niedziela, 6 lipca 2014

Tort bezowy z borówkami

Witajcie!
Moja fascynacja tortami bezowymi trwa :) Pokochałam ich smak od pierwszego spróbowania i teraz tylko czekam na jakieś okazje, żeby wymyślać nowe wersje. Tym razem tort z kremem śmietankowym z nutką cytryny i borówkami.





Przepis

beza
6 białek 
250 g cukru pudru 
1 łyżka mąki ziemniaczanej 
1 łyżka soku z cytryny 

masa
250 ml śmietanki 30% 
250 g mascarpone 
1 łyżeczka startej skórki cytrynowej
1 łyżka soku z cytryny
2 łyżki cukru pudru 
borówki
6 kostek startej gorzkiej czekolady

Białka ubijam na sztywno. Następnie stopniowo, po 1 łyżce dodaję cukier puder i nadal miksuję. Na końcu dodaję mąkę ziemniaczaną i sok z cytryny. Na papierze do pieczenia rysuję 3 okręgi o średnicy ok 22 cm i formuję 3 bezowe blaty. Piekę w temperaturze 140 stopni przez ok. 60 minut. Po upieczeniu pozostawiam bezę do ostygnięcia w uchylonym piekarniku. Najlepiej na noc. 

Bezpośrednio przed podaniem przekładam tort masą. Śmietankę 30% ubijam. Mascarpone mieszam z cukrem, sokiem cytrynowym i skórką z cytryny. Łączę ubitą śmietankę z mascarpone. Gotową masą przekładam tort, każdą warstwę posypuję borówkami i startą czekoladą, podaję! Smacznego!

Słodkie jagodowe latoLato w pełni!

6 komentarzy:

  1. świetnie Ci wyszedł, bardzo lubię bezy:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uradowałabyś tym tortem moją córkę. Ona bezgranicznie kocha torty bezowe. :) Pysznie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Przepiękny! Borówki doskonale musiały pasować do bezowych blatów i kremu śmietankowego :)
    Przepis dodaje do akcji
    Pozdrawiam ;)

    OdpowiedzUsuń