wtorek, 31 grudnia 2013

Strudel z jabłkami BEZ CUKRU

Witajcie! W moim rodzinnym domu tradycyjnym ciastem był strudel. Zawsze zastanawiałam skąd się on wziął na Podkarpaciu, przecież to typowo austriacka kuchnia. Pewnie nigdy się tego nie dowiem. Kiedyś robiła je moja babcia, teraz moja mama i ja. Jest dość szybki w przygotowaniu, ale wymaga podstawowych umiejętności obchodzenia się z ciastem. Nie bójcie się go jednak zrobić, bo czasem w kuchni ryzyko się opłaca. Tak jest w tym przypadku. Dodatkową zaletą jest brak cukru, więc nawet osoby dbające o linię moją sobie pozwolić na mały kawałek bez wyrzutów sumienia.




Przepis (na 2 sztuki):

ciasto:
250g mąki
1 jajko
szczypta soli
1 łyżka stopionego masła
1 łyżka octu
100ml mleka

nadzienie:
1,5 kg jabłek
1/2 szklanki rodzynek
cynamon
pół kostki masła (ok. 100 g)
bułka tarta

Z podanych składników zagniatam ciasto. Początkowo jest ono lepkie, ale w trakcie wyrabiania unormalizuje się. Ciasto dzielę na dwie części, zagniatam kulki, smaruję je olejem, aby nie wyschły i wkładam do lodówki na  30 min. W tym czasie przygotowuję jabłka: obieram je i kroję w cienkie plasterki. Do jabłek dodaję cynamon.
Ciasto wyciągam z lodówki i rozwałkowuję na posypanej mąką stolnicy na bardzo cienki prostokąt (ciasto powinno być niemal przeźroczyste). Prostokąt smaruję roztopionym masłem, posypuję bułką tartą i wykładam połowę przygotowanych wcześniej jabłek. Zawijam strudel podobnie jak roladę. Końce sklejam, aby jabłka nie wypadły. Gotowy delikatnie przekładam na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Tak samo zawijam drugi strudel. Wierzch smaruję pozostałym masłem i wkładam do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 stopni na 30 minut.

Smacznego!

Wskazówki:

1. Do jabłek możecie też dodać kawałki śliwek.

2. Jeżeli chcecie możecie posypać strudle po wierzchu cukrem.

4 komentarze:

  1. Uwielbiam go na ciepło z lodami <3
    Szczęśliwego Nowego Roku !

    OdpowiedzUsuń
  2. Wspaniały deser w zdrowej odsłonie. Z lodami albo bitą śmietaną smakuje najlepiej! I oczywiście kawą do tego.
    Szczęśliwego Nowego Roku. :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetny pomysł na nieco zdrowszy, ale nadal przepyszny deser ;)
    Wszystkiego dobrego w Nowym Roku! Dużo uśmiechu, pozytywnych myśli i zdrówka przede wszystkim :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo fajnie wygląda, super cienutki a mnóstwo jabłek - takie ciacha z jabłkami lubię najbardziej :D

    OdpowiedzUsuń