czwartek, 12 grudnia 2013

Muffiny bananowe z orzeszkami ziemnymi

Witajcie!
Cieszę się, że już niedługo święta. To daje dużo możliwości do gotowania i pieczenia. Mam jak zwykle dużo pomysłów i mało czasu na ich realizację. Na szczęście w tym roku moja ostatnia sesja zimowa, więc liczę na to, że każde kolejne święta będą wolne od nauki.
Dziś zapraszam na szybkie muffiny. Czasem jest tak, że do pieczenia natchnie mnie jeden składnik, a wtedy cały przepis buduję wokół niego. Tak właśnie było z orzeszkami ziemnymi. Z nich moje myśli przeskoczyły na ostatnie 2 banany i pomysł gotowy! :)


Przepis:(na 6 sztuk)

3/4 szklanki mąki
3/4 łyżeczki sody
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżki brązowego cukru
1/3 szklanki oleju
1/3 szklanki mleka
1 jajko
1,5 banana
garść orzeszków ziemnych (u mnie solone)

Piekarnik nastawiam na 180 stopni. W czasie gdy się nagrzewa przygotowuję ciasto. W misce mieszam za pomocą łyżki suche składniki. W drugiej misce mieszam mokre składniki. Banana miażdżę widelcem i dodaję do mokrych składników. Mieszam zawartość obu misek. Ciasto nakładam do foremki na muffiny. Piekę ok. 25 min.

Wskazówki:

1. Orzeszki mogą być również niesolone. 

2. Im bardziej dojrzałe banany tym lepiej. Możecie wykorzystać te prawie czarne, których nikt już nie chce jeść :)

Smacznego!

3 komentarze:

  1. Banan i orzechy to super duet :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo fajna foremka <3 ależ ja Ci zazdroszczę!! dziękuję za wpis do babskiego wieczoru ;)) o ile się nie mylę to już kolejny ;)))

    OdpowiedzUsuń