czwartek, 24 lipca 2014

Ciasto drożdżowe z owocami i kruszonką

Witajcie!
Rzadko piekę coś więcej niż kilka razy. Jest tyle przepisów i ciast których nie robiłam, że szkoda mi tracić czas na coś co już znam. W tym przypadku jest inaczej. Odkąd odkryłam ten przepis parę lat temu wykorzystuje go co najmniej kilka razy w roku, a szczególnie w sezonie śliwkowym.


Ciasto jest lekko słodkie i doskonale łączy się z kwaśnymi owocami. Słodka kruszonka na górze jest wspaniałym dodatkiem, który nadaje ciastu charakteru. Dodatkowo mamy lekko wyczuwalną nutę cytryny i wanilii, które dopełniają smak, dzięki czemu jest on wyjątkowy. Zapach jaki się unosi w domu podczas pieczenia jest niesamowity! Żadne zapachowe świeczki, czy olejki nie są go w stanie zastąpić :)


Przepis:
(inspiracja Moje wypieki)

zaczyn: 
30 g  świeżych drożdży
1/2 szklanki letniego mleka 
1/2 szklanki mąki pszennej 
1/4 łyżeczki cukru 

ciasto: 
1/2 szklanki letniego mleka 
1/2 szklanki cukru
kilka kropel aromatu waniliowego 
otarta skórka z połowy cytryny lub pomarańczy 
szczypta soli 
60 g rozpuszczonego masła 
1 jajko
1 żółtko
2 i 3/4 szklanki mąki pszennej 
śliwki (ok 12szt)
garść agrestoporzeczki 

kruszonka: 
150 g mąki pszennej
80 g cukru 
1 opakowanie cukru waniliowego
100 g roztopionego masła 
1/2 łyżeczki cynamonu

Przygotowuję zaczyn: w wysokim naczyniu łączę wszystkie składniki, mieszam do uzyskania jednolitej masy i odkładam w ciepłe miejsce na ok. 15 min.

Pozostałe składniki na ciasto wrzucam do jednej dużej miski, na końcu dodaję wyrośnięty zaczyn i ugniatam ciasto. Jeśli za bardzo się klei dodaję więcej mąki, jeśli jest za suche dodaję mleko.
Tak przygotowane ciasto odkładam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 1h.

Przygotowuję kruszonkę: wszystkie składniki mieszam razem do uzyskania konsystencji piasku. Do czasu kiedy będę ją używać wkładam do lodówki. Śliwki kroję na połówki i usuwam z nich pestki.

Prostokątną formę do pieczenia wykładam papierem. Piekarnik nagrzewam do temperatury 180 stopni. Ciasto przekładam do formy i równomiernie rozmieszczam. Na wierzch układam śliwki i agrestoporzeczkę. Całość pozostawiam do wyrośnięcia na ok. 30 min-1 h. Przed pieczeniem posypuję ciasto kruszonką. Piekę ok 40-45 min w piekarniku z termoobiegiem. Po upieczeniu studzę powoli.

Wskazówki:

1. Śliwki układam skórką do dołu, wtedy sok wypływający z nich podczas pieczenia nie uszkodzi ciasta.


12 komentarzy:

  1. Prezentuje się bardzo smakowicie! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wspaniałe ciasto. Uwielbiam zapach drożdży i maślanej kruszonki. A do tego pieczone śliwki. No niesamowite, az zgłodniałam ;D

    OdpowiedzUsuń
  3. Moja mama robi bardzo podobne, ze śliwkami! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Mmm, musi smakować bajecznie :)
    A ten zapach, już go sobie wyobrażam... Uwielbiam :)

    OdpowiedzUsuń
  5. prezentuje się bombowo! ze szklanką kakao.. mniaa :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Taaak, drożdżowe z kwaśnymi owocami jest zdecydowanie najlepsze na tę porę roku.

    OdpowiedzUsuń
  7. Zastanawiam się czy ciasto by mi wyszło... Robię tylko muffiny i babki z obawy, że ciasto mi nie wyjdzie... Chyba jestem zbyt strachliwa :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Hej! Do odważnych świat należy! Ciasto drożdżowe może nie jest super proste, ale jeśli się przestrzega podstawowych zasad (świeże drożdże, ciepło, ale nie za ciepło) to wychodzi wspaniałe!

      Usuń