niedziela, 15 grudnia 2013

Czekoladowe muffiny Nigelli

Witajcie! :) Zapraszam dziś na klasyczne, czekoladowe muffiny. To od nich zaczęła się moja przygoda z pieczeniem. Pierwszy raz zrobiłam je 5 lat temu i co jakiś czas wracam do nich. Jeśli nie zachwiejecie proporcji zapewniam Was, że wyjdą idealnie!



Przepis: (na 12 muffinów):

1 i 3/4 szklanki mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
2 łyżki kakao
1/2-3/4 szklanki cukru 
3/4 szklanki kefiru + 1/4 szklanki mleka (lub 1 szklanka mleka)
1/3 szklanki oleju
1 jajko
3/4 szklanki posiekanej czekolady
kilka kropel aromatu waniliowego
opcjonalnie: cukier puder do posypania

Piekarnik nastawiam na temp. 200 stopni. W czasie gdy się nagrzewa przygotowuję ciasto. W misce mieszam suche składniki. W drugiej misce mieszam mokre składniki. Mieszam zawartość obu misek do połączenia się składników. Ciasto przekładam do formy na muffiny i piekę 20-25 min.

Wskazówki:

1. Nie mieszajcie długo ciasta i nie przejmujcie się grudkami- są tutaj mile widziane.

2. Włączcie opcję pieczenia od góry i dołu bez termoobiegu. Wyjdą wtedy równe.

Smacznego!!


2 komentarze:

  1. Czekoladowe muffiny zawsze poprawiają mi humor :) Pięknie wyrosły!

    OdpowiedzUsuń