Dietetyczne kotleciki z ciecierzycy
Witajcie!
Przepis
(6 sztuk)
1,5 szklanki purre z ciecierzycy
1 jajko
garść posiekanej pietruszki
1/2 cebuli
1/2 łyżeczki mielonego kminku
pieprz ziołowy
sól
bułka tarta
olej kokosowy do smażenia
Wskazówki:
Dziś podaję na obiad dietetyczne wegetariańskie kotleciki z ciecierzycy. Przyznam Wam, że sama byłam zaskoczona jak dobre mi wyszły. Ciecierzycę uwielbiam od dawna, dodaję ją do sałatek, robię hummus, czy zupy. Tym razem postanowiłam użyć jej w zastępstwie dla mięsa. Jestem pewna, że ten obiad przypadnie do gustu nie tylko fanom wegetariańskich potraw, ale też zwolennikom mięsnych obiadów. Czasem warto spróbować czegoś nowego. Ten przepis wchodzi już na stałe do mojego menu!
Przepis
(6 sztuk)
1,5 szklanki purre z ciecierzycy
1 jajko
garść posiekanej pietruszki
1/2 cebuli
1/2 łyżeczki mielonego kminku
pieprz ziołowy
sól
bułka tarta
olej kokosowy do smażenia
Cebulę kroję w drobną kostkę i wrzucam na patelnię z łyżką oleju kokosowego. Podsmażam lekko, aż zmięknie. W misce mieszam purre z ciecierzycy, drobno posiekaną pietruszkę, przyprawy, cebulę, jajko i dwie łyżki bułki tartej. Powinna powstać lepka masa z której można lepić koteciki. Rozgrzewam patelnię. Z masy formuję kulki (u mnie średnicy ok 4 cm), obtaczam je w bułce tartej i spłaszczam na patelni. Smażę kilka minut na obu stronach. Po tym czasie przekładam na papier, aby odsączyć niepotrzebny tłuszcz i podaję. Smacznego!
Wskazówki:
1. Aby zrobić purre z ciecierzycy najlepiej kupić taką do gotowania. Dzień wcześniej namaczam surową ciecierzycę, a następnego dnia rano gotuję ok. 45 minut w lekko osolonej wodzie. Po ostygnięciu miksuję na gładką pastę.
2. Kotleciki możecie przyprawić według własnego uznania. Dużo osób poleca dodać czosnek, ja nie lubię, więc go pominęłam.
Inne potrawy z ciecierzycy:
jak dla mnie to totalna bomba! super!
OdpowiedzUsuńSuper te kotleciki :)
OdpowiedzUsuńNigdy nie jadłam ciecierzycy, ale kotleciki wyglądają na smaczne :)
OdpowiedzUsuńhttp://mademoisellejuliet.blogspot.com/
Z chęcią spróbuje :)
OdpowiedzUsuńLatem wegetariańskie kotleciki to super pomysł! :)
OdpowiedzUsuńzdecydowanie uwielbiam takie kotleciki! smaczne i zdrowe, a do tego sycące - idealny obiad :)
OdpowiedzUsuńNajczęściej dodaję ją do zupy; muszę przyznać, że trochę z lenistwa - lubię jej smak, ale jakoś nie mogę zabrać się za konkretniejsze przetwarzanie... :)
OdpowiedzUsuńMmmm fajne, muszę spróbować :))
OdpowiedzUsuńBardzo apetycznie się prezentują i na pewno tak smakują. Bardzo lubię ciecierzycę :)
OdpowiedzUsuńCiekawa propozycja, może kiedyś uda mi się zmobilizować i zrobię ;)
OdpowiedzUsuńWolę takie kotleciki od tych mięsnych. Twoje prezentują się niezwykle apetycznie! Aż chce się wprosić na obiad :D
OdpowiedzUsuńraz jadłam, ale w wegetariańskiej knajpce -były boskie!
OdpowiedzUsuńTwoje wyglądają inaczej, ale szczerze przyznam, że dużo smaczniej :D
mmmniam... aż ślinka pociekła od samych zdjęć... :)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam ciepło!
ile to będzie suchej ciciorki?
OdpowiedzUsuńok 100g
Usuń