Pani Walewska
Witacie! Pani Walewska to ciasto perfekcyjne. Słodka, chrupiąca beza, kremowy budyń i kwaskowaty dżem porzeczkowy to wspaniałe trio. Muszę przyznać, że bałam się tego przepisu, chyba z rok się zbierałam zanim je upiekłam. Wydawało mi się, że jest trudne i pracochłonne. Mile się zaskoczyłam, bo jest dość proste w przygotowaniu i choć to moja pierwsza w życiu beza, to wyszła idealna.
Przepis pochodzi z niezawodnej Kwestii Smaku
Przepis:
Ciasto kruche:
2 szklanki mąki
1/3 szklanki cukru
1 opakowanie cukru waniliowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
4 żółtka
200g masła
dżem porzeczkowy
Beza:
4 białka
1 i 3/4 szklanki cukru pudru
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1/2 szklanki orzechów włoskich
Masa budyniowa:
1/2 litra mleka
2 łyżki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 żółtka
1 opakowanie cukru waniliowego
1 kostka masła (u mnie 200g)
Z podanych składników zagniatam ciasto kruche. Dzielę je na dwie części i każą z nich rozwałkowuję na prostokąt i kładę na blachy do pieczenia (u mnie 29 x 36). Wierzch smaruję dżemem porzeczkowym. Ciasta wkładam do nagrzanego do 175 stopni piekarnika na 15 minut. W tym czasie przygotowuję bezę. Białka ubijam na sztywno stopniowo dodając cukier i mąkę. Gdy ciasta się podpieką wykładam na nie masę bezową, posypuję posiekanymi orzechami i zapiekam kolejne 15 min w temperaturze 150 stopni z termoobiegiem.
Ciasta wyjmuję i studzę. Przygotowuję budyń. W garnuszku mieszam pół szklanki mleka z mąką pszenną, ziemniaczaną i żółtkami. Pozostałe mleko zagotowuję. Po zagotowaniu dodaję mleko z mąkami i żółtkami i energicznie mieszam, aż masa zgęstnieje. Po ostudzeniu dodaję kostkę masła i miksuję aż masa będzie gładka.
Na jedno z ciast wykładam masę budyniową i przykrywam je drugim i wkładam na kilka godzin do lodówki.
Wskazówki:
1. Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Smacznego!
Przepis pochodzi z niezawodnej Kwestii Smaku
Przepis:
Ciasto kruche:
2 szklanki mąki
1/3 szklanki cukru
1 opakowanie cukru waniliowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
4 żółtka
200g masła
dżem porzeczkowy
Beza:
4 białka
1 i 3/4 szklanki cukru pudru
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1/2 szklanki orzechów włoskich
Masa budyniowa:
1/2 litra mleka
2 łyżki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 żółtka
1 opakowanie cukru waniliowego
1 kostka masła (u mnie 200g)
Z podanych składników zagniatam ciasto kruche. Dzielę je na dwie części i każą z nich rozwałkowuję na prostokąt i kładę na blachy do pieczenia (u mnie 29 x 36). Wierzch smaruję dżemem porzeczkowym. Ciasta wkładam do nagrzanego do 175 stopni piekarnika na 15 minut. W tym czasie przygotowuję bezę. Białka ubijam na sztywno stopniowo dodając cukier i mąkę. Gdy ciasta się podpieką wykładam na nie masę bezową, posypuję posiekanymi orzechami i zapiekam kolejne 15 min w temperaturze 150 stopni z termoobiegiem.
Ciasta wyjmuję i studzę. Przygotowuję budyń. W garnuszku mieszam pół szklanki mleka z mąką pszenną, ziemniaczaną i żółtkami. Pozostałe mleko zagotowuję. Po zagotowaniu dodaję mleko z mąkami i żółtkami i energicznie mieszam, aż masa zgęstnieje. Po ostudzeniu dodaję kostkę masła i miksuję aż masa będzie gładka.
Na jedno z ciast wykładam masę budyniową i przykrywam je drugim i wkładam na kilka godzin do lodówki.
Wskazówki:
1. Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Smacznego!
Przekonałaś mnie. Ja też boję się piec tego typu ciasta, ale skoro twierdzisz że jest łatwe w przygotowaniu i pyszne, to na pewno się skuszę :) Tym bardziej, że zbliża się Sylwester! :)
OdpowiedzUsuń