Dwukolorowy sernik na zimno z truskawkami i borówkami
Witajcie!
W końcu mamy wakacyjną pogodę! Z tej okazji zapraszam na sernik na zimno z trzech rodzajów sera- białego twarogu, mascarpone i serków homogenizowanych. Dzięki temu połączeniu uzyskałam delikatny smak. Sernik jest leciutki i nie za słodki. Myślę, że spodoba się wszystkim wielbicielom letnich deserów!
Przepis:
250 g białego twarogu
250 g mascarpone
600 g serka homogenizowanego o smaku waniliowym
6 łyżek żelatyny
1 opakowanie galaretki truskawkowej
1 opakowanie biszkoptów
2 szklanki truskawek
garść borówek
Ser biały wrzucam do miksera lub mielę dwukrotnie na gładką masę. Dodaję mascarpone i serki homogenizowane i mieszam razem do uzyskania gładkiej masy. Odkładam połowę masy na bok, do pozostałej połowy dodaję 1 szklankę truskawek i miksuję na gładką masę. Żelatynę rozpuszczam w 6 łyżkach gorącej wody. Połowę żelatyny dodaję do masy truskawkowej, a pozostałą część do masy serowej. Mieszam dokładnie każdą masę.
Przygotowuję tortownicę. Spód wykładam papierem do pieczenia, boki pozostawiam nie osłonięte. Na dnie układam biszkopty i zalewam je białą masą. Odstawiam całość do lodówki na 20 min. Po tym czasie delikatnie wlewam masę truskawkową. Odstawiam do lodówki na ok. 2h.
Galaretkę rozpuszczam w 250 ml gorącej wody (polowa ilości z przepisu na opakowaniu). Na wierzch sernika wykładam pozostałe truskawki i borówki, zalewam letnią galaretką i pozostawiam do stężenia.
Smacznego!
Wskazówki:
1. Możecie zrobić tylko jedną masę, mi szczególnie smakowała klasyczna serowa.
2. Zamiast truskawek i borówek możecie użyć innych owoców, ale pamiętajcie, że niektóre nie nadają się do zalewania galaretką (np. kiwi).
W końcu mamy wakacyjną pogodę! Z tej okazji zapraszam na sernik na zimno z trzech rodzajów sera- białego twarogu, mascarpone i serków homogenizowanych. Dzięki temu połączeniu uzyskałam delikatny smak. Sernik jest leciutki i nie za słodki. Myślę, że spodoba się wszystkim wielbicielom letnich deserów!
Przepis:
250 g białego twarogu
250 g mascarpone
600 g serka homogenizowanego o smaku waniliowym
6 łyżek żelatyny
1 opakowanie galaretki truskawkowej
1 opakowanie biszkoptów
2 szklanki truskawek
garść borówek
Ser biały wrzucam do miksera lub mielę dwukrotnie na gładką masę. Dodaję mascarpone i serki homogenizowane i mieszam razem do uzyskania gładkiej masy. Odkładam połowę masy na bok, do pozostałej połowy dodaję 1 szklankę truskawek i miksuję na gładką masę. Żelatynę rozpuszczam w 6 łyżkach gorącej wody. Połowę żelatyny dodaję do masy truskawkowej, a pozostałą część do masy serowej. Mieszam dokładnie każdą masę.
Przygotowuję tortownicę. Spód wykładam papierem do pieczenia, boki pozostawiam nie osłonięte. Na dnie układam biszkopty i zalewam je białą masą. Odstawiam całość do lodówki na 20 min. Po tym czasie delikatnie wlewam masę truskawkową. Odstawiam do lodówki na ok. 2h.
Galaretkę rozpuszczam w 250 ml gorącej wody (polowa ilości z przepisu na opakowaniu). Na wierzch sernika wykładam pozostałe truskawki i borówki, zalewam letnią galaretką i pozostawiam do stężenia.
Smacznego!
Wskazówki:
1. Możecie zrobić tylko jedną masę, mi szczególnie smakowała klasyczna serowa.
2. Zamiast truskawek i borówek możecie użyć innych owoców, ale pamiętajcie, że niektóre nie nadają się do zalewania galaretką (np. kiwi).
Piękny serniczek, idealny na upały :)
OdpowiedzUsuńNigdy nie byłam miłośniczką serników na zimno, ale ten tak wspaniale wygląda, że bardzo chętnie bym się skusiła :D
OdpowiedzUsuńŚlicznie wygląda. Takie pastelowe kolorki wyszły i aż zachęcają do jedzenia :)
OdpowiedzUsuńpychota.. serniki owocowe najlepsze! No dooobra.. nie zaszkodzi im odrobina czekolady :D
OdpowiedzUsuńaaaaaaaa.... już mam pomysł na szybkie ciacho :)) ale narobiłaś mi smaka! wygląda pyyysznie :)
OdpowiedzUsuńJeśli w połowie jest tak pyszny jak piękny to ho ho :)
OdpowiedzUsuńWygląda niesamowicie... <3
OdpowiedzUsuńCudowny sernik...
OdpowiedzUsuń