wtorek, 15 lipca 2014

Mielone kotleciki z indyka z pietruszką i pieczarkami

Witajcie!
Dzisiejszy post spodoba się na pewno wszystkim mięsożercom :) Robiąc ostatnio wegetariańskie kotleciki z ciecierzycy nie mogłam zapomnieć o tych którzy bez kawałka mięsa nie wyobrażają sobie obiadu. Dlatego też powstały kotleciki mielone z indyka z dodatkiem pieczarek i pietruszki. 


Przepis: 


(ok. 12 szt)
400 g mielonego mięsa z indyka
300 g pieczarek
1 cebula
1 bułka namoczona w mleku (u mnie grahamka)
1 jajko
natka pietruszki
sól
pieprz
gałka muszkatołowa
majeranek
olej do smażenia
bułka tarta

Cebulę kroję w drobną kosteczkę i szklę z dodatkiem oleju na patelni. Gdy jest miękka przekładam ją na bok, a na patelnię wrzucam pokrojone w półplasterki pieczarki. Smażę aż puszczą wodę i zmniejszą się przynajmniej o połowę. W misce mieszam mięso, bułkę, jajko, przyprawy, posiekaną pietruszkę, cebulę i pieczarki. Z powstałej masy formuję kotleciki, obtaczam w bułce tartej i smażę kilka minut na każdej stronie. Po usmażeniu kładę je na papierze, aby odsączyć nadmiar oleju. Podaję z młodymi ziemniakami i mizerią! Smacznego

Wskazówki:

1. W wersji light możecie kotleciki ułożyć na blaszce do pieczenia pokrytej papierem i piec ok. 15 minut w temp 180 stopni z termoobiegiem. Zapewniam, ze wychodzą równie smaczne, tylko bez chrupiące skórki :)



Zapraszam też na wersję wege: 


8 komentarzy:

  1. ooo.. osobiście na talerzy wymieszałabym oba rodzaje kotlecików, bo oba to moje smaki! :)
    mniaaam!

    OdpowiedzUsuń
  2. Mery, oj Mery! - same pyszności u Ciebie! :) w takim razie w moim niezbędniku powinny się znaleźć jeszcze Twoje kotleciki! :))

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam kotleciki z indyka :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Mielone mięso indycze jest super, Twoja wersja bardzo mi odpowiada, trochę mniej dziecięciu (nie jada pieczarek) ale przecież można zrobić w wersji z nimi i bez nich i wszyscy będą zadowoleni :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Dobry pomysł na obiad. :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Jaki fajny pomysł na obiad!

    OdpowiedzUsuń