotowaniu.
Przepis:
ciasto:
120g masła
150g mąki pszennej
40g mąki ziemniaczanej
60g cukru pudru
masa migdałowo-chałwowa:
200g chałwy
120g zmielonych migdałów + migdały do dekoracji
120ml śmietanki 30%
rodzynki do dekoracji
Z podanych składników zagniatam ciasto, rozwałkowuję na prostokąt. Blachę do pieczenia o wymiarach ok. 24x26cm wykładam papierem. Ciasto przekładam na blachę, formuję tak, aby brzegi były trochę większe. Tak przygotowaną blachę z ciastem wkładam na 15 min do lodówki. W tym czasie rozgrzewam piekarnik do temperatury 160 stopni. Ciasto nakłuwam widelcem w kilku miejscach i piekę ok 30 minut.
Chałwę, migdały i śmietankę wlewam do garnka i podgrzewam ok 3 minuty ciągle mieszając do uzyskania dość gęstej masy. Gotową masę przekładam na przestudzone ciasto, dekoruję i odkładam w chłodne miejsce. Smacznego!
Wskazówki:
1. Jeśli ciasto nie chce się kleić możecie dodać 1-2 łyżki zimnej wody.
2. Do dekoracji polecam gorzką czekoladę.
Chałwa- moja miłość! Wygląda apetycznie :)
OdpowiedzUsuńPiękny mazurek. :) Wesołych, zdrowych i spokojnie spędzonych Świąt Wielkiej Nocy! ;*
OdpowiedzUsuńKochana Udanych Świąt! :*
OdpowiedzUsuńWstyd sie przyznać,ale nigdy jeszcze nie robiłam mazurka:D
OdpowiedzUsuńU mnie w domu nie piecze się mazurka, więc jedyny jaki jadam to ten z cukierni. Może na przyszły rok się zmobilizuję, to dodam go do rodzinnej tradycji.
OdpowiedzUsuńpiękny i smakowity mazurek
OdpowiedzUsuńZapraszam do mnie w odwiedziny :)) Pozdrawiam wiosennie !
znajdziesz u mnie różnorodne rękodzieło , możesz także coś sobie zamówić, albo sama zaprojektować coś co byś chciała - a ja to wykonam.
I kolejny mazurek chałowowy :D Nigdy nie jadłam i strasznie żałuję, bo choć kiedyś nie nawidziłam teraz uwielbia chałwę ;P Napewno w przyszłym roku zagości taki i u mnie na stole wielkanocnym ;)
OdpowiedzUsuń