piątek, 24 stycznia 2014

Placuszki bananowe bez cukru i bez tłuszczu

Witajcie!
Mój maraton z nauką pediatrii trwa, nie mam czasu na pieczenie, choć pomysłów jest strasznie dużo. Za oknem piękna, zimowa pogoda, a ja przez cały tydzień nie wychylam się znad książek.


W ramach krótkiej i smacznej przerwy zrobiłam placuszki bananowe. Są świetne, bo nie zawierają cukru, szybko się je przygotowuje i obłędnie smakują! Koniecznie podawane na ciepło!


Przepis (ok. 8 małych szt):
3/4 szklanki mąki pszennej
1 jajko
1 łyżka miodu
1 łyżeczka cynamonu
1/2-3/4 szklanki mleka
1 banan

Wszystkie składniki, poza bananem mieszam w misce. Konsystencja ciasta powinna być podobna do gęstej śmietany. Jeśli jest za rzadka- dosypuję mąki, jeśli za gęsta- dolewam mleka. Na koniec wrzucam pokrojonego w plasterki banana.
Rozgrzewam patelnię teflonową, nakładam ciasto łyżką. Po chwili obracam na drugą stronę. Gotowe placuszki polewam miodem i posypuję domową granolą :)

Wskazówki:

1. Placuszki będą świetnie smakować z dżemem i bitą śmietaną :)

2. Miód możecie zastąpić cukrem, stewią albo syropem z agawy.

Smacznego!

niedziela, 19 stycznia 2014

Drożdżowe rogaliki z dżemem z czarnej porzeczki

Witajcie! Dziś zapraszam na drożdżowe rogaliki z dżemem z czarnej porzeczki! :) 

Jednym z moich największych marzeń było, aby w niedzielne poranki moje mieszkanie pachniało ciastem drożdżowym. To jeden z moich ulubionych zapachów, kojarzy mi się z beztroskim dzieciństwem i jeszcze ciepłymi rogalikami (co ciekawe drugim zapachem mojego dzieciństwa jest zapach talku ze szpitalnych rękawiczek na rękach mojej mamy). 

Największą radością w robieniu ciasta drożdżowego jest obserwowanie jak z małego ciasta rośnie ogromny, puszysty rogalik, a później jak staje się złocisty w piekarniku :)) Zachęcam Was do spróbowaniu tych rogalików! Są przepyszne!




Przepis: (16 szt)
4 szklanki mąki
8 łyżek cukru
4 łyżki roztopionego masła
1 szklanka mleka
30g świeżych drożdży (lub 2 opakowania suszonych)
3 jajka (2 do ciasta, jedno do posmarowania rogalików)
szczypta soli
dżem porzeczkowy

Do garnuszka wrzucam drożdże, zalewam je 1/2 szklanki letniego mleka, dodaję łyżkę cukru i łyżkę mąki- tak przygotowany rozczyn zostawiam w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na ok 15 min.

W misce mieszam pozostałe składniki (mąka, cukier, masło, 2 jajka, sól). Zagniatam ciasto. Mleko dodaję na końcu regulując nim gęstość. Jeśli ciasto jest zbyt suche dolewam mleka, a jeśli zbyt rzadkie dosypuję mąki. Wyrabiam ok 10 minut. Gotowe ciasto odkładam do wyrośnięcia w cieple miejsce, przykrywam je szmatką aby nie wyschło.

Po ok. 1 godzinie dzielę ciasto na dwie części. Każdą z nich rozwałkowuję na okrąg i kroję na 8 części (jak pizzę). Na środek każdego kawałka nakładam łyżeczkę dżemu i zawijam rogaliki. Układam je na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem w dość dużej odległości od siebie. 

Rogaliki smaruję jajkiem i odstawiam do wyrośnięcia na ok. 30minut. Po tym czasie piekę je 15 minut w temp 180 stopni, najlepiej w piekarniku z termoobiegiem.

Wskazówki:

1. Ciasto drożdżowe lubi ciepło rąk, dlatego im dłużej wyrabiane, tym lepsze.

2. W zimie jedynym ciepłym miejscem w moim mieszkaniu jest piekarnik który lekko nagrzewam (do max 35 stopni) i wkładam tam ciasto do wyrośnięcia.

