Sernik z jogurtu greckiego
Witajcie!
Dziś sernik bez sera :) Jest leciutki i puszysty. A to wszystko dzięki jogurtom greckim które stanowią bazę sernika. Spód to kruche kakaowe ciasto.
Przepis:
spód:
50 g masła
80 g mąki pszennej
20 g kakao
3 łyżki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
masa "serowa":
800 g jogurtu greckiego
3 łyżki mąki ziemniaczanej
3/4 szklanki cukru
4 jajka
kilka kropel aromatu waniliowego
Masło kroję w kostkę, mieszam z mąką, kakao, cukrem i proszkiem do pieczenia. Zagniatam ciasto. Przygotowuję tortownicę: spód wykładam papierem do pieczenia, nie smaruję niczym boków. Ciasto rozwałkowuję i wykładam na dno tortownicy. Wkładam na chwilę do lodówki.
W tym czasie rozgrzewam piekarnik do temperatury 200 stopni. Piekę spód ok. 10 minut.
Przygotowuję masę serową: jogurt miksuję z mąką i cukrem, stopniowo dodaję po jednym jajku i aromat waniliowy. Na dolną półkę piekarnika wkładam naczynie żaroodporne wypełnione wodą. Przygotowaną masę wylewam na podpieczony spód (może być ciepły) i wkładam do piekarnika najpierw na 15 minut na 175 stopni, później zmniejszam temperaturę do 140 stopni i piekę jeszcze 50 minut.
Po ostygnięciu wkładam ciasto do lodówki na kilka godzin. Smacznego!
Wskazówki:
1. Kakao możecie zastąpić mąką, wtedy uzyskacie klasyczny spód w jasnym kolorze.
2. Do masy serowej możecie dorzucić trochę rodzynek.
Dziś sernik bez sera :) Jest leciutki i puszysty. A to wszystko dzięki jogurtom greckim które stanowią bazę sernika. Spód to kruche kakaowe ciasto.
Przepis:
spód:
50 g masła
80 g mąki pszennej
20 g kakao
3 łyżki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
masa "serowa":
800 g jogurtu greckiego
3 łyżki mąki ziemniaczanej
3/4 szklanki cukru
4 jajka
kilka kropel aromatu waniliowego
Masło kroję w kostkę, mieszam z mąką, kakao, cukrem i proszkiem do pieczenia. Zagniatam ciasto. Przygotowuję tortownicę: spód wykładam papierem do pieczenia, nie smaruję niczym boków. Ciasto rozwałkowuję i wykładam na dno tortownicy. Wkładam na chwilę do lodówki.
W tym czasie rozgrzewam piekarnik do temperatury 200 stopni. Piekę spód ok. 10 minut.
Przygotowuję masę serową: jogurt miksuję z mąką i cukrem, stopniowo dodaję po jednym jajku i aromat waniliowy. Na dolną półkę piekarnika wkładam naczynie żaroodporne wypełnione wodą. Przygotowaną masę wylewam na podpieczony spód (może być ciepły) i wkładam do piekarnika najpierw na 15 minut na 175 stopni, później zmniejszam temperaturę do 140 stopni i piekę jeszcze 50 minut.
Po ostygnięciu wkładam ciasto do lodówki na kilka godzin. Smacznego!
Wskazówki:
1. Kakao możecie zastąpić mąką, wtedy uzyskacie klasyczny spód w jasnym kolorze.
2. Do masy serowej możecie dorzucić trochę rodzynek.
Takie cuda dziś mamy, że sernik bez sera powstaje. :D Wygląda naprawdę pysznie! :)
OdpowiedzUsuńNienawidzę sernika, ale takiego bez sera bym spróbowała. A nóż by mi zasmakował. :D
OdpowiedzUsuńCiekawy pomysł :D Coś innego, ale chętnie bym się skusiła :)
OdpowiedzUsuńświetny sernik! uwielbiam te twarogowe, ale tak apetycznym z jogurtów też bym nie pogardziła :)
OdpowiedzUsuńWygląda pysznie :)
OdpowiedzUsuńSernik jest rewelacyjny, piekę go już drugi raz w tym tygodniu, moje dzieciaki za nim przepadają.
OdpowiedzUsuńBardzo miło mi to czytać :))
Usuń