sobota, 7 grudnia 2013

Makaron ze szpinakiem

Witacie!
Przedstawiam Wam mój "obiad awaryjny". Zawsze gdy brakuje mi pomysłów na to co zjeść szpinak jest wyborem numer 1 :) Pamiętajcie, że makaron jest najzdrowszy gdy wybieramy ten pełnoziarnisty i uważamy, żeby go nie przegotować.



Przepis:
1,5 szklanki surowego makaronu (u mnie pełnoziarnisty)
250g mrożonego szpinaku
100g sera feta
1/2 łyżeczki masła lub oleju
3 ząbki czosnku lub 3/4 łyżeczki czosnku w proszku
1 płaska łyżeczka soli
pieprz

Makaron gotuję zgodnie z przepisem na opakowaniu, tak aby był al dente. Na patelni rozpuszczam masło, dodaję wyciśnięty czosnek i smażę krótką chwilę. Następnie dodaję mrożony szpinak i podgrzewam wszystko aż się rozpuści. Na koniec dodaję pokruszony ser feta i mieszam, do połączenia składników. Podaję makaron z sosem posypany serem fetą i świeżo zmielonym pieprzem.

Wskazówki:
1. Świeży szpinak jest jeszcze smaczniejszy. Wystarczy go dobrze umyć, posiekać i podgrzewać na patelni aż zwiędnie.

2. Ilość czosnku dozujcie według własnego uznania.

Smacznego!

4 komentarze:

  1. ja też się ratuję sosem szpinakowym ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja tak uwielbiam szybką zupę szpinakową :)
    www.basinepichcenie.blox.pl

    OdpowiedzUsuń
  3. Klasycznie, prosto, pysznie.

    OdpowiedzUsuń
  4. Świetny przepis. Dodaj go do światecznego konkursu i wygraj zapas przypraw na dłuuuugi czas.

    Dodatkowo uzyskasz cenne, kulinarne doświadczenie do swojego portfolio.

    www.nps-mix.pl/konkurs

    Nagrody:

    www.najlepszeprzyprawyswiata.pl

    Zapraszam :)

    OdpowiedzUsuń