piątek, 18 kwietnia 2014

Ciastka żytnio- owsiane z makiem i ananasem

Witajcie!
Zapraszam na ogromne ciasteczka! Piękno tkwi w ich prostocie. Idealnie zastępują "nudne" kanapki na drugie śniadanie i pasują do kawy.



Przepis:
1 szklanka mąki żytniej
1/2 szklanki płatków owsianych
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
1 jajko
mały jogurt naturalny
4 łyżki cukru
1 łyżeczka cynamonu
1 plasterek ananasa
3 łyżki maku
garść orzechów

Rozgrzewam piekarnik do temperatury 200 stopni. W misce mieszam mąkę, płatki owsiane, proszek, sól, cukier, cynamon. W drugiej misce mieszam jajko, jogurt. Mieszam zawartość obu misek. Na koniec dodaję ananasa pokrojonego w drobną kostkę, mak i orzechy. Ciasto nakładam łyżką na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i formuję dowolny kształt. Piekę 20 minut.

Wskazówki:

1. Ciasto jest lepkie, dlatego najlepiej nakładać je łyżką.

2. Ja zrobiłam ogromne ciastka śniadaniowe, ale równie dobrze możecie zrobić mniejsze. Pamiętajcie o krótszym czasie pieczenia.

4 komentarze:

  1. Ciasteczka wyglądają pysznie. :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciekawy pomysł na śniadanie. :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetny sposób na przekąskę w trakcie zabieganego dnia na uczelni! Na pewno spróbujemy :)
    Pozdrawiamy.

    OdpowiedzUsuń