środa, 16 kwietnia 2014

Szybkie ciasto marchewkowe

Witajcie!
Chyba już wszyscy zauważyli, że marchewka w ciastach to jeden z moich ulubionych składników. Nie bez przyczyny to już trzecia odsłona tego warzywa na moim blogu. Jeżeli jeszcze nie piekliście ciasta marchewkowego, to koniecznie spróbujcie!


Dziś przedstawiam Wam szybkie ciasto marchewkowe, bez kremu, pieczone w keksówce. Ja zabieram je ze sobą na drugie śniadanie na zajęcia :))


Przepis:

2/3 szklanki mąki pszennej
1/3 szklanki płatków owsianych
1/2 szklanki cukru
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka cynamonu
1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
szczypta soli
2 jajka
1/3 szklanki oleju
1 szklanka startej marchewki
1/2 szklanki orzechów włoskich
1/2 szklanki pokrojonego w kostkę ananasa

Rozgrzewam piekarnik do temperatury 175 stopni. W misce mieszam mąkę, płatki, cukier, sodę, proszek i przyprawy. W drugiej misce roztrzepuję jajka z olejem. Łączę zawartość obu misek. Dodaję marchewkę, orzechy i ananasa, mieszam do połączenia składników. Ciasto przekładam do foremki i piekę ok. 45 min w temperaturze 175 stopni z termoobiegiem. Ciasto wyciągam z foremki po ostudzeniu. Smacznego!

Wskazówki:

1. Jeśli ciasto jej zbyt suche, możecie dodać kilka łyżek syropu z ananasów z puszki.

2. Oprócz orzechów włoskich świetnie pasują tu migdały.

10 komentarzy:

  1. Zawsze jak do Ciebie zaglądam robię się mega głodna!! A jestem na diecie! Mam nadzieje, że juz niedługo będę mogła wypróbować Twoje przepisy! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Często robię ciasto marchewkowe, ale w takiej odsłonie jeszcze nie robiłam. :P

    OdpowiedzUsuń
  3. Nie mogę się oprzeć :) Znam już połączenie marchewki z ananasem, jest obłędne :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda pysznie, jeszcze nigdy nie jadłam ciasta marchewkowego. :P

    OdpowiedzUsuń
  5. Z pełnymi ustami pysznego marchewkowca składam serdeczne świąteczne życzenia. Zdrowych, ciepłych wielkanocnych dni Wesołego Alleluja i smacznego jaja

    OdpowiedzUsuń
  6. Zawsze mi się wydawało, że ciasto marchewkowe musi strasznie smakować, ale odkąd się skusiłam na kawałek takiego ciasta mam zupełnie inne zdanie :) Do tej pory wybierałam ciasta czekoladowe, orzechowe itp, ale teraz sięgam częściej po inne, w tym po duńskie :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Odpowiedzi
    1. Bez masla. Jest olej :) Jeśli chcesz możesz zamiast oleju dodać rozpuszczone masło.

      Usuń