Smacznego!

sobota, 18 stycznia 2014

Zupa koperkowa z ryżem

Witajcie!
Zima w końcu przyszła, za oknem zrobiło się biało. Szkoda, że tak późno, przydałoby się trochę śniegu na święta.
Gdy wracam do domu z takich mrozów najlepszą rzeczą jest ciepła zupa. Koperkowa to jedna z moich ulubionych :)



Przepis:
pęczek koperku
1/3 cebuli
1 marchewka
1 pietruszka
1 plasterek selera
2 małe ziemniaki
4 łyżki ryżu
1 litr bulionu
1 łyżka śmietany
1 ząbek czosnku
2 ziarenka ziela angielskiego
1 liść laurowy
sól, pieprz do smaku

Cebulkę siekam w kostkę i szklę na patelni aż lekko zbrązowieje. W tym czasie kroję wszystkie warzywa w kostkę, wrzucam do garnka i zalewam bulionem. Wszystko gotuję ok. 20 min. W tym czasie dodaję przyprawy i ryż. Pod koniec gotowania dodaję śmietanę. 

Smacznego!

Wskazówki:
1. Aby śmietana się nie zważyła należy ją "zahartować". Łyżkę śmietany przelewam do kubeczka, dolewam trochę wody z kranu i mieszam. Następnie dolewam po 1 łyżce gorącej zupy, aż śmietana stanie się ciepła. Wtedy dopiero wlewam ją do zupy.

2. Jeśli bulion nie jest na bazie mięsa zupę możecie przechowywać 3 dni w lodówce.

Smacznego!

czwartek, 16 stycznia 2014

Ciasteczka kakaowo- owsiane bez pieczenia

Witajcie!
Ostatnio mam niewiele wolnego czasu, bo uczę się do egzaminu z pediatrii. Mam dużo planów kulinarnych na ferie, a obecnie ograniczam się do rzeczy szybkich i łatwych. Dziś zapraszam na ciasteczka kakaowo-owsiane bez pieczenia. Są bardzo smaczne i idealnie pasują do kawy. Przygotowanie ich jest dziecinnie proste :)




Przepis:
1/2 kostki masła (100g)
1/2-3/4 szklanki cukru
1 szklanka płatków owsianych
3 łyżki kakao

Masło rozpuszczam w garnku, dodaję cukier i kakao. Wszystko mieszam lekko podgrzewając, aż do połączenia składników. Do jeszcze ciepłej masy dosypuję płatki owsiane i mieszam. Gotową "papkę" wykładam łyżką na papier do pieczenia i formuję na kształt ciasteczek. Odstawiam do zastygnięcia, najlepiej do lodówki na min godzinę.

Wskazówki:
1. Możecie dodać trochę rodzynek. Świetnie pasują do tych ciasteczek.

2. Na wielu stronach polecają wykorzystać płatki owsiane błyskawiczne. Ja użyłam górskich i wyszły bardzo dobrze.

3. Część masła możecie zastąpić masłem orzechowym.

Smacznego!

sobota, 11 stycznia 2014

Domowa granola migdałowa z suszonymi śliwkami

Witajcie!
Jeśli lubicie słodkie i zdrowe śniadania zawierające płatki owsiane, to zachęcam was do przygotowania domowej granoli. Już od dłuższego czasu nie kupuję płatków czy sklepowego musli. Pełno w nich cukru i sztucznych dodatków. Zamiast tego sama przygotowuję granolę, w różnych wariantach, w zależności od tego co mam akurat w kuchni. Świetnie smakuje w połączeniu z jogurtem naturalnym i mlekiem.



Przepis:
1,5 szklanki płatków owsianych górskich
1 łyżeczka cynamonu
4 łyżki miodu
1 szklanka płatków migdałów
1 szklanka suszonych śliwek

W misce mieszam wszystkie składniki, poza suszonymi śliwkami. Trzeba to zrobić dokładnie, aby miód pokrył większość płatków. Przesypuję gotową mieszankę do naczynia żaroodpornego i zapiekam w temp 200 stopni, około 30 min. Co 10 minut mieszam granolę. Na ostatnie 10 minut dodaję suszone śliwki pokrojone na mniejsze kawałki. Po zakończeniu pieczenia wyciągam granolę i zostawiam do ostygnięcia.

