sobota, 12 lipca 2014

Dietetyczne kotleciki z ciecierzycy

Witajcie!
Dziś podaję na obiad dietetyczne wegetariańskie kotleciki z ciecierzycy. Przyznam Wam, że sama byłam zaskoczona jak dobre mi wyszły. Ciecierzycę uwielbiam od dawna, dodaję ją do sałatek, robię hummus, czy zupy. Tym razem postanowiłam użyć jej w zastępstwie dla mięsa. Jestem pewna, że ten obiad przypadnie do gustu nie tylko fanom wegetariańskich potraw, ale też zwolennikom mięsnych obiadów. Czasem warto spróbować czegoś nowego. Ten przepis wchodzi już na stałe do mojego menu!



Przepis 

(6 sztuk)
1,5 szklanki purre z ciecierzycy
1 jajko
garść posiekanej pietruszki
1/2 cebuli
1/2 łyżeczki mielonego kminku
pieprz ziołowy
sól
bułka tarta
olej kokosowy do smażenia


Cebulę kroję w drobną kostkę i wrzucam na patelnię z łyżką oleju kokosowego. Podsmażam lekko, aż zmięknie. W misce mieszam purre z ciecierzycy, drobno posiekaną pietruszkę, przyprawy, cebulę, jajko i dwie łyżki bułki tartej. Powinna powstać lepka masa z której można lepić koteciki. Rozgrzewam patelnię. Z masy formuję kulki (u mnie średnicy ok 4 cm), obtaczam je w bułce tartej i spłaszczam na patelni. Smażę kilka minut na obu stronach. Po tym czasie przekładam na papier, aby odsączyć niepotrzebny tłuszcz i podaję. Smacznego!


Wskazówki:


1. Aby zrobić purre z ciecierzycy najlepiej kupić taką do gotowania. Dzień wcześniej namaczam surową ciecierzycę, a następnego dnia rano gotuję ok. 45 minut w lekko osolonej wodzie. Po ostygnięciu miksuję na gładką pastę.

2. Kotleciki możecie przyprawić według własnego uznania. Dużo osób poleca dodać czosnek, ja nie lubię, więc go pominęłam.



Inne potrawy z ciecierzycy:


Wegetariański obiad IIICukrzyca ciążowa-obiad

15 komentarzy:

  1. jak dla mnie to totalna bomba! super!

    OdpowiedzUsuń
  2. Nigdy nie jadłam ciecierzycy, ale kotleciki wyglądają na smaczne :)

    http://mademoisellejuliet.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  3. Latem wegetariańskie kotleciki to super pomysł! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. zdecydowanie uwielbiam takie kotleciki! smaczne i zdrowe, a do tego sycące - idealny obiad :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Najczęściej dodaję ją do zupy; muszę przyznać, że trochę z lenistwa - lubię jej smak, ale jakoś nie mogę zabrać się za konkretniejsze przetwarzanie... :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Mmmm fajne, muszę spróbować :))

    OdpowiedzUsuń
  7. Bardzo apetycznie się prezentują i na pewno tak smakują. Bardzo lubię ciecierzycę :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Ciekawa propozycja, może kiedyś uda mi się zmobilizować i zrobię ;)

    OdpowiedzUsuń
  9. Wolę takie kotleciki od tych mięsnych. Twoje prezentują się niezwykle apetycznie! Aż chce się wprosić na obiad :D

    OdpowiedzUsuń
  10. raz jadłam, ale w wegetariańskiej knajpce -były boskie!
    Twoje wyglądają inaczej, ale szczerze przyznam, że dużo smaczniej :D

    OdpowiedzUsuń
  11. mmmniam... aż ślinka pociekła od samych zdjęć... :)
    pozdrawiam ciepło!

    OdpowiedzUsuń
  12. ile to będzie suchej ciciorki?

    OdpowiedzUsuń