Tort bezowy z borówkami
Witajcie!
Moja fascynacja tortami bezowymi trwa :) Pokochałam ich smak od pierwszego spróbowania i teraz tylko czekam na jakieś okazje, żeby wymyślać nowe wersje. Tym razem tort z kremem śmietankowym z nutką cytryny i borówkami.
Przepis
beza:
6 białek
250 g cukru pudru
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżka soku z cytryny
masa:
250 ml śmietanki 30%
250 g mascarpone
1 łyżeczka startej skórki cytrynowej
1 łyżka soku z cytryny
2 łyżki cukru pudru
borówki
6 kostek startej gorzkiej czekolady
Białka ubijam na sztywno. Następnie stopniowo, po 1 łyżce dodaję cukier puder i nadal miksuję. Na końcu dodaję mąkę ziemniaczaną i sok z cytryny. Na papierze do pieczenia rysuję 3 okręgi o średnicy ok 22 cm i formuję 3 bezowe blaty. Piekę w temperaturze 140 stopni przez ok. 60 minut. Po upieczeniu pozostawiam bezę do ostygnięcia w uchylonym piekarniku. Najlepiej na noc.
Bezpośrednio przed podaniem przekładam tort masą. Śmietankę 30% ubijam. Mascarpone mieszam z cukrem, sokiem cytrynowym i skórką z cytryny. Łączę ubitą śmietankę z mascarpone. Gotową masą przekładam tort, każdą warstwę posypuję borówkami i startą czekoladą, podaję! Smacznego!
Moja fascynacja tortami bezowymi trwa :) Pokochałam ich smak od pierwszego spróbowania i teraz tylko czekam na jakieś okazje, żeby wymyślać nowe wersje. Tym razem tort z kremem śmietankowym z nutką cytryny i borówkami.
Przepis
beza:
6 białek
250 g cukru pudru
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżka soku z cytryny
masa:
250 ml śmietanki 30%
250 g mascarpone
1 łyżeczka startej skórki cytrynowej
1 łyżka soku z cytryny
2 łyżki cukru pudru
borówki
6 kostek startej gorzkiej czekolady
Białka ubijam na sztywno. Następnie stopniowo, po 1 łyżce dodaję cukier puder i nadal miksuję. Na końcu dodaję mąkę ziemniaczaną i sok z cytryny. Na papierze do pieczenia rysuję 3 okręgi o średnicy ok 22 cm i formuję 3 bezowe blaty. Piekę w temperaturze 140 stopni przez ok. 60 minut. Po upieczeniu pozostawiam bezę do ostygnięcia w uchylonym piekarniku. Najlepiej na noc.
Bezpośrednio przed podaniem przekładam tort masą. Śmietankę 30% ubijam. Mascarpone mieszam z cukrem, sokiem cytrynowym i skórką z cytryny. Łączę ubitą śmietankę z mascarpone. Gotową masą przekładam tort, każdą warstwę posypuję borówkami i startą czekoladą, podaję! Smacznego!
Wygląda super! :)
OdpowiedzUsuńświetnie Ci wyszedł, bardzo lubię bezy:)
OdpowiedzUsuńMój ci on!!!Cudowny.
OdpowiedzUsuńUradowałabyś tym tortem moją córkę. Ona bezgranicznie kocha torty bezowe. :) Pysznie wygląda :)
OdpowiedzUsuńPrzepiękny! Borówki doskonale musiały pasować do bezowych blatów i kremu śmietankowego :)
OdpowiedzUsuńPrzepis dodaje do akcji
Pozdrawiam ;)
Przepiękny ten tort!
OdpowiedzUsuń