Wskazówki:

1. Ilość miodu zależy od waszych preferencji, jeśli wolicie bardziej słodką granolę, dodajcie go więcej.

2. Zamiast miodu możecie użyć syropu z agawy lub syropu klonowego. 

3. Suszone śliwki dodajcie na końcu, jeśli będą zapiekane od początku staną się twarde jak kamień.

Smacznego!

czwartek, 9 stycznia 2014

Muffiny jabłkowe

Witajcie! Dziś zapraszam na muffiny z kawałkami jabłek. Są świetne na szybkie śniadanie i niespodziewaną wizytę znajomych. Ostatnio staram się odchudzać moje wypieki i zmniejszyłam ilość oleju. Trochę obawiałam się, ze będą suche, ale niepotrzebnie. Dodatek jogurtu naturalnego sprawia, że są miękkie i smaczne nawet następnego dnia.



Przepis: 
1,5 szklanki mąki pszennej 
2 łyżeczki proszku do pieczenia 
1/2 łyżeczki cynamonu 
1/2-3/4 szklanki cukru 

2 jajka 
1/2 szklanki gęstego jogurtu naturalnego 
1/4 szklanki mleka 
1/4 szklanki oleju 
1 jabłko 

Włączam piekarnik, aby się nagrzewał- temp 180 stopni. W misce mieszam suche składniki. W drugiej misce mieszam mokre składniki. Jabłko obieram i kroję w kostkę. Mieszam wszystko. Ciasto nakładam do foremki na muffiny wyłożonej papilotkami. Piekę ok. 25min. 

Wskazówki: 

1. Jeśli lubicie cynamon, dodajcie go więcej. Ja tym razem nie chciałam aby za bardzo zdominował smak.

Smacznego!

niedziela, 5 stycznia 2014

Dietetyczny krem z brokuła i szpinaku

Witajcie!
Czy u was też zapowiada się pracowity styczeń? U mnie ostatnia zimowa sesja, nowe postanowienia, dużo ćwiczeń i mało złego jedzenia. Wybaczcie więc, że będą się pojawiać głównie dietetyczne przepisy. Od razu zaznaczam, ze nie jestem na diecie. Po prostu jem zdrowo, bo zauważyłam, ze lekkie jedzenie + ćwiczenia to przepis na idealne samopoczucie.
Ten krem z brokuła i szpinaku jest przepyszny, lekki i wygląda cudownie wiosennie. Kiedy brak zielonego za oknem trzeba zwiększyć jego ilość na talerzu :)) Zapraszam!


Przepis: (trzy porcje)
1 brokuł
1 ziemniak 
1/2 cebuli
garść szpinaku
pół litra bulionu
1 łyżeczka oleju 
1-2 ząbki czosnku
pieprz ziołowy
2 łyżki słonecznika
oliwa z oliwek - opcjonalnie do polania przed podaniem

W garnku podgrzewam bulion. Cebulę kroję w kostkę i lekko podsmażam na patelni. Wrzucam do bulionu razem z brokułem podzielonym na małe kawałki. Ziemniaka obieram, kroję w kostkę i lekko podsmażam na patelni. Gdy ziemniak się przybrązowi wrzucam go do bulionu. Wszystko gotuję ok 15 min, dodając w międzyczasie szpinak, zmiażdżony czosnek i przyprawy,a następnie blenduję. Krem podaję z oliwą z oliwek i słonecznikiem.

Wskazówki:

1. Możecie zrobić wersję bez szpinaku- jest również bardzo dobra.

2. Możecie dodać jogurt naturalny aby trochę zabielić zupę i złagodzić smak.

Smacznego!

czwartek, 2 stycznia 2014

Sałatka z ananasem

Witajcie w Nowym Roku 2014! Życzę Wam, aby był on wyjątkowy i lepszy niż ubiegły. Odkrywajcie nowe smaki, dzielcie się nimi z innymi i czerpcie radość z gotowania!
Ten rok otwieram sałatką! Jest szybka i łatwa w przygotowaniu, znika ze stołu natychmiastowo.



Przepis:
1 opakowanie płatków migdałów
1 puszka ananasa
1 puszka kukurydzy
1 łyżka majonezu
1 łyżka jogurtu naturalnego

Płatki migdałów prażę na patelni aż lekko zbrązowieją. Ananasa kroję w kostkę wielkości ziaren kukurydzy. Mieszam razem wszystkie składniki i podaję!

Smacznego!

Wskazówki:

1. Warto zrobić podwójną porcję sałatki, bo z podanych składników wychodzi mała miska.

2. Możecie dodać sól i pieprz do smaku, ale uważam, że nie ma takiej potrzeby.